Tea Jurišić zaslužna je za novi mural u zadarskom kvartu Voštarnice
Tea Jurišić zaslužna je za novi mural u zadarskom kvartu Voštarnice

Tea Jurišić zaslužna je za novi mural u
zadarskom kvartu Voštarnice

Zadarska Voštarnica dobila je novi mural za kojeg je zaslužna hrvatska umjetnica, iz kolektiva Graffiti na Gradele, Tea Jurišić. Tein rad tako je uljepšao četiri kata stambene zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića i osvojio sve Zadrane. Ovi veliki slikarski radovi na fasadama itekako mogu promijeniti naličja ulica i gradova, ali potaknuti i na promišljanje i uživanje.

Teini murali

Topla narančasto-plava kompozicija povezuje Zadru dobro poznate motive: morske orgulje, pozdrav suncu i cvijet maraske, a radom dominiraju dlanovi-valovi s rijetkom sposobnošću da promatraču ili slučajnom prolazniku u trenutku ožive cijelu scenu.

Pratitelji ulične umjetnosti zbog specifičnog će stila na prvu prepoznati i da iza novog zadarskog murala stoji jedna od naših najaktivnijih i najradišnijih autorica, Dalmatinka Tea Jurišić iz kolektiva Graffiti na Gradele. Tea je prošli vjetroviti tjedan provela u Zadru te, uz pohvale i navijanje stanara, u četiri dana stvorila novo ulično remek-djelo. Mural je nastao u suradnji s jednim hrvatskim telekomom, koji se umjesto klasičnih oglasnih plakata ovaj put odlučio na nešto trajniji i puno vrjedniji format koji će uljepšati vizuru gradske četvrti i biti na ponos svojim stanovnicima.

Iskon mural zadar Tea Jurišić (7)

Murali – važni umjetnički radovi

Murali su zapanjujući umjetnički radovi koji se često mogu vidjeti na zidovima zgrada širom svijeta. Ovi ogromni slikarski radovi ne samo da privlače pažnju svojom veličinom, već i komuniciraju dublje poruke, izazivaju emocije i obogaćuju urbano okruženje.

Obogaćivanje lokalne zajednice

„Zadar je prelijep, pa motive za samu skicu uopće nije bilo teško odabrati – na svakom koraku ima nešto divno i prepoznatljivo. Odabrala sam one koji me na prvu pomisao asociraju na Zadar. Ponudila sam svoju autorsku interpretaciju i skica je odobrena „iz prve“, a ono što me posebice veseli je apsolutno pozitivna reakcija stanara i susjeda. Rekla bih da je ovo sjajan način obogaćivanja života u lokalnoj zajednici i povezivanja s njom.“, dodala je Tea Jurišić. 

Nove suradnje

Tijekom otkrivanja murala Zadar je brujio pozitivnom energijom. Na više mjesta u okolici murala organizirane su besplatne radionice, popkulturni kviz, servis bicikala, čak i škola fokusa za zadarske ljubimce. Djeca su u više termina učila crtati grafite s Krešimirom Golubićem, također članom Graffiti na Gradele kolektiva, a u Zadar je radi besplatnih programa doputovala i poznata škola izrade biljnih terarija Đardin te se pridružila lokalnim umjetnicima u prostoru craft pivovare Brlog.

Marko Boko iz Graffita na Gradele priprema teren za novi zajednički takeover, ovoga puta u Osijeku:

„Nakon sjajnog iskustva s oslikavanjem u Zadru veselimo se novoj avanturi s Iskonom, a na redu su istok Hrvatske i Osijek. U Osijek se uvijek rado vraćamo, a sve što mogu reći je da pripremamo novo iznenađenje s oslikavanjem još jednog murala, koji će svojim bojama uveseliti i obogatiti lokalnu zajednicu. Putem ovakvih projekata zaista bolje upoznajemo svaki kraj Hrvatske i nailazimo na genijalna iskustva sa stanarima i susjedima, što bude i dodatna motivacija u svemu onome što radimo – a što je i sama svrha ovakvih umjetničkih intervencija u javnom prostoru.“ 

Foto: Graffiti na Gradele, Iskon, Tea Jurišić

Učitati još
Zatvori