U Zagrebu nas do kraja mjeseca čekaju ova sjajna besplatna događanja
U Zagrebu nas do kraja mjeseca čekaju ova sjajna besplatna događanja

U Zagrebu nas do kraja mjeseca čekaju ova
sjajna besplatna događanja

Nerijetko sudjelovanje u određenim sadržajima biva određeno novčanim izdatcima. No, da u sjajnom kulturno-umjetničkom programu možemo uživati potpuno besplatno pokazuju nam naredna događanja koja će se tijekom ovog tjedna održati u Zagrebu.

Uz njih vrijedi i pozivnica za festivale na otvorenom, koje vam otkrivamo na linku.

Besplatna događanja u Zagrebu

Upoznajemo grad

Centar za kulturu Trešnjevka i njegov projekt Mapiranje Trešnjevke već tradicionalno u svibnju za građane organizira niz šetnji širom grada, a u okviru globalnog projekta Jane’s Walk. Ove godine pripremili su čak 16 šetnji različitim dijelovima grada, uz voditelje koji su ih osmislili posebno za ovu priliku.

Upoznati svoj grad na neformalan način, pri tome puno saznati, razvijati zdravu naviku hodanja, družiti se, razgovarati sa sugrađanima, sve to je cilj ovih pomalo neobičnih i već prepoznatih istraživanja grada. Prijave za šetnje nisu potrebne, program je potpuno besplatan, a detaljan potpis svih šetnji dostupan je na linku.

Besplatna događanja u Zagrebu

Za ljubitelje umjetnosti

Nastavljajući se na prošlogodišnji uspješno pilotiran projekt, ove se godine održava novo izdanje projekta Dubrava gori, koji za cilj ima upoznavanje studenata i studentica Akademije s lokalnom zajednicom njihovog novog doma u zagrebačkoj Dubravi. Predstavljanje projekta održava se kroz dva dana: četvrtak, 9. svibnja predstavljanjem te kratkom panel diskusijom u Maloj predavonici ALU s početkom u 18 sati na kojoj će govoriti mentori radioničkih formata uz moderiranje profesora Tomislava Pletenca i Josipa Zankija.
Kulminacija projekt održava se sutradan, u petak 10. svibnja kroz dvije aktivnosti: zajedničko vodstvo kroz institucije i zajednice u kojima se djelovalo a koje počinje ispred udruge Arka (Kapucinska 4) u 16 sati; te kroz izlagačko-pjesnički program koji započinje u 18:30 sati na Akademiji likovnih umjetnosti (Kolakova 12) na slikarskom i kiparskom odsjeku.
Nadalje, druženja za ljubitelje umjetnosti nastavljaju se Danima otvorenih vrata Nastavničkog odsjeka, poznatima kao Cash&Carrey, koji će se održati u subotu 11. svibnja na trenutnoj lokaciji odsjeka u Lastovska ulica 23 na zagrebačkoj Savici.
Besplatna događanja u Zagrebu

Znanost i zabava u jednom

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu s ponosom najavljuje osmu po redu znanstveno-popularno događanje Dan i noć na PMF-u koja će se održati u petak, 10. svibnja 2024.

Posjetitelji će imati priliku sudjelovati na čak 125 raznih predavanja, pokusa, radionica, posjetiti laboratorije te postavljati upite stručnjacima iz raznih područja prirodoslovlja. Dnevni program započinje u 9 sati, dok će se noćni dio programa održati na vanjskoj pozornici s početkom u 19 sati.

U sklopu noćnog programa posjetitelji će imati priliku čuti zanimljiva predavanja, pogledati predstavu i testirati svoje znanje na znanstveno-popularnom kvizu, a na samom kraju programa posjetitelji će moći zapjevati i zaplesati uz koncert grupe Cry Babies. Događanje je besplatno i otvoreno za širu javnost.

Besplatna događanja u Zagrebu

Druženje ljubitelja književnosti

Zagreb Book Festival jedna je od značajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj. Njegov široki stilski i tematski spektar je jedinstven – bilo da je riječ o prozi, publicistici ili književnosti za djecu i mlade. Program se proteže od susreta s najpoznatijim piscima do razgovora o sadašnjosti i budućnosti. Raspravlja se o aktualnim društvenim temama i znanstvenim diskursima, kao i trendovima na književnom tržištu.

Ove se godine festival održava od 13. do 17. svibnja, po deseti put, s krovnom temom Frekvencija tišine. Svi programi održavat će se u prostoru KIC-a u Preradovićevoj 5, kao i u Knjižari Ljevak te knjižnici Bogdana Ogrizovića. Ulaz na sve programe je besplatan, a cjelokupni program festivala možete pronaći ovdje.

Besplatna događanja u Zagrebu

Sadržaj za mlade

Zagrebački park Ribnjak drugu godinu zaredom će ugostiti još jedan književni festival, ovoga puta namijenjen djeci i mladima. Riječ je o festivalu Knjige u krošnjama, koji nastaje u organizaciji i Centra mladih Ribnjak i izdavačke kuće Ibis grafika.

Bogat program uključuje književne i likovne radionice, upoznavanje audio knjiga, predstave, koncerte i druge sadržaje. Festival će se održati do 15. do 19. svibnja, a svi detalji o njemu dostupni su ovdje. 

Besplatna događanja u Zagrebu

Za sve ljubitelje dobre glazbe

Svi ljubitelji vrhunske glazbe, pivskog osvježenja i druženja na otvorenom i ovog će proljeća moći uživati na Zagreb Beer Festu. Ovogodišnje izdanje održat će se od 23. do 26. svibnja u Parku dr. Franje Tuđmana. Sedmo izdanje festivala ugostit će brojna imena, uključujući i  TBF, Vojka V, Miach Edu Maajku i Hiljsona Mandele. Svi detalji čekaju vas na linku.

Besplatna događanja u Zagrebu

 Floraart

Novo izdanje omiljenog festivala posvećenog cvijeću zakazano je za razdoblje od 29. svibnja do 2. lipnja. Lokacija će i ove godine biti zagrebački park Bundek, a svi detalji dostupni su ovdje. Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja.

Besplatna događanja u Zagrebu

Cest is d Best

Kraj mjeseca donosi nam i novo izdanje najpoznatijeg domaćeg uličnog festivala – Cest is d Best. Njegovo 28. izdanja održat će se na zagrebačkim ulicama od 30 svibnja do 2. lipnja. Na Zrinjevcu, Cvjetnom i EU trgu glavne su festivalske pozornice, a program će se „razlijevati“ i svim okolnim ulicama pa se sjajnoj zabavi nećete moći sakriti.

Novo izdanje festivala okupit će performere, likovne, glazbene i scenske umjetnike iz više od 10 država sa nekoliko kontinenata! Raspored događanja bit će dostupan na linku.

Foto: Pexels, iStock

Učitati još
Zatvori