Prošećite Zagrebom i potražite Franceke koje je oslikao kolektiv Pimp my pump

Prošećite Zagrebom i potražite Franceke koje
je oslikao kolektiv Pimp my pump

Foto: Pimp my pump

Jedan od simbola Zagreba svakako su popularni Franceki – pumpe za vodu koje se nalaze na brojnim lokacijama u gradu Zagrebu. Umjetnici iz kolektiva Pimp my pump oslikavaju ih već godinama, a Turistička zajednica grada Zagreba napravila je zanimljivo interaktivnu kartu na njihovim stranicama koja će vas odmah pozvati u šetnju Zagrebom. 

Foto: Pimp my pump

Popularni Franceki 

Javne slavine ili pumpe za vodu pojavljuju se krajem 19. stoljeća, a postavljene su u četvrtima gdje kućanstva nisu imala priključke na gradski vodovod. Iako se u Gradskom vodovodu pojavljuje naziv „Viktorija zdenci“, građani su ih vrlo brzo od milja nazvali Željezni Francek ili Željezni Martin, nazivom koji se održao do danas. Ekipa okupljena oko umjetničkog kolektiva Pimp my pump bavila se njihovom likovnom obnovom te ih je prije gotovo jednog desetljeća oslikala, kako sami kažu, više od stotinu.

Foto: Pimp my pump

Prošećite Zagrebom i pronađite Franceke

Topliji dani napokon su pred nama, a to je svi znamo idealno za duge večernje šetnje gradom. Ovoga puta malo promijenite rute i krenite u potragu za popularnim oslikanim Francekima. Ovdje možete pronaći kartu Franceka i njihove zanimljive opise.

Foto: infozagreb.hr
Foto: infozagreb.hr
Foto: infozagreb.hr
Foto: infozagreb.hr
Foto: infozagreb.hr

Podržite održivost

S godinama pomalo zaboravljen, projekt se revitalizira i nadograđuje na inicijativu Turističke zajednice grada Zagreba. Osim što su rute prilagođene epidemiološkim mjerama jer omogućuju individualne obilaske, projekt nosi i poruku održivosti. Naime, mnoge pumpe još su u funkciji, a voda je iz njih pitka, stoga razvijte svijest o održivosti te svoje boce napunite svježom vodom iz pumpe i na taj način smanjite utjecaj plastike na okoliš, a pritom se lijepo prošećite i dobro zabavite. 

Zatvori