S Javierom Riera, umjetnikom koji je kreirao čarobne svjetlosne instalacije za OKOLO

S Javierom Riera, umjetnikom koji je kreirao čarobne svjetlosne instalacije za OKOLO

Na tri dana je projekt OKOLO pretvorio krošnje drveća u zidove galerije, kako bi na njih svoja djela postavio španjolski landscape light umjetnik Javier Riera. Još samo danas imate priliku pogledati ovu posebnu izložbu, od 20:30 do 23:00 h u parku Ribnjak, pored Art Park Zagreb.

OKOLO: Javier Riera

Kako nastaju njegova djela i što je kreirao posebno za zagrebački park, pročitajte u nastavku.

Vaša umjetnička djela nose i predznak geometrijskih te povezuju znanost i prirodu … Kako planirate i stvarate svoje djelo? Gdje sve počinje?

Sve se u prirodi može opisati pomoću matematike, fizike i geometrije. To se primjenjuje i za materiju i za energiju. To i jest razlog što iz odnosa prirode i geometrije proizlazi neka vrsta otkrivajućeg sklada.

Najčešće postavljate svoja djela daleko od urbanih područja, a jedini način da doživite njegove instalacije jest fotografiranje. Zbog čega ste se predomislili u stvaranja umjetničkih djela za OKOLO // around projekt?

Već nekoliko godina bavim se intervencijama u prirodi s ciljem da radove fotografiram. Ali kada sam počeo realizirati projekte na javnim prostorima, to je za mene bilo otkriće na mnogo načina. Mislim da je kontakt s ljudima (koji nikada ne posjećuju likovne galerije ili muzeje) presudan za moj rad. Za mene rad na krajoliku stvara osjećaj povezanosti s prirodom tako da je to izvor svih mojih radova. Međutim, iskustvo intervencija poput one u Art Parku meni je nešto nezamjenjivo, jer umjetnici rade za druge ljude. Mislim da se ovo iskustvo privatnosti i čuđenja pred prirodom može podijeliti ako se dogodi na javnim prostorima.

Što vas je inspiriralo za stvaranje takvog djela? Vrlo je neobično, drugačije i jedinstveno …

Neke od mojih najjačih referenci postavljene su u pokretu Land Art 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća, iako mi je važna činjenica da su moje intervencije efemerne i da ne ostavljaju traga pejzažu. Radim na ideji da geometrija može odražavati latentnu energiju u prirodi, pokušavajući učiniti nevidljivo vidljivim.

Čini se da istražujete razne veze između svih vrsta postojanja; znanost-priroda, umjetnost-tehnologija, religija-znanost… Kakav zaključak možete izvući iz svog rada, ali i radnog procesa?

Snažno vjerujem da su sva polja znanja i iskustva povezana. Svoj rad zamišljam kao način vizualnog istraživanja ovog odnosa. Moj zaključak je da je stvarnost šira koju možemo zamisliti ili doživjeti.

Je li trenutak isključivanja prekidača i moći zaustavljanja određenog umjetničkog djela i dislociranja na drugo mjesto kao bonus u vašem umjetničkom i radnom procesu ili …?

Srećom, dovođenje mog rada na novo mjesto tehnički je jednostavno. U mom slučaju, dio mog rada je interpretirati svako mjesto, i to me svaki put iznova izumljuje. Zato uvijek stvaram nove crteže. Iako neki od njih mogu raditi na bilo kojem mjestu, moj rad je kontinuirana proba.

Što ste kreirali za OKOLO u Zagrebu i zašto?

Pokušao sam stvoriti okruženje za meditativno iskustvo. Mislim da bi geometrija mogla biti ključna za otvaranje potpuno nove dimenzije na mjestu poput Art parka. Volio bih da gledatelji istovremeno dobiju osjećaj čuđenja i privatnosti s prirodom. Vizionarno, ali tiho iskustvo.

Učitati još
Zatvori