Sjećate se ovih Staklenki starog Zagreba? Sada ih možete i kupiti
Sjećate se ovih Staklenki starog Zagreba? Sada ih možete i kupiti

Sjećate se ovih Staklenki starog
Zagreba? Sada ih možete i kupiti

Sigurno vam ispod radara nije mogao proći predivan umjetnički projekt Mali Zagreb, kojeg je umjetnik Philatz zajedno sa svojim timom postavio na ulice grada Zagreba. Iako smo o njima dosta pisali, uvijek nas iznova oduševe kada ih ponovno uočimo na ulicama grada. Filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz u veljači je objavio novi “minijaturni” projekt naziva Staklenke starog Zagreba. Prije nekoliko dana objavio je da su Staklenke starog Zagreba krenule u prodaju, stogane propustite svoj primjerak pronaći na webu malizagreb.com.

stari zagreb
stari zagreb 2
  • Kako si došao na ideju izrade projekta Staklenke starog Zagreba?

Već neko vrijeme razmišljam o ovakvom tipu minijatura, sve od projekta Mali Zagreb, koji je bio prvi doticaj s minijaturnim elementima starog Zagreba. Sada me zanimaju minijature u skali 1:150 unutar malog zadanog prostora, odnosno unutar starih staklenki. Ideja proizlazi iz duboke ljubavi i poštovanja prema gradu i njegovoj bogatoj povijesti. Osjetim da ovu fascinaciju zagrebačkom prošlošću dijele mnogi koji su privučeni nostalgičnim šarmom prošlog vremena. Korištenje minijatura u ovom projektu služi kao jedinstven i kreativan način za očuvanje i izlaganje ove povijesti u interesantnom obliku.

Zagreb unutar staklenke zadivljujući je oblik pripovijedanja koji koristi taj ograničeni prostor za prenošenje potencijalno bogate i složene priče. Staklenke služe kao maleni prozorčići u prošlost, pružajući uvid u kulturu i tradiciju Zagreba. Svaka staklenka priča svoju priču, prikazujući određeni aspekt prošlosti grada kao što je određena zgrada, mjesto, zanat, tramvaj, kiosk, znamenitost ili tradicija.

stari zagreb 3
stari zagreb 4
stari zagreb 5
  • Voliš Zagreb i voliš eksperimentirati s minijaturama u svom umjetničkom stvaralaštvu? Od kud ta fascinacija?

Ovo je dakle drugi pokušaj nekih minijatura u radu, nakon Malog Zagreba. S tim da mi je ovdje ideja napraviti kompletne priče vezane uz svaku staklenku. Minijature nadahnjuju maštu i omogućuju nam istraživanje novih svjetova i mogućnosti u malom obliku. Kao redatelju koji stvara filmove, priče koje možemo vizualizirati, volim stvarati svjetove, tako da je i ovo jedan oblik stvaranja malih svjetova koji se mogu promatrati i analizirati.

stari zagreb 6
stari zagreb 7
stari zagreb 8
  • Kako biraš motive?

Izbor motiva je vođen osobnim interesima i iskustvima u Zagrebu. Volim stare zanate i imam opipljivi odnos s gradskom arhitekturom, mjestima i ulicama iz djetinjstva. Odabirom ovih motiva omogućava mi oživjeti sjećanja i emocije koje vežem uz zagrebačku prošlost te ih kroz svoj projekt mogu podijeliti s drugima. Recimo tu sam stavio neke poznatije lokacije ali i neke koje mene osobno vežu uz prošlost poput krčme “Kod Marka” u Rakitju, “Izletište Suhina” kod Podsuseda, poznati plavi sat od obitelji Lebarović u gradu, Britanski trg, plavi tramvaj, mjesto “Kod Žnidaršića” i sl.

stari zagreb 9
stari zagreb 10
stari zagreb 11
stari zagreb 12
stari zagreb 13

Sada smo staklenke dobili izvedene i u fizičkom obliku?

Želim podijeliti svoj projekt sa širom publikom i učiniti ga pristupačnijim. Tako da mislim da je transformacija staklenki u fizičke objekte bila sljedeći veliki korak. Ovo je zapravo nastavak projekta Mali Zagreb, gdje minijature nisu u fizičkom prostoru grada nego unutar gabarita staklenke, a te staklenke bi zatim bile ili izložene za publiku u obliku izložbe ili bi bile dostupne za osobno uživanje kod kuće putem nekog shopa. Ono što je ovdje zanimljivo je koliko zapravo staklenke služe kao metafora sjećanja i čina očuvanja prošlosti. Osobno, staklenke uvijek vežem uz svoju baku i zimnicu. Tako da stvaranjem ovih staklenki sada, zajedno s ovim različitim motivima, svima nama kolektivno može dati neki oblik osobne nostalgije i može sačuvati djelić naše povijesti. Ovo je potencijalno zanimljivi simbol važnosti sjećanja i poštivanja naše povijesti i tradicija koje su oblikovale ono što smo danas. Ovog umjetnika zapratite na njegovom Instagramu, a staklenke potražite ovdje.

stari zagreb 14
stari zagreb 15
stari zagreb 16
stari zagreb 17
stari zagreb 18
stari zagreb 19
stari zagreb 20
stari zagreb 21
stari zagreb 22
stari zagreb 23
stari zagreb 24
stari zagreb 25
stari zagreb 26
stari zagreb 27
stari zagreb 28
stari zagreb 29
stari zagreb 30

Foto: Filip Filković Philatz

Učitati još
Zatvori