Upoznajte hrvatske velikane i fotkajte se s njima kroz zanimljiv projekt Staza hrvatskih velikana
Upoznajte hrvatske velikane i fotkajte se s njima kroz zanimljiv projekt Staza hrvatskih velikana

Upoznajte hrvatske velikane i fotkajte se s njima kroz zanimljiv projekt Staza hrvatskih velikana

Faust Vrančić, Slavoljub Penkala, Nikola Šubić Zrinski, Nikola Tesla, Marko Polo i Ivan Meštrović dio su velikana koje ovih dana ponovno možete susresti na zagrebačkim ulicama i trgovima.

Naime, središte Zagreba je, u sklopu projekta promocije hrvatskih velikana Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana obogaćeno s trinaest skulptura najznačajnijih i najpopularnijih hrvatskih velikana. Njihove skulpture, koje su zauzele sjedeće pozicije na najpoznatijim zagrebačkim terasama, izradili su vodeći hrvatski i inozemni kipari.

Ruđer Bošković

Tijekom prošloga ljeta kodovi na skulpturama koji donose manje poznate činjenice i brojne zanimljivosti o svakom velikanu skenirani su 100.000 puta, a priču o hrvatskoj kulturi, povijesti, kao i hrvatskom fenomenu ispijanja kave i ove će godine moći upoznati brojni Zagrepčani i njihovi gosti.

Kupnjom ture preko službene web stranice može se rezervirati jedna od tura po Stazi hrvatskih velikana – kratka, duga te self-guided tura, prva takva u Hrvatskoj i doznati dodatne zanimljivosti poput prijateljstva Marina Getaldića sa slavnim Galileom ili čuvene sopranistice Milke Trnina po kojoj je nazvana popularna čokolada.

Milka Trnina

Vođene ture kretat će svakim danom u 10:30 iz Vlaške ulice. Kratka tura uključuje upoznavanje osam velikana, kušanje lokalnih proizvoda i ulaznicu za uspinjaču, dok duža tura obuhvaća upoznavanje svih trinaest velikana, uz dvije okrjepe i ulaznicu za uspinjaču.

Sit&Meet ujedno je i prva self-guided tura u Hrvatskoj pa kroz zabavnu i dinamičnu interpretaciju audio vodiča i sami možete upoznati neka od najvećih imena hrvatske povijesti.

Marco Polo

„Sit&Meet turiste i domaće upoznaje s važnim izumima koji su hrvatski, ali su važni globalno, kao što su struja, padobran i penkala, s fenomenima poput košarkaškog Mozarta i čuvenim putopiscem te obožavanim hrvatskim ritualom ispijanja kave“, govori jedan od osnivača projekta Hrvoje Markešić, napominjući kako je cijeli projekt financiran osobnim sredstvima osnivača.

Dražen Petrović

„Ova jedinstvena turistička tura, osim što nudi upoznavanje hrvatske kulture, povijesti i gastronomije, pravi je zagrebački photo point koji nudi mogućnost najkreativnijih fotografija, posjet kultnim zagrebačkim ugostiteljskim objektima, javnu izložbu djela suvremenih mladih umjetnika te obogaćivanje zagrebačke turističke ponude“, pojašnjava suosnivač Ante Bogdanić, koji se i znanstveno bavi brendiranjem država kroz sport i kulturu.

Faust Vrančić

Skulpture su djela Nikole Vudraga (Nikola Tesla), Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Foto: Luka Cerovina

Učitati još
Zatvori