Zašto danas i sutra trebate posjetiti Crtani romani šou?

Zašto danas i sutra trebate
posjetiti Crtani romani šou?

Crtani romani šou Zagreb Comic Con – 12. & 13. svibnja

Crtani romani šou – Zagreb Comic Con događaj je koji ne propuštaju svi ljubitelji stripa, no i oni drugi, novi, znatiželjni zaljubljenici u sve novo, drugačije, kreativno i maštovito. I baš na Zagreb Comic Conu do nedjelje, 13. svibnja, svi posjetitelji Doma HDLU-a moći će vidjeti i iskusiti strip, no i upoznati neka od najvećih imena ove umjetnosti i industrije. Mnogo toga se odvija u HDLU-u danas i sutra, no izdvojili bismo jedno veliko i značajno gostovanje, ono velikog Stana Sakaija, izložbu “Kroz minula desetljeća” kojom festival obilježava djelovanje Julija Radilovića Julesa – legende hrvatskog stripa te razgovor s crtačima stripa Zagor što će svakako biti jedan od uzbudljivijih trenutaka festivala. Cosplay natjecanje koje će se održati u nedjelju svakako će biti fantastičan kraj festivala!

Među njima je možda najpoznatiji Stan Sakai, jedan od najcjenjenijih strip crtača današnjice, višestruki dobitnik “stripovskog Oscara”, nagrade Eisner, plodan japansko-američki autor i tvorac legendarnog stripa o zecu samuraju “Usagi Yojimbo”, čiji nastavci izlaze već trideset godina.  Povodom njegovog gostovanja u Zagrebu organizatori festivala spremaju mu i retrospektivnu izložbu, a posjetitelje očekuju i predstavljanja hrvatskih prijevoda tri Sakaijeva stripa u izdanju Udruge Crtani romani šou. Predstavljena će biti i druga nova izdanja, između ostaloga omnibus-album “Parlight Starlov”, koji je nastajao u pomalo tajanstvenim okolnostima u rukama domaće crtačke “ekipe iz snova” koju čine Krešimir Biuk, Sebastijan Čamagajevac, Stipe Kalajžić, Josip Sršen, Fran Strukan, Goran Sudžuka, Ive Svorcina, Dalibor Talajić i Goran Parlov.

Izložbom „Kroz minula desetljeća“ festival će obilježiti 90 godina života i 65 godina djelovanja Julija Radilovića Julesa, legende hrvatskog stripa i posljednjeg živućeg pripadnika tzv. zlatne generacije hrvatskih strip autora. Jules je stripovima odgajao i obrazovao generacije mladih i do najsitnijih detalja istraženim, pustolovnim i povijesnim crtanim romanima desetljećima raspirivao maštu i interes odraslih, a još se uvijek aktivno bavi crtanjem i ilustracijama. Izložba predstavlja dosad najveću retrospektivu originalnih radova ovog majstora crteža, prvi puta dajući široj publici sveobuhvatni uvid u Julesov razvoj i rad.

Razgovorima i crtežima festivalsku će publiku počastiti i Zagrebu omiljeni “bonelijevci”, to jest crtači stripa ‘Zagor’ –Mauro Laurenti, Joevito Nuccio, Alessandro Piccinelli, te njihov scenarist i urednik Moreno Burattini, koji dolaze povodom 50. obljetnice izlaženja ovoga kultnog stripa u Hrvatskoj i otvorenja izložbe ‘Zagor – 50 godina u Hrvatskoj’. Njima se pridružuju i Roland Boschi, Mario Alberti, Nenad Barinić, Tomislav Košta i drugi.

Hrvatski stripaši koji će u nedjelju popodne crtati za publiku su Vjeran Juhas, Darko Kreč, Josip Sršen, Stipe Kalajžić, Krešimir Biuk, te Ive Svorcina i Dalibor Talajić. Ako budete željeli, potonju dvojicu moći ćete zamoliti da vam nacrtaju kojeg superjunaka Marvela, budući da za tog izdavača rade već niz godina. Cijelo vrijeme trajanja festivala u galeriji Bačva odvijat će se sajam stripova na kojem će izdavači predstaviti najnovija izdanja te redovnu ponudu po sniženim, festivalskim cijenama, a na programu festivala su i dva natjecanja.

Ulaz je na sve programe u sklopu Zagreb Comic Cona besplatan. Više informacija o festivalu, kao i detaljan program i satnica događanja, dostupni su na facebook stranici Crtani romani šou ili na službenim stranicama.

Učitati još
Zatvori