Otvorena je izložba velikana hrvatskog slikarstva Otona Ivekovića
Otvorena je izložba velikana hrvatskog slikarstva Otona Ivekovića

Otvorena je izložba velikana hrvatskog
slikarstva Otona Ivekovića

Galerija Klovićevi dvori pripremila je retrospektivnu izložbu slikara Otona Ivekovića. Nakon brojnih uspješnica našeg modernog slikarstva – poput izložbi o Vlahu Bukovcu, Mati Celestinu Medoviću i Menciju Clementu Crnčiću, želja im je predstaviti djela još jednog od vodećih umjetnika hrvatske moderne te najplodnijeg i najistaknutijeg autora povijesnoga slikarstva.

Na njegova djela zasigurno ste “naletjeli”, premda možda niste bili svjesni kako nose potpis Otona Ivekovića. Pravi je ovo trenutak da se s djelima slikara historicizma upoznate na jednom mjestu. Izložba je svoja vrata otvorila u četvrtak, 16. ožujka, a razgledati ju je moguće sve do lipnja.

Poljubac mira hrvatskih velmoža kralju Kolomanu, 1906., Hrvatski institut za povijest

Ova izložba prigoda je da vidimo jedne uz druge Ivekovićeve brojne radove različitih izražajnih oblika i načina prikazivanja – male, delikatne bakropise i minuciozne prikaze starih gradova pored reprezentativnih slika s prizorima rada na polju i velikih, monumentalnih, povijesnih kompozicija.

Ivekovićev opus predstavljen je kroz devet kronološko-tematskih cjelina pod naslovima –  Zrinjimaler, Svjetske izložbe, Pod znakom pčele, U prirodi je sve mudro i promišljeno uređeno, Šarena paleta, Idila cvijeća, Hrvatski imaginarij, Sakralno slikarstvo i Donkihotovski pothvat.

Zanimljivo štivo, NMMU

U postavu se kombinira originalna umjetnička i arhivska građa, a cilj postava je stvoriti upečatljivi ambijent koji će donijeti zanimljivu priču o uzbudljivom životu i raznolikom stvaralaštvu ovog umjetnika s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, zadnjeg velikog historijskog slikara.

Izložba ostaje otvorena do 11. lipnja, a više informacija dostupno je ovdje.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori