Stigao je ‘BUJAN RUJAN’- evo što nas sve ove nedjelje očekuje na Ilici
Stigao je ‘BUJAN RUJAN’- evo što nas sve ove nedjelje očekuje na Ilici

Stigao je ‘BUJAN RUJAN’- evo što nas sve ove nedjelje očekuje na Ilici

Stigao nam je taj dan, dan kada se Ilica zatvara i na više od kilometar prostora predstavlja ono najbolje od Zagreba! Ove nedjelje, 18. rujna, održava se jesensko izdanje Projekta Ilica: Q’ART.

 

Pod inspirativnim nazivnikom BujanRujan, jer rujan je mjesec kada sve oko nas buja i inspirira, u što će se uskoro uvjeriti svi posjetitelji ovog fantastičnog ulično-umjetničkog festivala zajednice. Festival ovu nedjelju traje od 9 ujutro do 16 sati popodne.

Bujan Rujan

Jesensko izdanje festivala ‘BUJAN RUJAN’ donosi i dva velika noviteta. Prvi se odnosi na proširenje prostora te se projekt širi do Ulice Republike Austrije za punih 400 metara.

Drugi pak donosi informaciju kako nas na samom kraju festivala, prema riječima organizatora, očekuju vrhunski glazbeni nastupi i chill prostor za sve koji se nakon šetnje Ilicom žele odmoriti i osvježiti. Ova inovacija osmišljena je sa željom da se mladim bendovima da prostor kako bi prezentirali svoj rad i predstavili se novoj publici.

Bujan Rujan

Što nas očekuje ove nedjelje?

Od 9 ujutro na potezu od Ilice 83 do Ilice 89 biti će postavljena izložba radova studenata i alumnija Akademije likovnih umjetnosti, pod konceptom ‘Kupi&Nosi’. Svi predstavljeni radovi su na prodaju i mogu se na licu mjesta kupiti te ponijeti sa sobom.

U 12 sati na Britanskom trgu održat će se sad već tradicionalna revija kreativaca iz ULPUH-a pod nazivom ‘Jesenja sonata’. Na njoj će studenti tekstilne sekcije, oblikovanja odijevanja te sekcije za oblikovanje nakita Tekstilno tehnološkog fakulteta i diplomskog studija kostimografije pokazati ono najbolje što su sanjali i stvarali za jesen ove godine.

Ova revija poznata je po tome što donosi kreativna dizajnerska rješenja uz podršku poznatih lica u ulozi manekena pa se svakako preporučuje ne propustiti vidjeti što mlade nade hrvatskog dizajna uz podršku naših celebrityja imaju za pokazati.

Bujan Rujan

Glazbeni predah

Od 10.30 sati pa kroz cijeli dan Ilicom će odzvanjati zvukovi vrhunske jazz glazbe jer će na ulicu izaći i svojim ritmovima prolaznike i posjetitelje hipnotizirati sam vrh hrvatske jazz scene koje čine sljedeći glazbenici: Davor Doležal trio, Joe Pandur kvartet, Valerija Nikolovska trio, Janko Novoselić trio, Vojkan Josić trio, uz Ivanu Galić i SoulBeat te DJ-a Gorana Tomaša.

Novost ovojesenskog izdanja Projekta Ilica: Q’ART je i ta da će na ulicu izaći do sada neafirmirani bendovi, u želji da tako dođu u doticaj s onima najbitnijima – svojom publikom. Tako će osim jazz ritmova Ilicu preplaviti i malo rocka, popa i sveg onog šarenog što šarolikost glazbe nudi.

Na novom izlagačkom dijelu Ilice, na potezu od Krajiške ulice pa do Ulice Austrijske republike, popularni food&music koncept FRüHSTüCK, ponudit će spoj doručka, umjetnosti i chill-out glazbe na otvorenom. Za glazbeni dio bi će zaduženi DJ-i Mića, Phillipe & Oberan i Anto koji će Ilicom puštati chill zvukove trip-hopa, jazza, soula i funka sve do 16 sati.

Bujan Rujan

Aktivnosti za sve generacije

Obrtnička komora Zagreba i Srednja škola za modu i dizajn će u passageu Obrtničkog učilišta, Ilica 49, od 11 do 12 sati predstaviti modnu reviju. A od 10.30 do 14.30h čekaju vas raznovrsne radionice obrtnika i srednjoškolaca, dok će u dvorištu Ilice 43, od 10 do 15 sati biti postavljena izložba karikatura Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu.

Društvena akcija druženja s najmlađima od 10.30 do 15.30 sati na potezu od Ilice 128 do Ilice 136 donosi radionice i druženje s djelatnicima zagrebačkih Vatrogasaca, Policije i Čistoće kada će svi veliki i mali dobiti priliku iz prve ruke vidjeti i saznati kako funkcioniraju te s kojim izazovima se susreću naši heroji koji grad čine sigurnim i ugodnim za život.

U parku ALU-a, na adresi Ilica 85, od 9.30 sati kreću edukativne radionice i predavanja (Odr)živog života na zemlji pa tako posjetitelje očekuju zanimljive teme poput Pitaj renđera, Mudrost biljaka, Povratak dječjih starih uličnih igara, Putevi vode, Održivi kvartovi, naselja i gradova te one naziva Mnogi su živjeli bez ljubavi ali nitko bez vode.

Bujan Rujan

Vidimo se u Ilici!

‘Projekt Ilica: Q’ART’ probudio je cijeli Zagreb te nastavlja rasti i širiti se već šestu godinu zaredom: do 2022., zajednica od preko 800 izlagača, ugostitelja, dućana, humanitaraca postala je jaka, održiva i u svojoj individualnosti povezana te izrasla je u svojevrsni urbani inkubator inovativnih urbanih umjetničkih projekata.

Najšarolikiji ulično-umjetnički festival zajednice vas čeka jer rujan je bujan! Ove nedjelje Ilica se zatvara za promet, a otvara za građane, uz poziva na akciju i interakciju te dinamičnu nedjeljnu šetnju najdužom ulicom našeg glavnoga grada. Jer, ne zaboravite – mi građani smo grad! Vidimo se u Ilici!

Sve detalje o jesenskom izdanju festivala možete pronaći na službenoj stranici projekta. 

Foto:  Projekt Ilica/Željko Nino Jelenski/Daniel Dombaj

Učitati još
Zatvori