Živopisna ljubavna priča i ples na trampolinima oduševili publiku na Tvrđavi Barone

Živopisna ljubavna priča i ples na trampolinima oduševili publiku na Tvrđavi Barone

Druga večer Šibenik Dance Festivala pokazala je koliko suvremeni ples može biti zabavan. Na otvorenoj pozornici Tvrđave Barone Laja Field i Martin Durov izveli su predstavu Pinot Noir, a Balet Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Bolero u koreografiji Andonisa Foniadakisa.

Američko-slovački bračni par osnovao je LajaMartin Physical Dance Theatre, a kao plesači i koreografi na scenu rado izvlače stvarni život. Pinot Noir govori o početku njihove veze, životu u New Yorku i kulturološkim razlikama.

„To je osobna priča koja se razvija u nešto nadrealno. Izvedena je iz pop kulture, televizijske i urbane kulture. Na sceni izlažemo i osobni život. To je ujedno vrlo lako, ali i vrlo teško. Kad se otvarate publici, kao umjetnici stavljate stvari na stol, izlažete se tuđoj osudi“, rekli su Laja Field i Martin Durov. Pritom su otkrili da nedostatke svoje veze na pozornici prihvaćaju i otpuštaju.

Najvećom kulturološkom razlikom smatraju izravnost. Američka koreografkinja židovskog podrijetla priznaje da je odrasla u okolini koja je uvijek pristojna, čak i kada tako ne misli, pa joj je izazov predstavljala slavenska iskrenost. Istaknuto je to i u predstavi koja je odlično režirana, pa dinamična izmjena kadrova iz života glavnih likova podsjeća na vrhunske televizijske serije.

„Naša je želja stvarati predstave za što širu, a ne isključivo za ekskluzivnu plesnu publiku. Želimo razumijeti ljude i dati im nešto što oni razumiju. Tijekom izlaska, konkretno gledanja naše predstave, pogotovo u doba kad ih sve više toga opterećuje, mi im trebamo pružiti nešto što će ih zabaviti“, kazali su Laja Field i Martin Durov.

Zato je njihova predstava poput života. Spaja raznolike plesne stilove  – od klasike preko hip-hopa do slovačkog folklora. Pritom ističu da su im svi stilovi jednako dragi, a Durov u šali dodaje da su mu možda ipak najdraže slovačke pjesme.

Nakon njih na scenu Tvrđave Barone iskoračili su plesači Baleta Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Tamo su ih dočekali trampolini na kojima su izveli cijelu predstavu Bolero, djelo koje je grčki koreograf Andonis Foniadakis posvetio velikanu suvremene koreografije Mauriceu Béjartuu. Plesni nastup na trompolinima publiku je ostavio bez daha.

Nakon nastupa plesači su otkrili kako iza takve izvedbe stoji ogroman rad.

„Tri, četiri tjedna trenirali smo po šest, sedam sati dnevno. Bilo je jako teško prilagoditi se visokoj kvaliteti kretanja na trampolinu. Sve ovisi o sitnim kretnjama i malim promjenama. Treninzima smo stekli odličnu kondiciju. Tijekom izvedbe je važno da djelujemo kao tim. Ako jedan pogriješi, pogreška je zajednička. Zato brzo prepoznajemo što drugi osjećaju. Moramo djelovati zajedno – kao jedan mozak, jedno tijelo, jedan dah…“, kazao je baletni plesač Michele Pastorini nakon prve izvedbe njihova Bolera pod vedrim nebom u Hrvatskoj.

Iduće dvije večeri s početkom u 22 sata Šibenik Dance Festival gostuje u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Eltion Merja i EM Dance Company donose predstavu Be Different, a Balkan Dance Project, Atom Theatre i Festival Velenje predstavu Crave.

Učitati još
Zatvori