Karikature hrvatske umjetnice koje nas svakodnevno nasmijavaju

Karikature hrvatske umjetnice koje nas
svakodnevno nasmijavaju

Sutra, u srijedu, 1. kolovoza u 20 i 30 sati otvara jedan super izložba. Radi se o izložbi naziva Zimske slike i ljetne karikature umjetnice Tisje Kljaković Braić. Ako vam ovo ime zvuči poznato to je zbog čestog i sve raširenijeg dijeljenja njezinih karikatura putem društvenih mreža, a posebno tijekom upravo završenog Svjetskog nogometnog prvenstva. Izložba se otvara u galeriji Studio 21, u Splitu, na adresi Velebitska 66 i moći će se pogledati do 12. kolovoza ove godine.

Tisja Kljaković Braić izložbom pod nazivom „Zimske slike i ljetne karikature“ predstavlja jedan manji dio svojih radova nastalih u posljednjih nekoliko godina. Ono što je zajedničko ovim slikama (varijabilnih dimenzija naslikanih u kombiniranoj tehnici akrila na drvu) i karikaturama (A4 formata nacrtanih flomasterom na papiru) jest iskren, potpuno otvoren autoreferencijalan pristup autorice svom životu i radu u kojemu slikom / crtežom ovjekovječeni intimni trenuci (preuzeti iz svakodnevice zajedničkog života s izabranikom srca svoga) nadilaze osobnu priču svojih protagonista.

Jer iako su oni („njih dvoje“) uvijek u prvom planu svih kompozicija Tisja svojom neposrednošću i gotovo nadrealnim automatizmom bez ikakve kalkulacije u svojim radovima dotiče i bilježi zapravo ono univerzalno što je zajedničko svim ljudima u posebnostima njihovih pojedinačnih života s naglaskom na mediteransko podneblje iz kojega potječe i koje je bitno određuje. Zbog toga je identifikacija promatrača s promatranim prizorima trenutna i zbog toga je prisutna tolika ljubav ljudi prema ovim radovima. – za Tisjine radove kazao je povjesničar umjetnosti Toni Horvatić.

Mi smo ih, a vjerujemo i šira publika, doživjeli kao fantastične crtice iz svakodnevnog života dalmatinskog para (možda u srednjim ili poznijim godinama) koji samo s jednom gestom, rečenicom i trenutkom prikazuje potpunu živost i kompleksnost njihovog odnosa, a s kojim se, vjerujemo, velika većina može poistovjetiti ili prepoznati.

Dražesnost, šarmantnost, iskrenost, neposrednost i velika doza humora epiteti su s kojima mnogi opisuju njezine karikature. A sada ih imate priliku vidjeti u živo, a i upoznati autoricu koja je svojim radovima skoro pa svakodnevno ušla u mnoge domove.

Učitati još
Zatvori