Zagreb Design Week seli na novu lokaciju. Evo što nas ondje uskoro očekuje
Zagreb Design Week seli na novu lokaciju. Evo što nas ondje uskoro očekuje

Zagreb Design Week seli na novu lokaciju. Evo
što nas ondje uskoro očekuje

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW), ove će godine proslaviti svoj jubilarni, deseti rođendan. Najveće izdanje festivala dosad bit će obilježeno bogatim i zanimljivim programom na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu. ZGDW će vrata prvog festivalskog dana otvoriti 26. rujna u 17 sati, a slavlje jubilarnog izdanja potrajat će do 1. listopada. U sklopu festivala, deset lokacija diljem grada organizirat će svoj program.

Zagreb Design Week
Zagreb Design Week

„Ne mogu vjerovati da već deset godina radimo tjedan dizajna. Promijenili smo četiri lokacije, preživjeli pandemiju i postali najveći festival dizajna u Jugoistočnoj Europi. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, te izlagača i sudionika bez kojih ne bi postojao Zagreb Design Week.“ – izjavio je Daniel Tomičić, osnivač i direktor festivala.

Jubilarno izdanje festivala ostat će upamćeno i po ZGDW Furniture Showu, velikom sajmu namještaja koji će u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma okupiti dvadesetak pažljivo odabranih izlagača među kojima će se naći sva četiri najbolja hrvatska proizvođača: Prostoria, Milla&Milli, Metoda i Nunc. Upravo ovdje, prvi će se puta svjetskoj javnosti predstaviti tri nove hrvatske marke — Folium, Terrazza i Conture, dok se hrvatskim kupcima prvi puta predstavljaju Volumen, Woak, Garda, Rinocca i Zavar.

Zagreb Design Week
Zagreb Design Week

Danas, deset godina kasnije, osim spomenute Prostorije i brenda Milla & Milli, na ZGDW-u svoje će proizvode predstaviti i drugi renomirani hrvatski proizvođači poput marke dizajnerskog namještaja od masivnog drveta Metoda, koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala imala premijeru, te marka Nunc koja iz godine u godinu osvaja sve više ljubitelja minimalističkog i multifunkcionalnog namještaja. Osim vrhunskog dizajnerskog namještaja i razina predstavljanja bit će na najvišem svjetskom nivou.

Prostoria i Milla&Milli predstavit će se na štandovima s milanskog Salona del Mobile, a Metoda s, netom završenog, pariškog Maison et Objeta. Broj izlagača i njihova raznovrsnost, ali i uvid u najnovije trendove i inovacije predstavljene na najprestižnijim svjetskim sajmovima, poslužit će kao sjajan pokazatelj napretka, kako samog festivala, pa tako i domaće industrije namještaja koja je u svega deset godina postigla nevjerojatan uspjeh.

Zagreb Design Week
Zagreb Design Week

Tradicionalno, na otvorenju 26. rujna, bit će dodijeljene nagrade ZGDW AWARD za najbolja dizajnerska ostvarenja, a najbolja 133 rada bit će izložena na izložbi finalista. Izložbe, kao i popularni pop-up dućan ZGDW market, bit će postavljeni u paviljonima 7 i 7A, a ljubitelji dizajna će u šest festivalskih dana moći pogledati i izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu All You Can Eat koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna Lokalna ljepota koja predstavlja radove devet dizajnera koji su reinterpretirali tradicionalne predmete iz različitih regija ove balkanske države. Na ZGDW modnoj reviji u srijedu, mladi modni dizajneri predstavit će publici svoje modne kreacije, a dan će zaokružiti dokumentarni film „Dries“ o jednom od najvećih modnih dizajnera današnjice, Belgijancu Driesu Van Notenu.

Paralelno s programom ZGDW-a, u drugim će se paviljonima odvijati komplementarni sajmovi: Art Zagreb (7), Ambienta (8A i 9), Hotel&Gastroteh (11D) i Arhibau (10A i 11).

Zagreb Design Week

Subotnja večer je rezervirana za već tradicionalni party koji će ovoga puta biti popraćen ritmovima jednog od najpopularnijih regionalnih indie bendova, Porto Morto, koji slove kao neprikosnoveni podizači raspoloženja. 

Za sva događanja vrijedi jedna ulaznica i jedinstveno radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11 do 20 sati, a vanjska događanja traju do ponoći. Ulaz na otvorenje je slobodan, a ulaznice za preostale dane se prodaju isključivo na ulazu (7€ dnevna, 15€ dnevna obiteljska, 25€ festivalska, 4€ umirovljenička, 4€ grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Sve informacije od jubilarnom izdanju Zagreb Design Weeka možete pratiti na službenoj stranici festivala (https://zagrebdesignweek.com) i na društvenim mrežama (https://www.instagram.com/zagrebdesignweekhttps://www.facebook.com/zagrebdesignweek).

 

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori