Ukorak s Tošom: Jedinstvena umjetnička šetnja Zagrebom
Ukorak s Tošom: Jedinstvena umjetnička šetnja Zagrebom

Ukorak s Tošom: Jedinstvena
umjetnička šetnja Zagrebom

Tošo Dabac smatra se jednim od najznačajnijih hrvatskih fotografa i kroničarem zagrebačkog života prve polovice 20. stoljeća. Desetljećima je fotografski istraživao i nanovo otkrivao motive na zagrebačkim ulicama dok je radio u svom kultnom Atelijeru na polukatu Ilice 17.

S ciljem promocije i približavanje njegovih djela osmišljena je ruta Ukorak s Tošom, koja je i fizička poveznica između Tošinog atelijera na polukatu Ilice 17 i Muzeja suvremene umjetnosti gdje se njegova Zbirka trenutno nalazi. Želja organizatora bila je vratiti Dabca na ulicu – tamo gdje se osjećao doma.

Svaku od fotografija malog formata prati kratki opis koji otkriva više o Dabcu, nekoj njegovoj fazi ili fotografiji, dostupan očitavanjem QR koda ispod fotografije. I sami smo se zaputili u ovu zanimljivu umjetničku šetnju, a detaljnu kartu koja će vam pomoći u otkrivanju 12 Tošinih djela možete pronaći ovdje.

Izložbu na otvorenom moguće je razgledati do 30. lipnja.

Vrijedi istaknuti i kako će narednog mjeseca biti predstavljena publikacija Tošo Dabac: Flaner s kamerom. Promocija izdanja kojeg čini izbor od 48 fotografija iz njegovog opusa te ture Ukorak s Tošom bit će održana povodom obilježavanja rođenja Toše Dabca i Dana muzeja u četvrtak, 18. svibnja u 18 sati prostoru MSU shopa.

Foto: MSU, Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori