Zašto bi svi odrasli trebali pogledati Malog princa

Zašto bi svi odrasli trebali
pogledati Malog princa

Ovaj četvrtak, 5. studenog, u hrvatska kina dolazi ekranizacija Malog princa. Ovaj animirani film nastao je prema istoimenoj knjizi Antoinea de Saint-Exuperyja, no scenarij spisateljice Irene Bringull izgradio je moderniju priču oko ovog kultnog romana.

Naime, radnja prati neustrašivu djevojčicu koja živi s ambicioznom majkom koja je za nju isplanirala ostatak života. Ipak, sve se mijenja kad dosele u novu kuću gdje upoznaje ekscentričnog pilota koji joj otkriva priču o malom princu i svijetu gdje je sve moguće.

mali princ 2 post

Tu počinje putovanje u izmješani svijet i u svijet Malog princa, u koji bi svatko trebao zaviriti, barem jednom u životu. Mali princ satirično je djelo koje nanovo evocira dominaciju osjećaja nad razumom te iako na prvu djeluje kao avanturistička priča zapravo se radi o alegoriji čovjekovog duhovnog putovanja ka iskupljenju, tema je to koja se u raznim kulturama obrađuje na mnogo ozbiljniji način – kao npr. u književnom klasiku Danteovog ‘Božanstvene komedije’. No, ovakav ‘dječji’ pristup ovoj ozbiljnoj temi možda je najbolji način pokazivanja onoga što je bitno u životu – i čemu se odrasli s vremena na vrijeme trebaju podsjetiti.

Ili kako Antoine de Saint-Exupery piše, a lisica govori malom princu – ‘Evo moje tajne. Sasvim je jednostavna: čovjek samo srcem dobro vidi. Bitno je očima nevidljivo…’

mali princ post

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori