Slavna Carmina Burana na Tomislavcu

Slavna Carmina Burana na Tomislavcu

18953180_1532372790137202_4586163785935893200_o

Carmina Burana na Tomislavcu

Samo dan nakon Opere pod zvijezdama i proslave 25 godina Opere box, festival Zagreb Classic priprema još jedan koncert koji ne smijete propustiti. U okruženju Trga kralja Tomislava, iza zgrade Umjetničkog paviljona, na travi i klupicama moći ćete uživati u izvedbi Carmine Burane. I to pod zvjezdanim nebom. Koncert počinje u 21 sat u nedjelju, 2. srpnja… Zbog velikog interesa, no i komfornijeg uživanja u glazbi savjetujemo da dođete malo ranije kako biste zauzeli najbolje mjesto.

Orkestar

Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH-a uz Akademski zbor Ivan Goran Kovačić (zborovođa Luka Vukšić) i Zagrebačke dječake (zborovođa Jasenka Ostojić) pod dirigentskom palicom maestra Miroslava Vukovojca-Dugana izvest će planetarno popularno ostvarenje Carla Orffa – kantatu Carmina Burana. U solističkim ulogama pridružuju im se vrsni pjevači, sopranistica Ilijana Korać Teklić, potom njemački tenor Robert Bartneck te slovenski bariton Jože Vidic.

Znate li što je Carmina Burana?

Carmina Burana zapravo znači ‘Pjesme iz Beuerna’. Radi se o lascivnim i satiričkim pjesmama napisanim u 11. ili 12. stoljeću na latinskom jeziku. Pjesme su napisali Golijardi, grupa klerika u Zapadnoj Europi koji su pisali satiričnu poeziju na latinskom jeziku. Njome su kritizirali, na šaljivi način, tadašnji ustroj i Crkvu. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća i uz Carminu Cantabrigiensiomu, Carmina Burana je najznačajnija zbirka vagabundskog pjesništva. Dvadeset i četri pjesme iz Carmine Burane 1936. godine uglazbljuje njemački skladatelj Carl Orff. Njegova kompozicija ubrzo postaje vrlo popularna i temeljni komad klasičnog repertoara. Najpoznatija pjesma, O Fortuna, zbog svoje česte upotrebe u filmu, predstavama i raznim drugim primjerima umjetnosti, čak i zabave, postala je dio ne samo opće, već i popularne kulture.

Učitati još
Zatvori