Mnogo filmova i dobre umjetnosti za sljedeći tjedan

Mnogo filmova i dobre umjetnosti
za sljedeći tjedan

Kaptol Boutique Cinema

Večeras je svečano otvorenje 13. ZagrebDox festivala i to u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol. Festival otvara poljski film Pričest, nagrađen na festivalima u Leipzigu, Locarnu, Trstu i Bratislavi, a publiku će pozdraviti redateljica Anna Zamecka. Kroz priču o svakodnevici djevojčice koja je odrastajući u disfunkcionalnoj obitelji bila prisiljena prijevremeno odrasti, Pričest otkriva ljepotu odbačenih, snagu slabih i potrebu za promjenom kada se to čini nemoguće.

'Homo Sapiens', Nikolaus Geyrhalter

‘Homo Sapiens’, Nikolaus Geyrhalter

Najznačajniji festival dokumentarnog filma u regiji predstavit će u osam dana 15 programa s više od 120 dokumentaraca iz svih krajeva svijeta, a publika će svakodnevno moći pratiti i napetu festivalsku utrku za Velikim pečatima u kojoj sudjeluju 42 naslova: 21 film iz međunarodne i isto toliko naslova iz regionalne konkurencije. Festival ove godine ima više od 120 gostiju. U Zagreb stižu istaknuti austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter i cijenjeni poljski dokumentarist Pawel Lozinski, uz koje se vežu i dva ovogodišnja događaja iz platforme ZagrebDoXXL.

Raspored projekcija i popratnih događanja možete saznati na zagrebdox.net, a pratiti ga možete i na Facebook stranici.

'Deja vu', Jon Bang Carlsen

‘Deja vu’, Jon Bang Carlsen

Sutra, u ponedjeljak 27. veljače, u 20 sati u zagrebačkoj galeriji Greta publici će izvedbene umjetnice Nikolina Komljenović i Vana Gaćina predstaviti svoj rad Kod. Pomoću vibracija zvučnih valova, svijetla i pokreta koristeći se općim zakonitostima uzajamnog djelovanja između tijela i sile autorice kreiraju multimedijalni performans Kôd koji se bavi prikazom veze između sinaptičke funkcije i rezonancije.

Pritom vrše digitalnu intervenciju na prostor sa svrhom preoblikovanja. U performansu je zastupljena i interaktivnost između izvođačice i audiovizualnog materijala (svijetlo, zvuk, video) pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe čime predstavlja novi izvor estetike te ostvaruje tzv. human/machine interface. Interaktivnu instalaciju možete pogledati do 4.  ožujka u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.

U srijedu 1. ožujka 2017. godine u 19 i 30 sati u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba Ivice Malčića ‘Ten years later’.

Izložba ‘Ten years later’ nadovezuje se na umjetnikov koncept izlaganja u istoj galeriji svakih 10 godina, koju je započeo izlaganjem u galeriji VN (1994., 2004. i 2014.) Izložba izlagana 2014. zvala se ‘Ten years after’, a izložba koja će se otvoriti u Galeriji PM zove ‘Ten years later’. Nazivi izložbi preuzeti su od engleskih rock bandova Alvina Lee-a, kao hommage umjetnikovoj mladosti.

output_krX5CH

Izlaganje u Galeriji PM Malčić je započeo 2007. izlaganjem 365 dnevničkih crteža iz 2006. godine, pod nazivom ‘Vincent kick a hole in the sky’. Deset godina kasnije ponavlja isti proces, izlaže 366 dnevničkih crteža iz 2016., za svaki dan u godini po jedan (ovaj put 366 jer je prestupna godina). Razlika između izložbi nalazi se u umjetnikovu odabiru medija i formata. Crteži od prije deset godina bili su raznih formata, raznih tehnika izvedbe i na različitim papirima, a dok su crteži nastali u 2016. izvedeni olovkom na bankpost papiru A4 formata.

output_kPqUjQ

Crteži reflektiraju Malčićeve dnevne prioritete koji su direktno vezani uz umjetnikove aktivnosti vezane uz njegovo umjetničko stvaralaštvo, poput iskustva slikanja slike koje navečer poprati dnevnički crtačkim dokumentiranjem aktivnosti slikanja slike. Ukoliko tog dana izostane direktna slikarska aktivnost, umjetnik za temu dnevnog crteža koristi situacije iz osobnog života, inspirira se popularnom kulturom, svakodnevicom ili problemima egzistencije umjetnika. U Malčićevim crtežima intimno i privatno prepliće se s medijskim i društvenim te se pretače u umjetničko i simboličko. Više o izložbi možete saznati na hdlu.hr.

Pasji život

Pasji život

Nakon ‘Nosferatua’ F. W. Muraua iz 1922., Ejzenšejnove ‘Krstarice Potemkin’ iz 1925., Chaplinovog ‘Cirkusa’ i ‘Mališana’, te ‘Generala’ Bustera Keatona, ove sezone odabir je pao na dvije kratkometražne komedije s početaka karijere velikana nijemoga filma, Charlieja Chaplina: ‘Dokoličar’ i ‘Pasji život’. Projekcije će, kao i prethodne, biti praćene glazbenom pratnjom orkestra Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića.

Na dvije posljednje izvedbe, u utorak 28. veljače s početkom u 18 i 20 sati, zagrebački će filmofili, ljubitelji klasične glazbe, ali i svi oni željni jedinstvenog audio-vizualnog iskustva, uživati u dogodovštinama Skitnice, jednog od najpoznatijih celuloidnih likova koje je u vlastitim ostvarenjima utjelovljavao sam Chaplin.

charlie-chaplin-dokolicar-cover

Dokoličar

Za kraj radnog tjedna u četvrtak, 2. ožujka te u nedjelju 5. ožujka u Centru za ženske studije, u memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8, održat će se program koji slavi njezin 144. rođendan. U četvrtak 2. ožujka u 18 sati održat će se  predavanje Žarke Vujić: Dvije Marije: klaviristica i likovna umjetnica Marija Novaković u svjetlu djelovanja Marije Jurić Zagorke. Kako će se o njenom životu i stvaralaštvu govoriti na dan rođenja Marije Jurić Zagorke, važne točke biografije i karakteristike djelovanja potonje značajne žene i književnice poslužit će kao ključ naracije o likovnoj umjetnici i zanimljivoj svjedokinji jednog vremena Mariji Novaković.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

U petak, 3. ožujka u podne, u Multimedijalnom institute MAMA, Preradovićeva 18, održat će se promocija časopisa Treća na temu Migracije: otpor i stradanje. Vikend program uključuje večernju interaktivnu, kostimiranu, edukativnu šetnju! Ana Zbiljski i Martina Findrik, po čijoj ideji je zamišljena večernja šetnja Zagorkina priča, vodit će vas Gornjim gradom i mjestima koja su obilježila događaje iz najčitanijeg Zagorkinog djela Grička vještica. Sastanak je u 19 sati kod spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj ulici. U 90 uzbudljivih minuta upoznat ćete sve tajne nastanka ovog Zagorkinog djela i likove koji ga obilježili.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke

Foto: Screenshot, HDLU, Lice grada/Ivan Klindić
Video: subsite.hr

Učitati još
Zatvori