Odvažite se poduzeti ova 3 koraka za pozitivnu životnu promjenu

Odvažite se poduzeti ova 3 koraka za
pozitivnu životnu promjenu

Kako prvi mjesec u godini već polako odmiče svome kraju, zimsko sivilo mnoge će potaknuti na promišljanje o životu. Pozitivne promjene svatko si priželjkuje, no kako ih postići? Jedno je sigurno- a to je da se na neke korake potrebno odvažiti ne bismo li promijenili postojeće okolnosti. Dobro je poznato da akcija zahtjeva reakciju. Ako priželjkujete novu karijeru, bolje plaćeni posao, nove prijatelje ili svladavanje neke vještine, za početak sami u sebi morate donijeti odluku. Na putu prema cilju i ostvarenju snova, dobro je poznato da neće uvijek svi biti oduševljeni i sretni zbog tuđeg uspjeha. Naravno da je ponekad korisno pa čak i produktivno poslušati što nam bližnji pokušavaju reći.

Za pozitivne promjene potrebna je snaga volje, a uz malo sreće i dobrih okolnosti one će se ubrzo manifestirati u vašem životu. Dakle, sve počinje u nama samima i nije tajna da se uz malo odvažnosti i entuzijazma gotovo sve može ostvariti. Odmak od svakodnevice, toksičnih odnosa i ustaljene rutine uvijek su dobra ideja za svježe početke i priljev nove energije. U nastavku doznajte na koja 4 koraka se vrijedi odvažiti kako bi pozitivne promjene došle u život.

Pozitivne promjene započinju odvajanjem vremena za sebe

O važnosti toga da odvajamo vrijeme za sebe, već se puno pisalo. Kako bi bili uspješni i produktivni u privatnom ili poslovnom životu, važno je odvojiti kvalitetno vrijeme samo za sebe. Ponekad to znači isključivanje mobitela nakon posla, šetnja bez provjeravanja društvenih mreža, čišćenje doma uz omiljenu muziku ili odlazak u obližnji spa centar na omiljeni tretman.  Također, važno je znati prepoznati i toksične odnose, odnosno ograničiti druženje s ljudima koji nam crpe energiju.

Svi smo se barem jednom našli na kavi s koje smo otišli ‘premoreni’ i bezvoljni. Pozitivne promjene započinju upravo poduzimanjem svih potrebnih koraka kako bi svoje vrijeme zaštitili i maksimalno iskoristili na stvari koje nas vesele. To će često značiti da neka druženja morate prorijediti ili čak potpuno izostaviti s popisa prioriteta, odnosno osloboditi raspored od nepotrebnih obaveza. Ako sami ne naučite cijeniti svoje slobodno vrijeme i trenutke privatnosti, vrlo vjerojatno to neće poštivati niti drugi, postavite svoje granice i jasno ih artikulirajte.

Slijedite svoje snove i prihvatite rizik

Zasigurno ste mnogo puta čuli rečenicu koja zvuči kao pravi klišej. Slijediti svoje snove znači krenuti za onim što vas uzbuđuje i intrigira bez straha od neuspjeha. Često se događa da na nekoliko uzastopnih prepreka reagiramo odustajanjem ili pomanjkanjem volje. No, pozitivne promjene neće doći same od sebe, stoga je potrebno pronaći ohrabrenje i napraviti prvi korak koji će iste i pokrenuti. Ako već dulje vrijeme priželjkujete pokretanje vlastitog posla i skok u poduzetničke vode, napravite plan i odvažite se! Trud koji ste uložili na radnom mjestu možda je prošao nezapaženo, zauzmite se za sebe i porazgovarajte s nadređenima. Možda ćete se ugodno iznenaditi kad uspijete pronaći zajednički dogovor, a uz to ćete se osjećati mnogo samouvjerenije i ponosnije što ste uspjeli ispregovarati nešto za sebe.

Ne doživljavajte kritike previše osobno

Pozitivne promjene ne dolaze bez kritike, komentara i ponekad, obeshrabrivanja okoline. Kroz život i s odrastanjem, učimo o tome na razne načine. Kroz odnose s ljudima najbolje vježbamo to da kritike ne doživljavamo uvijek osobno. Svaki savjet nije nužno i kritika, no ipak ogradite se od negativnih komentara. Oni će uvijek pristizati, pogotovo od ljudi koji vam i nisu toliko bliski. Najbolje možemo sagledati današnji trend komentiranja slika na društvenim mrežama. Internet je mjesto koje ne možemo kontrolirati i sve što je objavljeno, javno je dostupno širokoj publici, ohrabrenje potražite upravo u tome. Zavirite na fotke blogerica, ubrzo ćete shvatite kako svaki komentar nije nužno i odraz realnosti, a pogotovo ne istina na osobnoj razini. Ako se ipak teže nosite s komentarima iz okoline, analizirajte tvrdnje i objektivno procijenite ima li u njima istine, a ako da, kako na njih možete utjecati.

Foto: Instagram

 

Učitati još
Zatvori