Evo zašto biste obavezno sutra trebali posjetiti Zagorkin sajam na Dolcu
Evo zašto biste obavezno sutra trebali posjetiti Zagorkin sajam na Dolcu

Evo zašto biste obavezno sutra trebali
posjetiti Zagorkin sajam na Dolcu

Dolac, najveća zagrebačka tržnica, bogatija je za još jedno događanje – Zagorkin sajam, a riječ je o sajmu knjiga, stripova i nosača zvuka koji će se na toj tržnici održavati jednom mjesečno od 18 do 21 sat. Prvi je održan prije malo više od mjesec dana, a cijela priča bi se mogla dobro zakotrljati.

Dolac – srce Zagreba

Tržnice su, kažu, trbuh grada, a Dolac je upravo materijalizacija te rečenice. Smješten u samom srcu Zagreba ponad glavnog zagrebačkog trga, Dolac je postao ne samo mjesto za kupovinu, već i mjesto susreta, druženja, inspiracije – života. Od ranih jutarnjih sati pa do ranog popodneva živi punom snagom, nakon čega ga marljivi i vrijedni radnici pospremaju, čiste i pripremaju za sutrašnji novi dan. Godinama se govorilo o njegovoj dodatnoj upotrebi, korištenju tog prostora nakon njegova radnog vremena, a posljednjih nekoliko mjeseci to je i ostvareno. Zagorkin sajam zaživio je punom snagom i nosu u sebi svu suštinu onog starog romantičnog Zagreba.

Plac nakon placa

Na sajmu izlažu prodavači koji knjige, stripove i nosače zvuka inače nude na tržnici Britanski trg. Riječ je o Zagrepčanima, već poznatim prodavačima, koji godinama nude vrijedne kolekcije raznih knjiga, teško dostupne ploče ili pak stripove za razbibrigu. Svoje stvari mogu donijeti i drugi građani, a mjesto se plaća simboličnih 12 kuna po metru. Zagorkin sajam održava se u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD u sklopu projekta Plac nakon Placa, a u planu je uvođenje i zelene srijede na zagrebačkoj tržnici Kvatrić.

Među živopisnim izlagačima je i Magdalena Kolar Đudajek koja cijeli život piše poeziju. Inače je krojačica, ima 85 godina i prodaje na Dolcu za vrijeme „Zagorkinog sajma“ svoje knjige i sitnice kak bi skupila 5000 kuna za štampanje svoje ganc nove zbirke poezije. Prvu je zbirku, „Zagorje moje – jen pušlec i kušlec“ objavila 1987., a posljednju pod imenom „Ružin pupoljak“ prošle godine. Najviše ih je napisala na kajkavskom narječju, a ove bi godine trebala izdati i devetu zbirku poezija. Izdavača je našla, a sada joj je samo potreban novac za troškove štampe. Dođite i upoznajte ju.

Povijest Dolca

Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene (o tome svjedoči ulica Pod zidom). Nakon što je odlučeno da se preseli stara tržnica Harmica na mjestu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića, raspravljalo se o lokaciji nove gradske tržnice. Lokaciju između crkve sv. Marije i Kaptola predložio je arhitekt Viktor Kovačić koji je sudjelovao u regulaciji potoka Medveščaka. Osim zidina je porušeno nekoliko kuća u starom gradskom naselju Dolac. Danas Dolac prehranjuje tisuće Zagrepčana i njegovih gostiju, a šarm kumica i okus svježe i domaće hrane gradu daju poseban i nezamjenjiv identitet. Ne sumnjamo da će i Zagorkin sajam šarmirati stanovnike grada pod Sljemenom.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori