Rijeka murala 2020.: Grad je dobio još dva predivna murala

Rijeka murala 2020.: Grad je dobio
još dva predivna murala

U sklopu projekta Rijeka murala završeni su i drugi zidovi koje su radili beogradski umjetnik Artez i hrvatski Miron Milić. Impresivni murali ove dvojice umjetnika sada krase riječke ulice na radost svih stanara i prolaznika.

Murali u Rijeci

Rijeka murala 2020. dovela je najveće umjetnike da oslikaju pročelja riječkih ulica. Nakon što su murale prošli tjedan nacrtali Chez 186 i Sarme, sada su svoje radove završili i Artez i Miron Milić. Artezov mural nalazi se u Vodovodnoj ulici u neposrednoj blizini zida o kojem smo pisali prošli tjedan. Ovaj beogradski umjetnik čiji murali krase pročelja zgrada diljem svijeta, sada je svom popisu dodao i kultnu riječku ulicu. Proces dug tjedan dana završio je prije koji dan, a rezultat je i više nego vrhunski. Miron Milić, inače autor popularnog murala „Ima vremena“ na parkiralištu Gomila u središtu Rijeke, ovog je puta ukrasio zid smješten u Ružićevoj ulici, neposredno uz klub Život (Ružićeva 4).

Tribina o važnosti graffiti i street art izričaja

Osim crtanja murala u sklopu festivala Rijeka 2020., umjetnici su progovorili o važnosti i utjecaju vizualne umjetnosti u javnom prostoru. Vječna tema koja se poteže vezano za graffiti i street art izričaj ponovo je (na radost svih nas) stavljena u fokus. Nadamo se samo kako je ovo samo dio aktivnosti koje će se u budućnosti odvijati, barem što se tiče razvoja umjetnosti i njezinog utjecaja na urbanu kulturu. Podsjetimo, riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače ove godine zapadno pročelje zgrade Ivexa na Delti velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom Poznato mjesto/ A Familiar Place predstavlja prvi mural u nizu murala koji će nastajati tijekom ove godine. Umjetnici kroz svoje radove interpretiraju teme Rijeke – Europske prijestolnice kulture, a to su: voda, rad i migracije.

Foto: Artez, Ana-Marija Topolčić, PR

Učitati još
Zatvori