Impresivna umjetnička instalacija koja upozorava na ljudski utjecaj na prirodu

Impresivna umjetnička instalacija koja
upozorava na ljudski utjecaj na prirodu

Lines (57° 59′ N, 7° 16’W)

Interaktivna site-specific svjetlosna instalacija krajem 2018. postavljena je u Taigh Chearsabhagh Arts Centre u North Uist, The Outer Hebrides, UK. Radi se o kolaboraciji Pekka Niittyvirta i Timo Aho.

Upotrebom senzora instalacija se aktivira prilikom plime te se rad na taj način vizualno referira na buduću razinu mora. Instalacija istražuje katastrofične utjecaje koje čovječanstva na prirodu te izaziva dijalog o utjecaju promjene razine mora na život i okoliš priobalnog i obalnog područja Škotske. No, cijela priča je zapravo mnogo veća i šira. Razina mora na cijelome svijetu se podiže, globalno zatopljenje se pokušava preimenovati u termin klimatske promjene, negira se jako mnogo stvari koje čovjek uništava na planeti Zemlji i ovakve umjetničke instalacije, koje upućuju na točno određene lokacije i što će se s njima dogoditi nisu samo intrigantne i zanimljive s umjetničkog stajališta, već nužne kako bi se podigla svijest o promjenama i štetnim stvarima koje ljudi čine.

Ovo je hvalavrijedan umjetnički rad koji je sigurno dotakao mnoge promatrače u živo, no i one koji putem virtualnog svijeta saznaju za njega.

 

 

 

 

 

 

 

Foto&Video: Andy Mackinnon, Pekka Niittyvirta & Timo Aho

Učitati još
Zatvori