Fotografije koje pružaju nadu: Pogledajte kako se Zagreb oporavio od potresa 1880. i prošećite kroz povijest

Fotografije koje pružaju nadu: Pogledajte kako se Zagreb oporavio od potresa 1880. i prošećite kroz povijest

Nakon razornog potresa koji je prije tri tjedna pogodio Zagreb možemo svjedočiti radovima na kulturnim institucijama i zgradama u samom središtu grada. Mnogi su ostali bez svojih domova, a neke će se zgrade tek morati rušiti. Lice grada će se svakako promijeniti, a kako, to nam tek ostaje vidjeti. Pokreću se razne inicijative, a mi se nadamo da će se obnoviti u skladu s povijesnom baštinom, ali i po uzoru na neke druge europske metropole. No svi znamo da nije ovo prvi ovakav potres koji je promijenio sliku grada. Potres u Zagrebu 1880., tadašnji puno manji grad promijenio je iz korijena.

Potres u Zagrebu 1880.

mgz.hr

Nakon potresa godine 1880., Zagreb ne samo da se brzo oporavio, dokazujući još jednom svoju vitalnost, već se počeo širiti, mijenjati svoje lice, pomlađivati… Kako je izgledao odmah nakon potresa možete pogledati u ovoj virtualnoj izložbi Muzeja Grada Zagreba.

Taj je potres od desetak sekundi duboko ranio Zagreb, rušile su se kuće i drobili zidovi, pucale su obrambene kule i bedemi, padala su krovišta i urušavali su se stropovi, a prestravljeni su Zagrepčani u panici napuštali domove. A kako se obnovio 11 godina kasnije, pogledajte u ovom videu koji je obuhvatio fotografije prvog zagrebačkog fotografa Ivana Standla. Definitivno pružaju nadu, a mi vjerujemo da će se Zagreb i ovog puta obnoviti i ponovno zasjati u punom sjaju kojeg zaslužuje.

Foto: mgz.hr, YouTube

Učitati još
Zatvori