Novo lice Masarykove: Ovako će uskoro izgledati šetnja po užem centru Zagreba
Novo lice Masarykove: Ovako će uskoro izgledati šetnja po užem centru Zagreba

Novo lice Masarykove: Ovako će uskoro
izgledati šetnja po užem centru Zagreba

Nova pješačka zona u centru grada Zagreba otvara se danas. Nakon pješačkih zona u Staroj Vlaškoj i Maloj Martićevoj, dio Masarykove ulice od Gundulićeve do Tesline te dio Preradovićeve do raskrižja s Masarykovom i Teslinom pa sve do Berislavićeve ulice, zatvaraju se za kolni promet. Kako je najavljeno, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija.  Ona će osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa.

Što se sve mijenja u prometnoj regulaciji?

U Gundulićevoj, između Varšavske i Hebrangove, ukinut će se prometna traka prema jugu. Dvije prometne trake za smjer sjever pomaknut će se prema sredini kolnika, s čije će obje strane biti obilježene biciklističke trake na kolniku (po jedna za svaki smjer). Sadašnje biciklističke staze uklonit će se s nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

Radi omogućavanja redovnog pristupa u donji dio Preradovićeve koji nije u pješačkoj zoni, mijenja se dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom u koju će pristup ponovo biti sa istočne strane iz Gajeve ulice. Također, na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske (HNK) obilježit će se biciklistička infrastruktura. Kao i na početnom dijelu Masarykove, do Gundulićeve, sa samo jednom prometnom trakom u smjeru istoka i obostranim biciklističkim trakama na kolniku.

pješačka zona gundulićeva

Poboljšanje kvalitete života

Kako navode na stranicama Grada Zagreba, uvođenjem pješačkih zona želi se poboljšati kvaliteta života. Što se tiče stanara, smanjit će se buka i zagađenost. Također, na ovaj način omogućit će se svim građanima i turistima sigurno i nesmetano uživanje u vizurama užeg centra grada po uzoru na najrazvijenije zapadnoeuropske metropole.

Pješačka zona otvara se u prigodnom trenutku kada se obilježava i Europski tjedan mobilnosti. Na taj način, Zagreb trajno doprinosi zdravijem i alternativnom načinu kretanja te korištenju javnog gradskog prijevoza.

Posebno nas veseli vidjeti dizajn pješačke zone odnosno oslikavanje pločnika u Masarykovoj ulici i ostalim ulicama. Vjerujemo kako će, kao i za projekte Stara Vlaška i Mala Martićeva, za to biti zaduženi zagrebački ulični umjetnici.

Foto: Instagram (@tomislavtomasevichr)

Učitati još
Zatvori