Slikanje i vino u ateljeima sve je popularniji način druženja koji jedva čekamo isprobati

Slikanje i vino u ateljeima sve je popularniji način druženja koji jedva čekamo isprobati

Umjetnost, mnogi od nas koji možda nemaju talent u tom pogledu ili se tim nikad nisu bavili, vide kao nešto nedostižno, nedodirljivo, rezervirano samo za ‘prava’ umjetnička imena. U posljednjih nekoliko godina javila se, ipak, tendencija, da se umjetnost kao hobi popularizira, često u svrhu art terapije koja je sve češći način izražavanja emocija, ili pak u svrhu zabave i druženja. Upravo je iz ovog potonjeg izronila popularna praksa Art&Wine radionica koje su prvo mahom osvojile svjetske metropole, a u posljednjih nekoliko godina niknule su i u gradovi diljem Hrvatske.

Slikanje i vino u dobrom društvu

Cijela je priča zamišljena kao opuštena večer u kojoj se spajaju vino, umjetnost i glazba, a sve u dobrom društvu i uz akademske slikare i umjetnike koji nas korak po korak vode kroz proces slikanja. Najčešće su ove radionice smještene u umjetničke ateljee i kreativne prostore u kojima se inače drže tečajevi slikanja i drugih kreativnih aktivnosti. Koncept Paint&Wine računa na činjenicu da se većina polaznika ne bavi umjetnošću na ozbiljnoj razini pa postoji najčešće jedan primjer slike koju onda grupa pokušava replicirati, ali na svoj vlastiti, autentičan način.

Uz opuštajuću glazbenu podlogu, vrhunsku ponudu vina i dobro društvo, večer se lako pretvara u uistinu nezaboravno iskustvo, a djeluje i kao fantastična prilika da se kreativno ‘ispušemo’ i poigramo vlastitom maštom koju tijekom klasičnog radnog dana imamo tendenciju zatomiti.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko adresa na kojima slikanje i vino, uz dobro društvo, čine nezaboravno iskustvo i večer za pamćenje.

Paint and Wine

Stevo Došen i Martina Nikolova prvi su u Zagreb donijeli ovaj interesantni koncept, inspirirani onime što je Stevo doživio u SAD-u. U slikarskom studiju pridružio im se Filip Vlahović koji vodi radionice Paint&Wine, a polaznicima osiguravaju sve potrebno za slikanje. Prema posljednjim informacijama cijena radionice iznosila je 170 kuna po osobi i trenutno se radionice odvijaju tri puta tjedno, točnije, petkom, subotom i nedjeljom. Njihov se studio nalazi u Vodnikovoj ulici u Zagrebu, a sve dodatne informacije pronađite ovdje.

Art Bottega

Iza Art Bottega studija stoji mali tim koji čin čini operativci, izvršna menadžerica i umjetnica Ivana Filipović, osnivač Stipe Mamić i operativna menadžerica i umjetnica Zrinka Ružičić, a slikarske radionice vode i mlade umjetnice i studentice slikarstva. Danas imaju tri studija – jedan u Splitu koji je prvi krenuo s radom još 2018. godine i u kojem je Art Bottega uvela svoje Pineli&Vino večeri, zatim su drugi studio otvorili u Zagrebu. Kako pišu na službenoj stranici, kroz pravo umjetničko iskustvo u studiju koji se nalazi u Dioklecijanovoj palači provest će vas Ivana, Zrinka i umjetnica Vana Božić, dok u Zagrebu radionice vode umjetnice Dora Šitum i Monika Taborski, a odnedavno se Art Bottega studio nalazi i u Zadru. Cijena iznosi 180 kuna po osobi, a na njihovim se stranicama možete informirati o temi nadolazeće slikarske radionice.

Atelier Sellier

Iza Ateliera Sellier stoji umjetnica Martina Sedlar, a ova profesionalna škola crtanja i slikanja ima uistinu pregršt tečajeva, radionica i edukacija ako vas umjetnost intrigira – štoviše, organizira i terenske nastavke, kao i izložbe polaznika. Za one koji se umjetnošću žele baviti na višoj razini, tu su Art Masterclassovi, tečajevi kiparstva, portreta, kaligrafije, modeliranja, ilustracije i drugih tehnika, ali nama je za oko zapeo upravo onaj opušteniji vid dolaska u Sellier – Art Party. Ove specijalne radionice kombiniraju čašu vina, glazbu, vodstvo edukatora i druženje za cijelo društvo, a odvijaju se na dvije lokacije u Zagrebu – u studiju u blizini Zrinjevca i u zapadnom dijelu grada na adresu Trebež 20. Cijena, za one koji nisu polaznici škole, iznosi 150 kuna. Sve informacije pronađite ovdje.

Foto: Paint&Wine, Art Bottega, Atelier Sellier

Učitati još
Zatvori