Izložbe i koncerti za sljedeći tjedan

Izložbe i koncerti za sljedeći tjedan

Ivana Čuljak, Juraj Vuglač, Vida Meić, Domagoj Rogina, Marta Haraminčić i Petra Šlosel (ekipa artOmata)

Ivana Čuljak, Juraj Vuglač, Vida Meić, Domagoj Rogina, Marta Haraminčić i Petra Šlosel (ekipa artOmata)

Nakon otvorenja u petak i posjećenog i zanimljivog vikenda, zagrebački artOmat svoju publiku časti s jednim večernjim koncertom. Uponedjeljak, 19. prosinca u 20 sati na 7. artOmatu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika nastupiti će ženski vokalni ansambl Čipkice.

Čipkice su ženski vokalni ansambl posebnog zvuka i energije. One pjevaju tradicijske pjesme iz Hrvatske i cijelog svijeta. Možete ih prepoznati po crno crvenim modnim kreacijama koje svaka Čipkica prilagođava svom osobnom stilu. Prepoznatljive po svojim dirljivim i snažnim glasovima, Čipkice plijene pažnju gdje god da zapjevaju. Svojim nastupima pokazuju kako poštuju svoje i vole tuđe, pa će tako zapjevati na hrvatskom, srpskom, španjolskom, ruskom, haićanskom, škotskom, afričkom, francuskom i bugarskom jeziku.

Čipkice pjevanjem iznimno uspješno čuvaju svjetsku kulturnu baštinu. Uče pjevati po sluhu i kao što i same kažu, žele dotaknuti izvor same pjesme, vidjeti kako se pjesma nekada pjevala te ju tako naučiti i onda pridodati nešto svoje.

‘Flying boats 2’ izložba je akademskog kipara Vilima Halbärtha koja otvara se u utorak 20. prosinca 2016. u 19h u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14, u Zagrebu, a može se pogledati do 30. prosinca.

Trogirsko brodogradilište

Trogirsko brodogradilište

Vilim Halbärth prvi put predstavlja svoj najnoviji ciklus inspiriran brodogradnjom zagrebačkoj publici. Nakon više samostalnih izložbi realiziranih u Dalmaciji, Vilim Halbärth donosi svoju priču o trogirskom brodogradilištu u Zagreb. Novi ciklus radova počiva na socijalnoj, egzistencijalnoj i kulturnoj percepciji brodogradnje kao glavnog polazišta kiparevog umjetničkog stvaralaštva.

Priča o brodogradnji, ljudima, te zemlji u tranziciji iz socijalizma u surovi moderni kapitalizam razvila se kroz nekoliko umjetničkih ciklusa Vilima Halbärtha kroz koje je autor interpretirao priču o identitetu naše zemlje koja gubi dio sebe, dio svoje kulture, svojeg znanja i svojih ljudi. Trogirsko brodogradilište kao neiscrpno vrelo inspiracije glavna je tema kojom autor propituje kakva je situacija u kojoj se nalazimo, kakav je svijet u kojem živimo i što ostavljamo budućim generacijama.

 

Zgrada uprave i glavna hala tvornice Jedinstvo, Zagreb, 1954., MGZ

Zgrada uprave i glavna hala tvornice Jedinstvo, Zagreb, 1954., MGZ

Otvorenjem izložbe “Vrijeme giganta: planska industrijalizacija i naslijeđe 1947. – 1952.” nastavlja se treća etapa projekta “Zagrebačka industrijska baština: povijest, stanje, perspektive.”

Studijska izložba Vrijeme giganata usmjerena je na vrijeme provedbe Petogodišnjeg plana razvitka narodne privrede u socijalističkoj Jugoslaviji (između 1947. i 1952.). U tom razdoblju izgradnja državnih poduzeća teške industrije i elektroindustrije („giganata“) predstavljala je ideološku bazu privrednog i društvenog razvoja. Izložba analizira i prezentira industrijske sklopove kao dokumente vremena na kojima se odražavaju presudne, često dramatične epizode nacionalne i svjetske povijesti.

Dio sklopa tvornice Prvomajska, Zagreb, 1954., MGZ

Dio sklopa tvornice Prvomajska, Zagreb, 1954., MGZ

Četiri tvornice u Zagrebu – Jedinstvo, Rade Končar, Prvomajska i Tvornica parnih kotlova – poslužile su kao studije slučaja u propitivanju utjecaja politike na proces industrijalizacije u formativnom periodu socijalizma. Izložba Vrijeme giganata ujedno upozorava na zanemareno graditeljsko naslijeđe iz socijalističkog perioda, koje se suočava s manjkavom provedbom sustava zaštite, nedostatkom planova prenamjene i investicija te s ambivalentnim emocijama u postsocijalističkim društvima. Izložbu je moguće razgledati u Muzeju grada Zagreba od 22. 12. 2016. do 26. 2. 2017.

the-strange-cover

The Strange

Nakon otvorenja izložbe vrijeme je za noćni izlazak i koncert grupe The Strage u Vintage Industrial Baru. Nakon gotovo 11 godina legenadarni Chris Eckman (The Walkabouts) i kultni The Bambi Molesters ponovno okupljeni u The Strange održat će ekskluzivan koncert u četvrtak 22.12. Prije The Strange nastupit će MY BUDDY MOOSE, sjajna grupa iz Rijeke koju duže vrijeme nismo imali priliku gledati u Zagrebu, a nasumično izabrani dvoje sretnika u srijedu ujutro Vintage Industrial Bar i Journal.hr časti s ulaznicom za koncert. Javite svoje ime i prezime na info@journal.hr s predmetom mejla THE STRANGE.

Čestitamo Luciji Gudlin i Rikardu Puhu na osvojenim ulaznicama! Dobru zabavu želimo!

https://www.youtube.com/watch?v=Ka6VH8YmY0s

Učitati još
Zatvori