Počela je Artupunktura: Donosimo pregled svih kulturnih događanja na jednom mjestu

Počela je Artupunktura: Donosimo pregled svih kulturnih događanja na jednom mjestu

Foto: Karla Jurić, Art Zagreb

Kulturna jesen u Zagrebu nikada nije bila zanimljivija, ovaj tjedan počeo je novi projekt Artupunktura kojem je cilj dati Zagrebu dobru terapiju umjetnošću.

Artupunktura

Zamislite sva važna kulturna događanja u Zagrebu pod jednim krovnim projektom na jednom mjestu, Zagreb je to napokon dobio zahvaljujući Turističkoj zajednici grada Zagreba. Zagreb je živući organizam. Njegovim ulicama kola energija ljudi, njegovim parkovima i trgovima, kao otkucaji srca, odzvanjaju koraci onih koji u njemu žive ili ga posjećuju. Upravo njima grad kroz svoje umjetnike donosi Artupunkturu – kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju.

Foto: Karla Jurić, Art Zagreb

Platforma za umjetnost

Projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko-društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz potpisa autora koji stoje iza djela. Ta djela, strateški raspoređena po brojnim punktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima. Krajnji cilj Artupunkture je razviti prepoznatljivo događanje u jesenskom periodu, koje bi s vremenom postalo jedinstveno događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a rujan time bi bio rezerviran za kulturu i umjetnost. Donosimo pregled bogatog i raznovrsnog programa.

Foto: Karla Jurić, Art Zagreb

Art & Grad – Umjetnost se oglasila

„Art & Grad – Umjetnost se oglasila“ zagrebačke ulice oplemenjuje umjetnošću. Na mjesto jumbo plakata s oglasima koji doprinose vizualnoj buci dolazi umjetnost. Grad se pretvara u galeriju na otvorenom, slučajni prolaznici postaju posjetitelji izložbe i upoznaju se s najvećim djelima domaće moderne i suvremene umjetnosti, čineći naš grad sretnijim mjestom.

16. – 19.9.2021.

www.lauba.hr // FACEBOOK // INSTAGRAM

ALU Perspektiva – Nova generacija

Ove godine Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu obilježava 114. obljetnicu djelovanja. Svake godine Akademija u svojim prostorima i ostalim gradskim izložbenim prostorima održava tradicionalnu Završnu izložbu studenata kojom javnosti predstavlja njihova postignuća u protekloj akademskoj godini. Projekt ALU Perspektiva – Nova generacija predstavlja se izložbom studenata završnih godina studija i diplomanata u prizemlju i na prvom katu zgrade, u parku ALU i Galeriji Šira. Izložba će se održati od 16. do 19. rujna 2021. Na ulazu u Park Maksimir studenti će oslikati 20 murala kao najavu izložbe i projekta.

16. – 19.9.2021.

www.alu.unizg.hr // FACEBOOK

Projekt Ilica: Q’ART >> Galerija Ilica // Društveni procesi

Umjetnost će se ponovno probuditi u zajednici, a Ilicu će preplaviti more kreativaca koji će u obliku pop up izložbi predstavljati svoje rukotvorine, radove i proizvode pa će i ovog puta 19. rujna zagrebačkom žilom kucavicom promet biti zatvoren. Ilička publika cijeli tjedan imat će mogućnost podržati lokalne obrtnike i samu umjetnost u zajednici, tijekom čega će uživati u jedinstvenom ugođaju kojeg će im pružiti mnogi glazbenici. Otvorenje Projekta Ilica: Q’ART održat će se u ponedjeljak od 17 sati na dalje na Britanskom trgu uz fantastičnu glazbenu atmosferu koju će stvoriti Radio 808 i Mangroove. Program Projekta Ilica: Q’ART kroz tjedan odvijat će se na Britanskom trgu, a svaki dan između 17 i 22 sata donosi novu vrstu izlagača.

