10 razloga zašto želimo posjetiti New York

10 razloga zašto želimo
posjetiti New York

View this post on Instagram

A post shared by Nina Gudyk (@ninagudyk) on

Grad koji je vječna fascinacija ne samo zaljubljenicima u putovanja već i obožavateljima umjetnosti, filmofilima, sanjarima koji su oduvijek maštali kako će jednog dana postati najbolji u svojim profesijama što će ih dovesti ravno u New York. Najutjecajnija svjetska sveučilišta smještena su u ovom gradu, među kojima su najugledniji Columbia Univesity, New York Univesity i Rockefeller University. Sve što ste ikada priželjkivali da jedan grad ima, pronaći ćete u New Yorku. Grad je to koji pokreće, inspirira, koji nameće trendove, standarde i koji na jednom mjestu okuplja bezbroj različitosti u jednu potpuno magičnu cjelinu. Ovdje ćete se poželjeti izgubiti, zaljubiti, stopiti s energijom Velike jabuke. Svi koji su ikada bili u New Yorku složit će se da u trenutku kada stanete na newyorški pločnik noge počinju plesati, a tijelo pokreće nevjerojatna energija.

Ako volite istraživati, ovdje će vam na raspolaganju biti čak 500 galerija, 150 muzeja, više od 100 kazališta, više od 17 000 restorana… Ukoliko za života prosječan čovjek svakog dana posjeti jedan restoran, nemoguće je obići ih sve do kraja života. Noćni život je ovdje bez konkurencije. Koncerti, događanja, ušuškana mjesta, vibrantne ulice, energični klubovi i romantični vidikovci, New York ima za svakoga ponešto. I u tome je njegov neodoljivi šarm.

Iako je gotovo nemoguće suziti izbor na 10 najvećih i najzanimljivijih newyorških punktova, pokušat ćemo izdvojiti najprepoznatljivije sličice ovog svjetskog središta s ogromnim utjecajem na kulturu, međunarodne poslove, globalnu trgovinu, modu, tehnologiju, obrazovanje i zabavu.

Times Square

Ovdje će vas zabljesnuti svjetla Broadwaya, vidjet ćete mjesto gdje je smještena uprava MTV-a, a čitat ćete najnovije vijesti na displayu. Tu je i popularni muzej Madame Tussaud te Brillova zgrada. Najljepši je u kasnu jesen i zimu kada se neonskom blještavilu pridruže i božićno-novogodišnji ukrasi. Ovdje je doček Nove godine nevjerojatno iskustvo.

View this post on Instagram

A post shared by Caterina Catalano ???? Blogger (@misscaterinac) on

Centar Rockefeller

Ogroman kompleks prepun restorana i vrtova, s trgovačkim centrom koji se nalazi ispod zemlje. Oduševit će vas i primamljiva zbirka umjetnina u umjetničkog galeriji Painea Webbera. Ovdje ćete se susresti s Atlasevim kipom, zgradom Electrica, a moći ćete pogledati i Radio City Music Hall, Today Show Studio… U vrijeme Božića ovdje je postavljeno ogromno božićno drvce i klizalište koje će vas u sekundi vratiti u djetinjstvo.

Peta avenija

Vrlo poznata ulica u središtu Manhattana. Dio ove avenije između 34. i 59. ulice je najpoznatija shopping ulica na svijetu. ovdje ćete se prisjetiti scena iz serije Sex i grad i uživat ćete u urbanoj energiji koja ostavlja intenzivan dojam.

View this post on Instagram

A post shared by DessertFirst (@shotsby_dessertfirst) on

Empire State Building

Ova je građevina uvrštena u 7 modernih svjetskih čuda. A do sedamdesetih godina prošlog stoljeća ovo je bila najviša građevina na svijetu. Ovdje ćete uživati u vidikovcu  na 86. ili 102. katu odakle će vam se činiti kako vam je cijeli New York na dlanu.

View this post on Instagram

A post shared by Kelsie Lin (@whoelse.butkels) on

Bryant park

U neposrednoj je blizini Empire State Buildinga. Ovo je zeleno srce Velike jabuke između 5. i 6. avenije. Miran park koji okuplja posjetitelje željne opuštanja, tjelovježbe i relaksirajuće energije. Ovdje se gotovo svakog dana organiziraju mala natjecanja pa se možete okušati u različitim vještinama. Besplatan je i brz wifi pa možete završavati važne projekte inspirirani prpošnom energijom New Yorka.

View this post on Instagram

A post shared by Danielle Carolan (@daniellecarolan) on

Muzeji i galerije

Nikako ne propustite ušetati u Muzej moderne umjetnosti koji ne samo da će vas oduševiti eksponatima već i svojom arhitekturom. Ovdje ćete se susresti s radovima slavonog Vincenta Van Gogha, Andyija Warhola i uživati u poznatim djelima koja su obilježila svjetsku umjetnost. The Metropolitan Museum of Art će vas impresionirati svojom monumentalnošću. Trebat će vam cijeli dan da pogledate sve što biste voljeli vidjeti na ovom mjestu jer su u stalnoj postavi više od 2 milijuna radova. Također, ne propustite Guggenheim i upoznajte se s djelima velikog Maneta, Picassoa, Gauguina… Muzej Metropolitan je muzej umjetnosti koji je svoja vrata otvorio 1872. godine, a broji zbirke od više od 5000 djela svjetske umjetnosti. također, vrijedi posjetiti i Useljenički muzej na otoku Ellis s brojnim doživljajima useljenika.

View this post on Instagram

A post shared by Barbie Brignoni (@barbiebrig) on

Central park

Slavni Central park smješten je na Manhattanu koji je pravo osvježenje i odmor od gradske vreve. Ovo idilično mjesto sastoji se od čak 500 000 stabala i vrlo je omiljeno i među stanovnicima New Yorka i među turistima. Central park je mjesto za rekreaciju, šetnju, opuštanje uz glazbu ili knjigu… Na samim rubovima parka smješteni su muzeji i galerije. U blizini su i cozy kafići gdje se možete osvježiti, popiti kavu u ugodnom ambijentu i napuniti baterije. Jezero u središtu parka oslobađa opuštajuću energiju koja će vam goditi nakon dugih šetnji i razgledavanja. Strawberry fields nalazi se na rubu parka, a riječ je memorijalnom mjestu u čast Johna Lennona koji je na tom mjestu ubijen.

View this post on Instagram

A post shared by ✰ ???????? ✰ (@thematimes) on

Kip slobode

Jedan od simbola New Yorka na ušću rijeke Hudson. Riječ je o poklonu Francuske republike povodom obilježavanja 100. godišnjice neovisnosti SAD-a, a izrađen je u Parizu. Nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetska baštine u Americi.

View this post on Instagram

A post shared by E L S A ▪ Traveler ✈︎ (@elsa_rmy) on

Brooklyn Bridge

Osim što je riječ o još jednom prepoznatljivom simbolu New Yorka, ovo mjesto je popularni punkt za fotografiranje odakle turisti kreiraju svoje uspomene, a također je vrlo lijep vidikovac. Povezuje Brooklyn i Manhattan, odnosno premošćuje rijeku Hudson. Most je dugačak 1825 m, najveći rspon od 486, 3 m, širine je 26 m, a otvorena mu je visina 41 m zbog plovnosti rijeke, odnosno brodova.

View this post on Instagram

A post shared by Yara ⚡️ (@yaralinke) on

Diverzitet

Ni na jednom mjestu na svijetu nećete osjetiti toliko različitih utjecaja koji zajedno odlično funkcioniraju kao u New Yorku. Umjetnici, bankari, ugostitelji i perfomeri čine zajedno mješavinu koja toliko privlači svojojeklektičnošću. Grad živi 24 sata i ovdje se nikada nećete osjećati sami čak i ukoliko satima sami obilazite grad.

Foto: Instagram, Pexels

Preporuka

Zatvori