Razgovarali smo s Endom, jednim od umjetnika koji su oslikali ove silose 
Razgovarali smo s Endom, jednim od umjetnika koji su oslikali ove silose 

Razgovarali smo s Endom, jednim od umjetnika
koji su oslikali ove silose 

Umjetnost ne poznaje granice, pa tako ni one visinske. Kako godinama pratimo domaću, regionalnu i svjetsku street art scenu dobro smo upoznati s opusima raznih umjetnika i njihovim inovativnim idejama kojima pokazuju kako umjetnički medij može biti bilo što, a kako umjetnost itekako može biti dostupna svima – van galerija i muzeja. Upravo su tako ovi silosi u Čačku postali platno begoradskom umjetničkom dvojcu Sobekcis, njemačkom umjetniku pseudonima Kartel i srpskom umjetniku s adresom u Čačku Vuku Đuriću, art imena Endo. Dečke smo upoznali na ovogodišnjem festivalu Graffite na Gradele gdje su nacrtali predivne murale na bolskim zidovima, a upravo smo s Vukom, jednim od njih, razgovarali o ovom velikom umjetničkom projektu, ali i o planovima i novim projektima.

Umjetnici oslikali silose u Čačku

Ova super ekipa radila je dvadeset dana na nevjerojatnim visinama, a rezultat je, kao što vidite, nevjerojatan. Upoznajte ih.

Kartel

E. Kartelović je umjetnik koji u svojim radovima istražuje međuigru nostalgije i sadašnjosti. Inspiraciju crpi iz povijesnih svakodnevnih predmeta, artefakata i uspomena, dok ruši granice između tradicionalne izrade i digitalnog dizajna. Njegove minimalističke polu-apstraktne kompozicije karakteriziraju uravnotežene vizualne kompozicije i ponavljajuće harmonije boja, stvarajući snažan osjećaj prepoznatljivosti. Kroz svoju umjetnost, on zorno prikazuje transformacije i gubitak tradicije i zanatstva. Digitalnom tehnikom otvara nove mogućnosti za prikaz i interpretaciju povijesnih motiva. Njegova djela duboko odražavaju gubitak tradicije i potiču duboko bavljenje prošlošću i sadašnjošću.

Sobekcis

Sobekcis su braća blizanci rođeni u Beogradu. Otkako su se početkom 2015. vratili u Srbiju nakon završetka studija dizajna u Beču, promijenili su fokus u mediju likovne umjetnosti i studijskog rada, s figurativnih oblika prikazanih u ranijim radovima. Njihov novi umjetnički smjer više je usmjeren na oblike, boje i kompozicije. Preplitanje utjecaja i oblika prirodnog svijeta koji nas okružuje s neprirodnim svijetom ravnih neprozirnih boja i slovnih oblika. Uz ovaj pristup, veliki dio njihovog rada i procesa također se temelji na odnosu među njima gdje je stvorena razlika u mišljenjima kroz proces, za koju oni vjeruju da je snažan element koji im pomaže da dođu do najboljeg mogućeg rješenja za svoju umjetnost. Budući da su blizanci i provode veliku količinu vremena zajedno otkako su rođeni, stvoren je mentalitet koji je vrlo sličan i vrlo različit u isto vrijeme, te se tako stvara scenarij jednog umjetnika s dva različita uma koji rade na postavljenom cilju, a kada ta dva uma pronađu sklad, tu počinje proces.

Vuk Đurić – Endo

Vuk Đurić umjetnik je s aktualnom adresom u Čačku, ali slika i radi po cijelom svijetu. Koordinator je likovnih djelatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosioc je nekoliko projekata, kao i sudionik dvije likovne kolonije. Izveo je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inozemstvu, a iza sebe ima šest samostalnih i devetnaest kolektivnih, kao i jednu retrospektivnu izložbu. Za svoj likovni rad nagrađen je dva puta. Upravo je jedan od projekata na koje je ponosan i festival Dani urbane kulture u Čačku koji su ovaj grad pozicionirale na svjetsku mapu gradova murala. Upravo nam je on otkrio sve o ovom projektu.

  • Kako ste došli na ideju oslikavanja silosa u Čačku?