Foto: projektilica.com

www.projektilica.com // FACEBOOK // INSTAGRAM // YOUTUBE 

9 dekada / 9 arkada

BOIR studio projektom 9 dekada / 9 arkada predstavlja preobrazbu glavne zagrebačke tržnice u posljednjih devet desetljeća. Unutar devet arkada, kroz jedinstvenu svjetlosnu instalaciju, prikazuju se arhivski materijali i snimke koje omogućuju gledatelju da doživi prolazak vremena i svjedoči promjenama koje su se događale tijekom godina na živahnom Dolcu – jednom od glavnih izvora života grada. Instalacija će se prikazivati na tržnici Dolac od 23. do 25. rujna s početkom u 20:00 sati.

23. – 25.9.2021. od 20:00h

Otvorenje: 23.9.2021. od 20:00h

boir.store // INSTAGRAM // FACEBOOK

Prostoria 10

Povodom 10. obljetnice djelovanja Prostorije, otvara se izložba „Prostoria 10“ u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu. Izložba će prikazati raznolikost dinamičnog razvoja Prostorije kao dizajn-brenda namještaja sa snažnom proizvođačkom kulturom i kulturom dizajna. „Prostoria 10“ za javnost će biti otvorena od 25. rujna do 8. listopada 2021. godine. Na izložbi će se po prvi put predstaviti i fotografski projekt Revisiting Architecture kojim Prostoria istražuje korijene svojeg dizajna u nasljeđu modernističke zagrebačke arhitekture – koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Kockici, Poglavarstvu Grada Zagreba i Pučkom učilištu Zagreb. Kao dodatni izložbeni program priprema se i privremena prostorna instalacija „Prostoria Net“ koju dizajnira Numen/ForUse, a predstavit će se ispred Meštrovićevog paviljona za vrijeme trajanja izložbe „Prostoria 10“.

25.09. – 08.10. 2021.

www.prostoria.eu // INSTAGRAM

Reli po galerijama

Interaktivna kulturna manifestacija Reli po galerijama umrežuje brojne galerije u Zagrebu i aktivno uključuje posjetitelje u njihov obilazak. U prvoj galeriji posjetitelji dobivaju mapu te nastavljaju u svakoj sljedećoj galeriji skupljati oznake, a oni koji uspiju posjetiti sve galerije na završnoj lokaciji osvajaju simboličnu diplomu. Galerije i ateljei im u produženom radnom vremenu od 17 do 22 sata nude posebne programe koji uključuju otvorenja novih izložbi, vodstva kroz izložbe i radionice, a posjetitelji u nekoliko večeri imaju priliku vidjeti više izložbi nego bilo koji drugi dan u godini.

16. – 19.9.2021.

Od 17:00h – 20:00h

www.relipogalerijama.com // FACEBOOK // INSTAGRAM 

36 Mountains Studio – „Novo nasljeđe“

Osnovan u jeku pandemije 2021.godine, a zamišljen je kao nadogradnja na 36 Mountains festival, 36 Mountains Studio je mjesto za promicanje suvremene umjetnosti. S tim stavom osmišljen je projekt kojemu je namjera okupiti osam prominentnih umjetnika/ca mlađe generacije s kulturne scene Zagreba i omogućiti prostor za stvaranje svježeg i autentičnog narativa o Zagrebu. Radovi će biti predstavljeni na prodajnoj izložbi u 36 Mountains Studiu.

14. – 30.9.2021.

www.36mountains.com // FACEBOOK // INSTAGRAM 

Art Zagreb

Art Zagreb ove godine predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada.
Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina. Posjetitelji će moći birati među radovima tridesetak umjetnika koji će se predstaviti na sedamnaest štandova. Na katu je niz izložbi, dio kojih je organiziran u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske. Svaki dan organizirana su predavanja i paneli na temu tržišta umjetnina, a dan završava zabavom u vrtu.

Foto: Karla Jurić

15. – 18.9.2021.

Četvrtak i petak vrata se otvaraju u 15:00, subotu u 11:00. Hala V zatvara se u 21:00, a vrt u ponoć. Ulaznica se plaća 30 kn i uključuje cijeli program.

FACEBOOK // INSTAGRAM // TWITTER // LINKEDIN

Učitati još
Zatvori