Hit špijunska ženska serija stigla i kod nas

Hit špijunska ženska serija
stigla i kod nas

cover serija

Ako je sva pažnja u Drugom svjetskom ratu bila usmjerena na muškarce i njihove borbe po bojištima, iza kulisa savezničkih vojski nalazile su se žene koje presretale njemačke, talijanske i japanske kodove i tako doprinijele pobjedi Saveznika u ratu. Sjedište u kojem je na dešifriranju kodova radilo čak 9000 žena nalazilo se u Bletchley Parku u Velikoj Britaniji, a ako nikada niste čuli za ovu sjajnu priču ni posjetili lokaciju koja je danas muzej, na streaming videoteku Pickbox 25.3. dolazi serija Žene iz Bletchleyja (The Bletchley Circle) u kojoj su glavni akteri upravo žene koje su zaslužne za presretanje neprijateljskih kodova i privođenje najbrutalnijeg rata kraju.

Kada bismo tražili pandan filmu Hidden Figures koji je ove godine bio nominiran za Oscara i koji tematizira ulogu žena u NASA-inom svemirskom programu, to bi definitivno bila ITV-jeva serija Žene iz Bletchleyja. Iako nas serija uvodi u priču četrdesetih, radnja kojoj svjedočimo nakon kratkog uvoda odvija se pedesetih, davno nakon završetka rata. Na vijesti o serijskom ubojici koji ubija žene i prolazi nekažnjeno za svoje zločine, četiri bivše kolegice iz Bletchleyja okupljaju se i započinju svoju istragu. Iako su neke od njih majke i kućanice, četiri hrabre žene, kao da je iskustvo iz Bletchleyja jače od njih, ostavljaju po strani svoje dnevne obveze i kreću u potragu koja će ih dovesti do fascinantnih otkrića.

Iako je četrdesetih i pedesetih u životu žena postojala gotovo samo jedna opcija: udati se i roditi djecu, Susan, Millie, Jean i Lucy odlučuju se osloniti na svoje briljantne umove i napraviti ono što misle da je važno za sve žene iz njihova društva – uloviti ubojicu.

serija 9

Susan (Anna Maxwell Martin) je realistična, u određenoj mjeri tvrdoglava i vođa je ove akcije iako doma ima djecu i muža koji ne odobrava njezine čudne izlete prijateljicama i njuškanje po slučaju kojim se bavi policija. Millie (Rachael Stirling) je u potpunosti svoja, ne pristaje na kompromise u svijetu koji kroje muškarci i nema muža kojem bi se morala opravdavati. Jean (Julie Graham) je moćna žena koja poznaje ljude i institucije, a o ostalim kolegicama se brine kao majka. Lucy (Sophie Rundle) je najmlađa, pomalo naivna, ali sa sposobnošću da zapamti i najtrivijalnije sitnice koje mogu na kraju biti krucijalne za rješenje slučaja.

Seriju možete gledati na Pickboxu ili na Pickboxu u MAX tv videoteci.

Preporuka

Zatvori