Poznati YUGO kiosk postaje LEGO set? Razgovarali smo s arhitektom koji je zaslužan za ovu ideju
Poznati YUGO kiosk postaje LEGO set? Razgovarali smo s arhitektom koji je zaslužan za ovu ideju

Poznati YUGO kiosk postaje LEGO set? Razgovarali smo s arhitektom koji je zaslužan za ovu ideju

Postoje te neke sitnice koje u nama bude nostalgiju i lijepa sjećanja. Jedna od njih zasigurno većini nas jest slaganje LEGO kockica i kreiranje zanimljivih oblika i građevina. Taj osjećaj nesputane igre i kreiranja nečeg svojeg koji je u nama budio osjećaj ponosa i sreće nešto je neprocjenjivo. Samim time na asocijaciju crvene kocke sigurno nam prvo na pamet padne LEGO. Ipak, oni nešto stariji sjetit će se još jedne crvene kocke – legendarnog crvenog kioska

K67
FOTO: Architectuul

Legendarni crveni kiosk postaje LEGO set?

Ipak, crveni kiosk ima nešto zajedničko s LEGO kockicama – modularni je i dizajnom podsjeća na popularne kockice. Pod nazivom K67 ovaj dizajn kioska 1966. godine predstavio je slovenski arhitekt i dizajner Saša Machtig, 1967. je patentiran, a upravo je on poslužio jednom kreativnom arhitektu za izradu ovog prijedloga.

yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (11)

Kako je nastala ideja

Simpatični Nikola Opačić otkrio nam je kako je došao na ideju te od kud ljubav prema LEGO kockicama. Bavim se najviše obitelji, arhitekturom, glazbom – trenutno ponajviše puštanjem glazbe u DJ dvojcu “neodoljiv neumoljiv”  i naravno LEGO-m. Moja najvažnija i najnovija kockica, kći Sava, nedavno je prohodala i trenutno smo u jako ozbiljnim i iscrpnim pregovorima čije su sve te LEGO kocke, moje ili njene. Nije njoj, naravno, jasno što se tu točno događa i čemu služe, ali je jako privlače. Baš kao i mene kada sam kao mali prvi put pronašao LEGO kocke svoje majke. To vam daje odgovor i na pitanje od kada je LEGO moja ljubav.

yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (3)

Dva različita kioska

Naime, ovaj beogradski arhitekt spojio je svoju strast prema slaganju popularnih kockica s omiljenim simbolom jugoslavenskog industrijskog dizajna u viziju koja kultni kiosk oživljava u novom ruhu, a nedavno je i pokrenuo inicijativu da jedan od sljedećih LEGO arhitektonskih proizvoda bude upravo kiosk K67. Nikola je zamislio da u proizvodnju uđu dva različita K67 kioska: bijeli bi bio novinski kiosk, a crveni fast food.

yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (1)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (2)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (6)

Arhitekt i zaljubljenik u LEGO

Na ideju je došao za vrijeme pandemije. Tada kao da je vrijeme stalo, nije se moglo van kuće, pa je vrijeme kratio čišćenjem sve dok nije pronašao stare LEGO kockice. Kao i uvijek, kad ih vidim, rekao sam si daj da nešto pokušam, daj da nešto probam, i sjetim se kioska K67. Prvo je nastao veći nered nego prije početka sređivanja stana, ali nakon par tjedan kiosk je nastao.

Međutim, prekretnica se dogodila 30. siječnja kad je pogledao kratki animirani video u emisiji Oblakoder antena na temu čuvenog kioska. Tada je odlučio fotografirati svoj projekt i prijaviti ga na Lego Ideas.

yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (4)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (5)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (7)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (8)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (9)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (10)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (12)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (13)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (14)
yugo kiosk K67, LEGO, Nikola Opačić (15)

Od tad je počelo širenje priče, i toliko divnih i dragih ljudi se uključilo da smo poslije samo par dana došli do skoro 1500 glasova (inače rok da se prikupi prvih 100 glasova je 60 dana). U množini ne pišem slučajno jer najiskrenije doživljavam sve ovo kao naše. Što bi rekli moji prijatelji iz Whatifnessa, stari dobri “štaakovci”, nije to pokret ili inicijativa to je kvest (en-quest)! Dakle, kiosk je naš i postat će službeni Lego set iako je cilj daleko – 10.000 glasova te finalno recenziranje glavnog tima Lego-a.

Ako se i vama sviđa ovaj prijedlog kao i nama, možete podržati Nikolinu ideju ovdje.

Foto: Nikola Opačić, Architectuul

Učitati još
Zatvori