Dođite na Zagrebački salon i saznajte što je aktualno na hrvatskoj sceni vizualnih umjetnosti
Dođite na Zagrebački salon i saznajte što je aktualno na hrvatskoj sceni vizualnih umjetnosti

Dođite na Zagrebački salon i saznajte što je aktualno na hrvatskoj sceni vizualnih umjetnosti

Zagrebački salon je jedna od najstarijih kolektivnih hrvatskih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja. Godine 1965. godine utemeljila ga je Skupština grada Zagreba. Od 1976. godine na izložbi se u trijenalnom ritmu izmjenjuju različite likovne discipline: vizualna umjetnost, primijenjena umjetnost i dizajn, te arhitektura. Do 20. studenog tako cijeli program možete popratiti na nekoliko lokacija u gradu uz naravno glavnu izložbu „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti” u Meštrovićevom paviljonu.

Artupunktura

Polazište teme 57. zagrebačkog salona su recentno obilježene obljetnice hrvatskog društva (2021. obilježena je trideseta godišnjica samostalnosti RH i pedeseta obljetnica Hrvatskog proljeća), stoga će se na salonu predstaviti radovi koji reflektiraju, propituju odnosno analiziraju koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva ili suvereniteta unutar suvremenog društva. Zagrebački salon kao i projekt 30 prizora za 30 godina Udruge Domino održava se u okviru projekta Turističke zajednice Grada Zagreba Artupunktura.

„Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti“

Godine 2021. hrvatsko je društvo obilježilo tridesetu godišnjicu samostalnosti i pedesetu obljetnicu Hrvatskog proljeća.  Kustoski koncept 57. zagrebačkog salona, planiranog za 2022. godinu,  nosi naziv „Mi smo se pojavili kao strategija vječnosti.“ Riječ je o citatu iz osobnog dnevnika Vlade Gotovca, kojeg je vodio tijekom 1971. godine. Naziv je odabran jer najbolje reflektira želju ovogodišnjeg Salona da ove važne i  kompleksne obljetnice tematizira i obradi posredstvom medijski, odnosno generacijski, heterogenih umjetnika i umjetnica. Predstavljaju se radovi koji reflektiraju, propituju, odnosno analiziraju, koncepte slobode, javnog prostora, kulture sjećanja, nacionalizma, građanstva, ili suvereniteta unutar suvremenog društva. Zagrebački salon prati bogati diskurzivni program s kojim se možete upoznati ovdje. Traje do 20.studenog.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori