Otkriveni su umjetnici koji će izlagati na Venecijanskom bijenalu

Otkriveni su umjetnici koji će izlagati
na Venecijanskom bijenalu

Venecijansko bijenale 2019.

U Italian Cultural Institute u Londonu kustos Venecijanskog bijenala 2019. Ralph Rugoff je najavio tko će biti sve uključen u njegovu izložbu May You Live In Interesting Times. Naslov izložbe engleski je izraz koji se dugo pogrešno smatrao starom kineskom kletvom koja priziva razdoblja nesigurnosti, kriza i nemira, odnosno zanimljiva vremena, točno onakva u kakvima danas živimo.

May You Live In Interesting Times

Po Rugoffovim riječima, u trenutku kada je digitalno širenje lažnih vijesti i alternativnih činjenica ušlo u politički diskurs i utjecalo na povjerenje o kojemu ovisi, vrijedi zastati kada je god moguće ne bi li preispitali naše smjernice. Rugoff je kazao da Bijenale neće imati temu samu po sebi, već će se fokusirati na opći pristup stvaranju umjetnosti i društvenoj ulozi umjetnosti koja spaja zadovoljstvo i kritičko mišljenje. “Izložba međunarodne umjetnosti neće imati temu sama po sebi, već će naglasiti opći pristup stvaranju umjetnosti i pogledu na društvenu funkciju umjetnosti kao što obuhvaća zadovoljstvo i kritičko razmišljanje”.

Osim izostanka teme same za sebe i format izlaganja mijenja se ovog puta – dvije odvojene izložbe – u Arsenalu i Giardinima. Svaka lokacija (izložba) ugostit će iste umjetnike, no s različitim radovima kako bi se naglasila multifunkcionalnost umjetničke prakse. Izložba uključuje 72 umjetnika – u usporedbi sa 120 prije dvije godine te 138 prije četiri, brojka se čini malom. No, ova brojka je značajna jer prvi put na Venecijanskom bijenalu 50% umjetnika izlagača čine žene! Ovdje je potpuni popis umjetnika i umjetnica čije ćemo radove gledati na ovoj prestižnoj umjetničkoj manifestaciji.

Učitati još
Zatvori