Prije dvije godine sam dobio poziv od direktora Umjetničke galerije „Nadežda Petrović” u Čačku da se oslikaju silosi. Prijedlog je bio da se projekt oslikavanja realizira iduće godine, odnosno tijekom nacionalne prijestolnice kulture. Na jedan simboličan način sam i prizvao ovo oslikavanje – 2018. sam dao kratak intervju prilikom kojeg sam izjavio da bi bilo sjajno da se oslikaju tri solitera u Nemanjinoj, kao i spomenuti silosi.

Naravno, dosta udjela u cijeloj priči ima i to da su silosi u Beogradu već uveliko bili oslikani i da je ljudima to ipak izgledalo kao projekt koji je moguće realizirati.

  • Tko je sve oslikavao silose?

Od samog starta imali smo ideju da tri baterije na silosima raspodijelimo tako da troje umjetnika bude uključeno – jednog lokalnog, jednog nacionalnog i jednog internacionalnog. Da krenemo s desne strane, jer svjesno je desno. Na desnoj bateriji se nalazi umjetnički dvojac pod pseudonimom Sobekcis iz Beograda. U zlatnoj sredini se nalazi umjetnik iz Njemačke pod pseudonimom Kartel, dok se lijevo od srca na lijevoj bateriji nalazi moj rad. Moje izmišljeno ime je Endo.

silosi-murali-čačak5
Vuk Đurić - Endo, Foto: Todorović Lazar
  • Koliko vam je dugo trebalo da oslikate silose? Koliko su veliki?

Oslikavanje je trajalo ukupno 20 dana. Skoro sedam dana po jednom silosu. Radna visina je bila na 34 metra dok je obujam silosa 7 metara.

silosi-murali-čačak1
Foto: Studio85
  • Je li izazovno raditi na ovakvim projektima?

Naravno da je. U ovom slučaju je bilo i teže nego inače, zato što sam se, pored samog oslikavanja bavio i logistikom. Samim tim, morao sam brinuti da radna mašina stigne na vrijeme, da projekt bude završen na vrijeme, da ljudima bude ugodno, a bavio sam se i komunikacijom. Pored toga, postoje izazovi poput vremenskih neprilika i rada na visini.

silosi-murali-čačak2
Foto: Irena Jevtović
silosi-murali-čačak3
Foto: Irena Jevtović
  • Je li vas bilo strah penjati se ovako visoko?

Kao što sam naveo, izazov oslikavanja ovolikog formata je na jednom drugom nivou. Prvih par dana se tijelo adaptira na visinu, tako da vam ubrzo postane svejedno jeste li na visini od 26 ili 34 metra. Pored toga, tu je i kružni oblik silosa koji dodatno stvara težinu pri realizaciji.

  • Radite li i inače ovakve projekte?

Prošle godine sam dobio poziv da oslikavam silose u Beogradu. To mi je ujedno bio prvi izazov za rad na toj visini. Tada sam uspio da iz druge perspektive sagledam stvari i da ih kasnije implementiram na silose u Čačku.

  • Ovo ste radili u suradnji s Duk festival, kakav je to festival i gdje se organizira, koga okuplja?

DUK (Dani urbane kulture) je festival koji sljedeće godine slavi deceniju postojanja. Tijekom svih ovih godina uspjeli smo oslikati preko 100 murala u Čačku, ugostiti preko 70 nacionalnih i 30 svjetskih umjetnika, organizirati brojna skejt natjecanja, koncerte, markete, te izgraditi prvi skate park u našem gradu. Upravo zbog aktivnosti koje se realiziraju pod okriljem DUK-a, Čačak nosi epitet – grad murala. Od ove godine imamo i odvojen glazbeni program, odnosno odvojen glazbeni festival Uzlet, kojeg smo organizirali u parku Mladosti pored obale Zapadne Morave. Neki od headlinera su bili Darko Rundek & Ekipa, Porto Morto, z++, Mimi Mercedes, Kristijan Molnar.

  • Koji su vam sljedeći planovi?

U devetom mjesecu putujem za Japan gdje ću oslikati dva murala – u Tokiju i Osaki, a prije toga idem na Street arts festival u Mostaru, pa potom i u Sarajevo. Radujem se i odlasku i crtanju u Peruu, a pogotovo prvoj samostalnoj izložbi u mom rodnom Čačku na zimu. Vidimo se.

Foto: Vuk Đurić
silosi-murali-čačak8
Foto: Vuk Đurić
Učitati još
Zatvori