Razgovarali smo s Lukom, umjetnikom koji stoji iza koncepta “Usamljeni divovi”

Razgovarali smo s Lukom, umjetnikom koji stoji iza koncepta “Usamljeni divovi”

Usamljeni divovi koncept su koji ste mogli primijetiti na društvenim mrežama u, malo je reći, turbulentnoj godini iza nas. Iza svega stoji umjetnik Luka Vucić, koji je svoju emociju htio prenijeti dalje, a neko je vrijeme tražio idealan način kako da ju ispolji. Nastala je ova vizualno zanimljiva umjetnička kombinacija, koja nas je ponukala da porazgovaramo s njim i pobliže ga upoznamo.

Usamljeni divovi_Tkalča
  • Tko je Luka Vucić i čime se bavi?

Po struci sam magistar dizajna. Tom strukom se bavim kao freelancer više-manje od kada sam diplomirao Studij dizajna. Ja bi rekao da se bavim problemima. Klijenti dolaze meni kada nešto ne mogu riješiti i onda tu dolazim ja i rješavam nemoguće. Možda će zvučati pretenciozno, ali bavim se svim vrstama umjetnosti. Od filma, glume, režije do dizajna, ilustracije, fotografije i animacije.

Usamljeni divovi_ratkajev prolaz
  • Kada si i kako došao na ideju ove serije ilustracija?

Koncept „Usamljenih divova“ se počeo formirati negdje prije dvije godine kada sam pokušavao spojiti svoju ljubav prema arhitekturi i fotografiji s ilustracijom. Pokušavao sam opisati i dočarati ovo čudno doba u kojem živimo, u kojem smo društveni preko društvenih mreža, a zapravo smo distancirani i usamljeni. Htio sam prikazati taj svijet. Ali nisu mi izvedbe niti tehnike koje sam tada odabrao sjedale na svoje mjesto. Sve dok nije došao prvi lockdown i prvi potres. Nekako su osjećaji frustracije, nemoći i tjeskobe počele poprimati svoj oblik. Crtao sam skoro jedanaest mjeseci. Tek na nagovor djevojke sam ih stavio na internet i shvatio da nisam jedini koji se tako osjeća.

Usamljeni divovi_duga ulica
  • Što one predstavljaju i na što se kroz njih referiraš?

Usamljeni divovi predstavljaju stanje u kojem se trenutno nalazimo svi zajedno, iako smo odvojeni. Nekad je to stanje tjeskobe, nekad nemoći, nekad samoće. Nekad je to različiti spektar emocija kroz koje svi prolazimo i prolazit ćemo dok sve ovo se ne stiša i stvari ne vrate u normalu. Htio sam intimne trenutke prikazati na javnom mjestu, suprotstaviti taj unutarnji svijet pojedinca s javnim, vanjskim svijetom pustih ulica.

Usamljeni divovi_ilica
  • Svoje Usamljene divove smjestio si na nekoliko lokacija po gradu, jesu li lokacije odabrane slučajno i tko su likovi na njima?

Lokacije su odabrane zbog njihovih arhitektonskih vizura. Odabrane su jer sam na tim lokacijama osjetio kako i na koji način bih mogao ilustrirati situaciju. Bitno mi je odrediti koju emociju želim prikazati i prenijeti je dalje.

Usamljeni divovi_dolac
Usamljeni divovi_markov trg

Foto: Luka Vucić

Učitati još
Zatvori