Nova izložba ‘Hrvatske planine’ Stipana Tadića je u Laubi

Nova izložba ‘Hrvatske
planine’ Stipana Tadića je u Laubi

Sveti Rok, 37,5x30, ulje na staklu, 2017

U četvrtak 18. siječnja s početkom u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe umjetnika Stipana Tadića – Hrvatske planine.

Stipan Tadić – Hrvatske planine

Izložba Hrvatske planine nastavlja se na koncept naivne umjetnosti i poetiku ciklusa Motivi iz Okolice s početka 2017. godine, kada je prvi put predstavljena monumentalna slika Sljeme. Kako sam autor navodi, slika Sljeme, izložena u kontekstu Motiva, predstavljala je kontrast sarkazmu i (negativnom) kritičkom prikazu zagrebačke periferije, ali i kritičnosti i sarkazma svih Tadićevih radova. Pet monumentalnih ulja na platnu: BiokovoDinara, Velebit?, SljemeSljeme sa stražnje strane i Učka te pet ulja na staklu – Sv. RokKlekRavna GoraIvanščicaKalnik prirodu postavljaju u središte, a za razliku od većine prethodnih ciklusa, umjetnik prikazuje pejzaže ispražnjene od ljudske prisutnosti. Nasuprot prethodnim radovima gdje je ljudska figura predstavljala (auto)humorni pristup umjetnika, točku kritičkog preispitivanja stvarnosti, u ovom ciklusu Tadić nastoji u potpunosti izbjeći angažiranost, pružiti isključivo estetsko iskustvo koje na osobnoj i kolektivnoj razini predstavlja monumentalnost prirode.

sljeme, 290x150cm, ulje na platnu (1)

Ciklus temelji na svojevrsnom geografskom i etnološkom osobnom istraživanju planina – obilazeći osobno planine, rekonstruirajući njihov obris pomoću trenutnih crteža, modela u glini i geografskih karata, a slikane su bez fotografskog predloška kako bi prikazao jedinstveni, vrlo osobni doživljaj prirode kao i stvorio vlastiti „rukopis“ unutar revolucionarne povijesti često sporednog žanra – pejzaža. Iako Tadić želi predstaviti isključivo nešto estetsko, „lijepo“, moguće je slojevito iščitati djela na temelju odnosa čovjeka i prirode na osobnoj i univerzalnoj razini, što ga povezuje s panteističkom vizijom romantizma, na temelju odnosa prema povijesti i revolucionarnoj ulozi samog žanra kao i viziji stvaranja alternativnog modela suvremene umjetnosti koji nastaje spajanjem poznatih predložaka tradicije i suvremenog neovisnog crteža. Budući da autor promatra opus umjetnika kao cjeloviti narativ, nastavlja se na prethodne serije i otvara novo poglavlje odabirom pejzaža bez prisutnosti ljudske figure i zauzimajući stav prema mogućim putevima suvremenog slikarstva. Ovo poglavlje ubrzo će doživjeti nastavak novim ciklusom ulja na staklu koje će Stipan Tadić ostvariti u nadolazećem jednomjesečnom boravku u Hlebinama. – iz predgovora Patricije Počanić.

Učka, Ulje i jajčana tempera na platnu, 290x170cm, 2017

Predavanja o planinama

Za vrijeme trajanja izložbe u Laubi održat će se pet predavanja:

  • subota 20. siječnja u 19 sati / Park prirode Medvednica – „O Medvednici“
  • utorak 23. siječnja u 19 sati / Dubravko Sincek – „Planinarenje po zavičaju – planine zagorja“
  • srijeda 26. siječnja u 19 sati /Josip Zanki – „Romantične vizije planine“
  • četvrtak 25. siječnja u 19 sati / Luka Tomac – „Planine u nestajanju – Klimatske promjene i ljudi“
  • petak 2. veljače u 19 sati / Edo Popović i Andrija Škare – „Od grada do planine „

Više informacija o umjetniku, izložbi i projektu možete saznati na Facebook stranici.

Ivanščica, 18,5x30cm, ulje na staklu, 2017

 

Učitati još
Zatvori