Velika zbirka talijanske suvremene
umjetnosti dolazi u Zagreb

U prostoru za povremene izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 6. listopada otvorit će se izložba Zbirke Farnesina, najveće zbirke talijanske suvremene umjetnosti. Izložbu možete pogledati do 13. studenog 2015. godine.

Donatella Spaziani

Donatella Spaziani, Instalacija

Kustosi izložbe, Martina Corgnati i Giovanni Iovane, za zagrebačko predstavljanje rekonstruirali su najvažnije pojave i pokrete u povijesti talijanske umjetnosti od Drugog svjetskog rata do danas, a tu povijesnu okosnicu zbirke upotpunili su i drugim djelima posuđenim iz privatnih i javnih kolekcija.

Lucio Fontana u ateljeu

Lucio Fontana u ateljeu

Izložba prikazuje ključne radove talijanske suvremene umjetnosti, od iznimno vrijednih djela koji pripadaju ‘enformelu’, poslijeratnom razdoblju, konceptualnom razdoblju (posebno s radovima velikana Lucija Fontane i Piera Manzonija), minimalizma, arte povera (siromašna umjetnost) te je posebno poglavlje, fotografija na talijanski način, posvećeno je mediju koji je do osamdesetih godina prošlog stoljeća u Italiji nerijetko nepravedno zapostavljan.

Masbedo, Untitled, 2011.

Masbedo, Untitled, 2011.

Pregled završava predstavljanjem umjetnika mlađe generacije koji reprezentiraju recentne pojave u talijanskoj umjetnosti, poput Paola Parisija, Agnese Purgatorio i Donatelle Spaziani. Među njima je i umjetnički dvojac Masbedo, poznat širom Europe, koji će uz projekciju u sklopu izložbe, prikazati svoj rad na dan otvorenja 6. listopada od 19 do 20 sati, te u razdoblju od 23. 10. do 3. 11. na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori