Vikend u Zagrebu je kao stvoren za sve ljubitelje umjetnosti
Vikend u Zagrebu je kao stvoren za sve ljubitelje umjetnosti

Vikend u Zagrebu je kao stvoren za
sve ljubitelje umjetnosti

Vikend u Zagrebu donosi nam niz novih kulturnih događanja. Dojma smo kako je posljednji ljetni vikend rezerviran za događanja s umjetničkim predznakom. Najzanimljivija od njih smo okupili na jednom mjestu te donosimo iscrpan vikend vodič.

Reli po galerijama

Petak nam donosi novo izdanje interaktivne kulturne manifestacije Reli po galerijama. Ona umrežuje deset galerija u Zagrebu i aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak. Ovogodišnji osmi po redu Reli održati će se od 17 do 22 sata.

Pravila igre su vrlo jednostavna! Redoslijed obilaska galerija nije zadan, a od 17 sati mape se mogu preuzeti u bilo kojoj galeriji koja sudjeluje u projektu. U svakoj sljedećoj galeriji se nastavljaju skupljati naljepnice, a posjetitelji koji uspiju popuniti cijelu mapu i obići sve galerije dobivaju digitalnu diplomu.

izložba

Šesto izdanje dragog nam festivala

U petak 16. rujna starta šesto izdanje Međunarodnog festivala 36 Mountains. Ove godine on će se održati u u 36 Mountains Studiu u Vlaškoj ulici 103.

Festival se otvara u 19 sati izložbom naziva “30 + 40“, koja traje do 20. rujna i predstavlja niz etabliranih umjetnica/umjetnika koji imaju zapaženu ulogu na regionalnoj, domaćoj i zagrebačkoj umjetničkoj sceni. Svoje će radove tako izložiti i Jelena Bando, Igor Eškinja, Dunja Janković, Alem Korkut i Svan Radulović Matica.

Umjetnost i grad

Umjetnička intervencija Art&Grad već je zaposjela zagrebačke ulice, a sada ulazi i u izložbeni prostor. Tako se u subotu  17. rujna u Laubi otvara izložba svih postavljenih radova u formatima postera, od kojih će veliki broj biti ponuđen na prodaju.

Istu večer otvara se i izložba mlade umjetnice Zoe Šarlija koja će nam serijom fotografija, Čitanje grada, snimljenih u Zagrebu tijekom 2020. i 2021. godine prenijeti svoja promišljanja o našem gradskom prostoru.

Sajam likovnih umjetnosti

U prostoru Akademije likovnih umjetnosti u tijeku je međunarodni sajam suvremene likovne umjetnosti ArtZagreb. Pokrenut 2018. godine, ubrzo se etablirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina.

Jednom godišnje, tijekom četiri dana, na Art Zagrebu predstavljaju se najbolje galerije i umjetnici hrvatskog tržišta. Osim sajmenog dijela, program je obogaćen panelima, predavanjima, radionicama i projekcijama dokumentarnih filmova. Detaljan program događanja dostupan je ovdje.

 

PS: Nedavno je otvoren je i 57. Zagrebački Salon, jedna od najstarijih skupnih izložaba domaćih autora. Program se održava na dvije lokacije, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika i Hrvatskom inženjerskom savezu.

 

izložba

Susret s digitalnom umjetnošću

Art Future je prva izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj i cijeloj Jugoistočnoj Europi. Ona spaja umjetnost i tehnologiju, stvarnost i proširenu stvarnost koju ne prati golim okom već putem ekrana na našim mobitelima.

U pitanju su prije svega animirani trodimenzionalni modeli koji će putem proširene stvarnosti biti integrirani u gradski prostor i to na više od 30 prepoznatljivih zagrebačkih lokacija – od Trga bana Jelačića pa sve do Jaruna. Više informacija o digitalnim eksponatima i njihovim lokacijama moguće je vidjeti na službenoj stranici projekta.

Projekt Ilica

Druženje na Ilici

Novo izdanje festivala Projekt Ilica: Q’ART održat će se u nedjelju 18. rujna od 9 do 16 sati. Središnja zagrebačka ulica postat će poprište niza zanimljivih umjetničkih događanja. Nadolazeći festival nosi naziv Bujan Rujan, koji nagovještava kako posjetitelje očekuje bogat program.

Nezaobilazna kavica na tračnicama, standardna avangardna revija u 12 sati te vrhunski jazz nastupi će i dalje biti dio programa. Također, posjetitelje očekuje i velik broj izlagača koji će na sajmu predstaviti svoje rukotvorine.

izložba

Novo mjesto u gradu

Novi urbani art koncept IME, MJESTO, VRIJEME održava se ovog vikenda u centru Zagreba, preko puta Britanca na adresi Ilica 73/2. Zagrebačka kulturno-umjetnička scena postaje bogatija za još jedan art projekt čiji je cilj spojiti hrvatske umjetnike raznolikih polja na jednom mjestu.

Raznovrsnost ovog događaja nudi svakome ponešto: imat ćemo priliku vidjeti skulpture renomiranog umjetnika Stephana Lupina i mlade kiparice Alane Kajfež, dok će se u isto vrijeme moći i obaviti shopping kod hrvatskih dizajnera. Dio je to tek programa čiji su detalji dostupni ovdje.

koncert

Hajmo sada svi na ples!

Nažalost zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uvjeta otkazan je četvrednevni Ha La Land Gin & Beer festival, izvorno  zakazan od 15. do 18. rujna.

Ista sudbina srećom nije zadesila rođendanki tulum organizacije Lollipop zakazan planiran za 17. rujan, no isti je iz Muzeja suvremene umjetnosti premješten na Zagrebački velesajam.

koncert

Glazbena događanja polako se sele u klubove pa nam tako ovog petak slijedi otvaranje nove sezone u klubu Sax uz dobro znane goste – bend Retrodukciju.

Nova glazbena sezona već je započela u Petom kupeu, a ovog vikenda ondje nas očekuju gostovanja stranih DJ-a. Tako u petak ondje stiže jedan od najtraženijih DJ-a londonskih Shorty Bless. Na repertoaru njegovih fenomenalnih setova su classic RnB, Dancehall, Hip-hop & UK Sound.

U petak plešemo i s posebnim povodom! U Močvari će se održati regionalni rave partyju gdje će sav prihod od prodaje ulaznica otići na račun prvog hrvatskog utočišta za stare, bolesne i invalidne pse. Iza ove dobre priče stoji No Balance kolektiv koji već četvrti put organizira ovakav oblik glazbeno-humanitarnog programa, pod imenom GOOD CAUSE.

Imamo li prijedlog za subotnji izlazak? Naravno! Zaputite se do Katrana gdje će vas spremno izuti iz cipela.

Foto: Pexels, Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori