5 načina da potaknete svoju kreativnost

5 načina da potaknete svoju kreativnost

Istina je da kreativnost ne dolazi iz beskrajnog izvora. To je traženi, cijenjeni i ograničeni resurs koji je dostupan u ograničenim količinama. Zasigurno je svatko posjeduje, ali sposobnost da se ta kreativnost i iskoristi, nemaju svi ljudi.  Nije važno koji posao imate, koju ulogu imate u tvrtki ili na koji način, kojim medijem se odlučite izraziti. Kreativnost je neophodna kako bi vam pomogla probiti granice, razmišljati o novim idejama, inovirati i stvarati stvari koje mogu promijeniti svijet.

Ponekad vam je potrebno malo poticaja koji će vašu kreativnost učiniti živom. Višesatno sjedenje i osmišljavanje što biste mogli inovativno ponuditi svijetu, unaprijediti svoj posao ili ispuniti radni zadatak na dosad neviđen način neće vam puno pomoći. Ono što je važno jest da napravite predah i izađete iz svojih svakodnevnih okvira. Tek tada će vaša kreativnost prodisati. U nastavku pročinajte na kojih 5 načina vaša kreativnost može još više doći do izražaja.

Izađite izvan ureda

Ne postoji ništa teže od pokušaja da budete kreativni kada vam kažu da budete kreativni. To što ste sobi ispred računala jednostavno ne pomaže u stvaranju kreativnih sokova. Mnogi voditelji timova često znaju napraviti grešku kada pozovu zaposlenike na sastanak sa zadatkom brainstormanja. Zasigurno ste se nerijetko i sami zatekli u takvim situacijama među ljudima koji izbacuju ideje i prijedloge (zato što moraju, a ne zato što imaju dobru ideju), a krajnji rezultat i nije baš najsjajniji. Inovativna rješenja koje su te ideje trebale podići, najčešće nisu bila uspješna – jedino ste proveli sate i sate trudeći se (uzaludno). Rijetko kada će ured biti kreativan i inspirativan.

No, iskusni zaposlenici u kreativnim kompanijama uvijek će reći. Kada morate ponuditi ideju i rješenje, izađite, prošetajte, promatrajte vodu i bavite se meditacijom. Šetajte u parku ili bacajte kamenčiće u jezero. Pomoći će vam da se barem malo oslobodite stresa i dopustite si da budete učinkovitiji i kreativniji.

Bavite se tjelesnom aktivnošću

Kada ste preplavljeni dnevnim zadacima i boravite u uredu i više od 10 sati dnevno, pijete previše kave, misleći da će vas ona stimulirati i učiniti produktivnijima. U pretrpanom dnevnom rasporedu niti nemate vremena za tjelovježbu i bavljenje sportom, no ranije provedite na poslu manje sati, reorganizirajte svoj dan u koji uvedite barem pola sata tjelesne aktivnosti i vidjet ćete kako će vam se pročistiti misli i umiriti napetost koju osjećate. Vježba nije samo saveznik zdravlja i izgleda. Ona također ima dubok utjecaj na kemiju mozga, fiziologiju i neuroplastičnost, odnosno sposobnost mozga da se doslovno preusmjeri. Za umjetnike, poduzetnike i sve ostale kreativce, vježbanje je osnovni alat u potrazi za preobrazbom neizvjesnosti, straha i tjeskobe u stvaranje nečeg moćnog.

 

Odbacite strah od neuspjeha

Ako zaglavite na ideji da nešto krene po zlu, to će samo rezultirati tjeskobom koja nije ni malo produktivna. A to se događa s toliko ljudi. Ideja neuspjeha mnoge ljude kreativno paralizira i odustaju prije nego što uopće pokušaju. Kako možete očekivati ​​da ćete učinite nešto izvan okvira i inovativno. ako niste spremni prihvatiti i rizik od neuspjeha? Kada ste previše zaokupljeni idejom o neuspjehu, igrate na sigurno, a to je zapravo upravo suprotno od onoga što biste trebali raditi kada pokušavate učiniti nešto inovativno. Strah od neuspjeha će doslovno uništiti kreativnost.

Izađite iz rutine

Rutina vam može pomoći da se organizirate, osnažite produktivnost i da steknete osjećaj kako konce svog života čvrsto držite u rukama. Ponekad je rutina apsolutno neophodna i učinkovita. Ali ponekad, kada se osjećate kao da ulazite u kreativnu rutinu, razbijanje te rutine može stvoriti prostor koji će potaknuti vaš mozak da razmišlja drugačije, povezuje informacije i podatke i stvara kreativne saržaje koje će unaprijediti baš svaki posao kojim se bavite.

Naučite se odmoriti

Dozvolite sebi malo odmora. Iako će vam se činiti da uvijek nešto morate, ipak odvojite vrijeme za opuštanje. Posvetite se sebi i sitnim užicima. Udovoljite si, priuštite si masažu i što je najvažnije, na vrijeme se zaputite na spavanje. Razmišljanje i planiranje do dugo u noć, učinit će da se osjećate izmoreno i nervozno, a to nikako ne ide u prilog kreativnom stvaranju.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori