26 mladih umjetnika pronašlo je svoje mjesto na izložbi Situacija. Donosimo detalje
26 mladih umjetnika pronašlo je svoje mjesto na izložbi Situacija. Donosimo detalje

26 mladih umjetnika pronašlo je svoje mjesto na izložbi Situacija. Donosimo detalje

Nakon otvorenja centralne izložbe 37. salona mladih Pao sat u bunar u Meštrovićevom paviljonu / Domu HDLU, otvorenjem izložbe Situacija u srijedu 22. svibnja u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Galeriji AMZ i Galeriji Art&CeRZe nastavlja se bogati izložbeni program bijenalne i najveće nacionalne izložbene manifestacije vizualnih umjetnika_ica do 35 godina mladosti.

Prostorno razgranati dijelovi izložbe Situacija otvorit će se po sljedećem rasporedu: otvorenje izložbe u Galeriji Art&CeRZe je u 18 sati, u Galeriji AMZ u 19 sati, a u Arheološkom muzeju u 20 sati. Za razliku od tematski određenog Salona, izložbeni program Situacije nema definiranu temu te se njime nastoji upotpuniti pregled suvremene umjetničke scene mladih autora. Na ovogodišnjem će se izdanju predstaviti radovi 26 umjetnika_ica, a kustosice su Lora Rajčić i Ivana Završki.

Lora Rajčić i Ivana Završki
Lora Rajčić i Ivana Završki
Alba Miočev Dial up
Alba Miočev, Dial up

Aktivno sudjelovanje promatrača

U današnje izazovno vrijeme života u društvu opterećenom vizualnim sadržajem, radovi odabranih umjetnika ukazuju na stvarnost koja nas okružuje, ali iz pozicije različitih umjetničkih izričaja i preokupacija – od introspektivnih pogleda do odgovora na vanjske podražaje. Promišljanje o ekološkim pitanjima, položaju u zajednici i odgovornom djelovanju prema njezinim članovima, korištenim medijima i materijalima ili vremenu primjerenom umjetničkom izrazu, samo su neka od polazišta koja pokazuju da mladi umjetnici prepoznaju svoju aktivnu ulogu u društvu.

Njihovim radovima tako je omogućeno šire čitanje, poistovjećivanje, ali i pokretanje diskusije o perspektivi i budućnosti mladih čime se pripisuje dodatna vrijednost izložbenog programa Situacije koji tako poziva na aktivno sudjelovanje promatrača.

Simun Bucan Zadnja krizaljka
Šimun Bućan, Zadnja križaljka
Luka Tomić, 3
Luka Tomić, 3

Radionice za javnost

Do kraja trajanja izložbe, 16. lipnja ove godine, na nekoliko će se lokacija provesti popratni program pod vodstvom predstavljenih umjetnica i umjetnika u radioničkom obliku, koji se odmiče od klasičnog formata razgovora, kako bi se polaznicima omogućilo direktno upoznavanje umjetničkih procesa. Besplatne radionice otvorene za javnost održat će Manuela Pauk, Josip Kresović, Lucija Bogunović i Marlen Ban.

Jedan termin posebno je osmišljen za korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb, a dio programa ostvarit će se u suradnji s portalom Kulturflux kako bi se mlade povjesničare_ke i umjetnosti te druge zainteresirane sudionike potaknulo na pisanje o suvremenoj umjetničkoj sceni. Popis svih radionica programa Situacija dostupan je na službenim stranicama Salona mladih, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila popratniprogram.hdlu@gmail.com.

 

Manuela Pauk Spomenik uz put
Manuela Pauk, Spomenik uz put
Lucija Bogunovic_the window on the northern side looked out onto a block of purple buildings
Lucija Bogunović, the window on the northern side looked out onto a block of purple buildings

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori