4 ključna savjeta koje treneri preporučuju za održavanje zategnutog tijela

4 ključna savjeta koje treneri preporučuju
za održavanje zategnutog tijela

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N a t a l i e U h l i n g (@natalieuhling) on

Uglavnom nam je jasno što sve moramo činiti kako bismo izgubili masne naslage. Uz disciplinirane treninge, zdravu prehranu, unošenje obilnih količina vode od svega je najvažnija upornost i dobra organizacija. No, jednom kada uspijemo dostići naš cilj zategnutog tijela bez masnih naslaga, tek dolazi režim koji će nam pomoći da održimo željeni izgled. To nije jednostavno. Ukoliko odustanemo od zdrave prehrane i prestanemo s redovitim treninzima, postoji mogućnost da ćemo vrlo brzo vratiti masne naslage pa će naš dotadašnji trud biti uzaludan.

Važno je da svakodnevno potrošimo više kalorija nego što ih unesemo u organizam i da tjelesna aktivnost postane dio uobičajene dnevne rutine. Čak ukoliko nemate vremena za svakodnevni odlazak u teretanu, na plivanje ili barem jednom tjedno na planinarenje možete dok pripremate hranu i obavljate kućanske poslove raditi vježbe kojima ćete učvrstiti tijelo. Dok usisavate možete raditi čučnjeve ili uvijek možete radije pješačiti nego koristiti lift. Sklekove i plenkove možete rezervirati za jutarnje razbuđivanje dok se grije voda za kavu ili navečer dok slušate omiljeni podcast iskoristite vrijeme za učvrščivanje tijela uz vježbe koje vam najviše odgovaraju.

Uz discipliniranu brigu o sebi, postat ćete zdravija, ljepša i zadovoljnija osoba. Uz još 4 provjerena savjeta trenera održavanje vitke linije i zategnutog tijela neće biti jako problematično.

Uživajte u hrani koju jedete

Čak iako ste na posebnom režinu prehrane, sastavite svoj menu tako da uživate u svakoj namirnici i svakom zalogaju. Miješanjem slatkih i slanih okusa uvijek možete stvoriti obrok čiji okus će vam goditi. Najvažnije je da ne odlazite u krajnosti. Uzimanje premalo kalorija također nije održivo jer ćete biti gladni, bezvoljni i bez energije. Ne sastavljajte jelovnik ispod 1200 kalorija. Neka se vaša prehrana sastoji od dovoljne količine proteina koji će utažiti vašu glad. Čak možete u svoju prehranu ubaciti i kockicu čokolade kaja će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim i stumulirati memoriju. Najvažniji je balans i uravnoteženost, odnosno 80% neka zauzme dobra hrana, a 20% ostavite za zabavu i uživanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah (@sarahs_day) on

Tjelovježbu pretvorite u razonodu

Pronađite idealni način tjelovježbe u kojemu ćete uživati, dobro se zabaviti, nešto što će za vas predstavljati izazov i što će vas tjerati da nastavite. Ako ne volite rutiniu, preskočite je i uvedite svoj način razgibavanja i pokreta. Ne morate u isto vrijeme vježbati na isti način. Budite zaigrani i pretvorite vrijeme za vježbanje u vrijeme koje posvećujete sebi i popravljanju raspoloženja. Pobrinite se da održite srce i krvožilni sustav zdravim kardio vježbama. Ukoliko volite biti okruženi ljudima dok vježbate jer vas to motivira, učlanite se u fitness klub i redovito odlazite na treninge. Pronađite tjelesnu aktivnost koja će vas iznova inspirirati. To može biti yoga, brzo hodanje ili tenis. Najvažnije je da u tome uživate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KAYLA ITSINES (@kayla_itsines) on

Redovito provjeravajte koliko napredujete

Važno je imati uvid u vlastita dostignuća. Teško je primijetiti razlike samo gledajući se u ogledalo. Stoga vodite dnevnik, zapisujte koliko ste sekundi ranije mogli izdržati plenk, koliko ste minuta ili kilometara trčali i koliko ste mogli napraviti čučnjeva. Mjerite obujam tijela, kukova, bedara ili trbuha  i provjeravajte kilažu. Vidjet ćete kada pred očima ugledate egzaktne pokazatelje razlika prije i poslije koliko ćete biti zadovoljni i ponosni na svoj uspjeh. To će vas motivirati za probijanje vlastitih granica, ali i da pronađete način uz koji ćete najefikasnije moći odražavati postignute rezultate.

Priuštite si dovoljno sna i manje stresa

Spavanje 7 – 8 sati pomaže tijelu u sagorijevanju kalorija. Odlazeći ranije u krevet, potaknut ćete i antioksidacijsku moć melatonina i tako spriječiti bolesti, a noćno djelovanje hormona rasta ublažit će bore, ojačati mišiće te ujedno otopiti masnoću. Osim toga, ovaj hormon jača volju. Legnemo li na vrijeme, zbog pravilnog djelovanja ovih hormona budit ćemo se odmorniji, regenerirani i s većom mogućošću gubljenja kilograma. Briga o sebi je izuzetno važna. To znači pripremanje i uživanje u opuštajućoj kupki, pronalaženje sitnih zadovoljstava i usporavanje svakodnevnog tempa. Priuštite si uživanje u glazbi barem 10 minuta prije spavanja, stvorite cosy atmosferu koja će vas osloboditi stresa i pripremiti vas za zdrav san. manje stresa će također značiti i manju potrebu za nezdravom hranom i uravnoteženost hormona pa ćete na ovaj način mnogo lakše održavati zategnuto tijelo i vitku liniju.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori