U Čakovcu je osvanula nova zanimljiva umjetnička instalacija
U Čakovcu je osvanula nova zanimljiva umjetnička instalacija

U Čakovcu je osvanula nova zanimljiva
umjetnička instalacija

Na glavnom ulazu u Muzej Međimurja, smještenog u palači Staroga grada Čakovca, osvanula je nova umjetnička instalacija. Riječ je o radu Home autorice Ivane Mrčele koji je izveden kao crtež napravljen na transparentnoj foliji i izrezan u trake.

Rad se konstantno mijenja pod utjecajem vjetra, ponekada pokazujući svoje cijelo lice, a ponekada samo njegove naznake. Autorica je istaknula kako u njemu tematizira odnos prema domu i rodnom mjestu za kojeg ju vežu lijepe uspomene.

Home

Stari grad Čakovec najvrjedniji je kulturno-povijesni spomenik i središnja memorijalna točka današnjeg Međimurja. Njegove zidine, kule i palača jezgra su suvremenog Čakovca. Čakovec se prvi put spominje kao utvrđeni grad u povelji kralja Roberta Anžuvinskog 1333. godine. Zbog opasnosti od Turaka, Nikola IV. Zrinski je započeo gradnju snažne renesansne utvrde prema nacrtima talijanskih fortifikacijskih graditelja.

Bilo je to oko 1550. godine, a gradnju je stotinu godina kasnije dovršio Nikolin praunuk Nikola VII. Zrinski. Izgradnja raskošne renesansne palače smještene unutar zidina utvrde dovršena je 1638. godine. Nakon razornog potresa 1738. godine, Anton Erhard Martinelli, kraljevski arhitekt, uspješno je rekonstruirao i obnovio cijeli kompleks u baroknoj maniri tipičnoj za države koje su pripadale Austrija.

Home
Home

Rad Home je izložen u sklopu međunarodnog Zrinski Art Festivala – festivala inovativnih umjetničkih praksi te se uz ostale izložbe (Light & shadow – skupna izložba konceptualnih umjetnika, Svjetlo i sjene – izložba članova sekcije za fotografiju ULUPUH-a) može pogledati sve do 30. rujna 2022. godine.

Tema ovogodišnjeg Zrinski Art Festivala su Svjetlo i sjene – tema koja pogađa duboko u sav vidljivi (svjetlo) i nevidljivi (sjene) svijet. Pritom su svjetlo i sjene dio moguće problematike svih kreativnih umjetničkih vrsta: od slikarstva i fotografije do stripa i kolaža; od skulptura i reljefa do prostornih instalacija; od videa, filma, animacija do performansi, kazališnih predstava, kazališta sjena, plesa i glazbe, te ambijentalne (geo-art, ili earth-art) umjetnosti.

Foto: Ivana Mrčela 

Učitati još
Zatvori