U vinkovačkom studiju Forma nastaju neki od naljepših keramičkih detalja za dom. Stiže nova kolekcija
U vinkovačkom studiju Forma nastaju neki od naljepših keramičkih detalja za dom. Stiže nova kolekcija

U vinkovačkom studiju Forma nastaju neki od naljepših keramičkih detalja za dom. Stiže nova kolekcija

Studio keramike Forma ponovno nas je na Instagramu zaintrigirao svojim radom, a umjetnica Mirjana Pjevac otkrila nam je kako radi na novoj kolekciji koju je dugo priželjkivala i koju ćemo vrlo brzo moći i vidjeti.

Studio Forma iz Vinkovaca svojim djelima podsjeća nas kako prirodnim materijalima iz prirode, možemo tu istu prirodu unijeti u svoj svakodnevni život kroz svoje interijere. Upravo će ti prirodni materijali biti okosnica nove kolekcije vaza koje dolaze iz ovog vinkovačkog studija. Mirjana nam je otkrila kakva nas kolekcija čeka i pustila nas u svoj atelje da vidimo kako cijeli proces izgleda behind the scenes.

“Sve se dogodilo sasvim spontano kada smo na placu na Papuku pronašli glinu i taj trenutak je bio sasvim dovoljan da se odlučim iskopati određenu količinu te ju ponijeti sa sobom u studio u nadi kako će iz nje izaći nova kolekcija keramičkih vaza inspiriranih prirodom. S obzirom na to da zadnjih pet godina boravim jako puno na tom području i koji je postao jedan jako bitan dio mog života, nekako mi se činilo prirodno početi ovu kolekciju i novu priču upravo tamo, kako bi i meni ostala uspomena do kraja života na prostor kojega toliko volim, a koji će se sigurno kroz godine mijenjati i promijenit. Nakon nekoliko testnih komada započela sam s izradom korektnih komada koje će te uskoro moći i vidjeti u predstavljanju nove kolekcije.” – kaže nam Mirjana.

studio-forma-keramika1
studio-forma-keramika11
studio-forma-keramika2

Svaka keramička vaza, sa svojom jednostavnom formom i oblikom, može unijeti osjećaj elegancije i suptilne sofisticiranosti u bilo koji prostor. Bez obzira na to je li riječ o dnevnoj sobi, hodniku, uredu ili čak vanjskom prostoru, keramička vaza može postati ključni element koji privlači poglede i upotpunjuje dizajn. Njihove čiste linije i jednostavni oblici omogućuju im da se lako uklope u razne stilove interijera, od minimalističkih do rustikalnih i modernih.

studio-forma-keramika4
  • Otkud inspiracija?

Inspiriranost prirodom dolazi još iz studentskih dana te od kako sam se počela baviti glinom proces izrade vaza od prirodne gline mi je uvijek bio želja i nekakav krajnji cilj, beskrajno sam sretna što sam se napokon odlučila i za taj korak. Smatram kako je proces učenja i istraživanja u ovom području nevjerojatno velik i pruža nevjerojatno puno mogućnosti za kreativno stvaranje i napredovanje.

studio-forma-keramika5
  • U radu ti je jako važna i održivost?

Izrada keramičkih umjetničkih vaza od prirodne gline proces je koji kombinira ljubav prema prirodi, tradicionalne tehnike i umjetničku kreativnost. Korištenje prirodnih sirovina izravno povezuje moj rad s okolišem i pruža održiv način stvaranja umjetničkih djela. Ovaj pristup naglašava važnost očuvanja prirodnih resursa i poštivanja prirode. Svaka vaza nije samo funkcionalan predmet već i umjetničko djelo koje priča priču o svojoj vezi s prirodom.

studio-forma-keramika8
studio-forma-keramika6
  • Kakve su vaze iz ove kolekcije?

Inspirirana bogatstvom prirodnih materijala, svaka vaza nosi u sebi duh mjesta iz kojega materijal dolazi i predstavlja trajnu vezu između umjetnika i prirode. Ovaj jedinstveni pristup stvara vaze koje nisu samo estetski privlačne, već i ekološki održive, promičući svijest o važnosti očuvanja prirodnih resursa.

studio-forma-keramika10
studio-forma-keramika12
  • Koje su osobine vaza izrađenih od prirodne gline?

Keramičke vaze izrađene od prirodne gline ne donose samo ljepotu prirode već i njezinu surovost u prostor. Tekstura gline, često gruba i nepravilna, podsjeća na elementarne snage prirode i donosi autentičan, zemljani osjećaj u unutrašnjost. Ove vaze, inspirirane prirodom i izrađene s ljubavlju prema prirodnim materijalima, stvaraju povezanost između unutarnjeg prostora i vanjskog svijeta. Kao takve nose tragove surovosti prirodnog materijala. Ove nepravilnosti i nesavršenosti nisu mane, već dodaju karakter i dubinu svakom komadu.

studio-forma-keramika13

Svaka vaza je jedinstvena, s vlastitom pričom utkanom u njezinu strukturu, što ih čini posebnim umjetničkim djelima, stoga ih se veselimo vidjeti u finalnom izdanju.

Foto: Studio Forma

Učitati još
Zatvori