Evo kako će izgledati Stara Vlaška kada se već krajem mjeseca pretvori u pješačku zonu

Evo kako će izgledati Stara Vlaška kada se već krajem mjeseca pretvori u pješačku zonu

Jedna od najšarmantnijih ulica u Zagrebu, smještena između Palmotićeve i Draškovićeve, Stara Vlaška, uskoro bi mogla ostvariti svoj puni potencijal. Naime, trebala bi se zatvoriti za pješake te tako biti jedna od prvih od nekoliko planiranih u idućem periodu.

Stara Vlaška

Projekt adaptacije kreće već 28.svibnja, a u prvo fazi zatvorit će se promet i postaviti žardinjere sa stablima koje će ujedno biti i klupe. Donijet će se i štandovi za obrtnike, a bit će organizirani i koncerti te dječje oslikavanja pločnika u kojem će im pomoći i eminentni zagrebački ulični umjetnici. Na Palmotićevu će se postaviti i semafor, a tek ostaje vidjeti kako će sve utjecati na okolni promet.

“28. svibnja otvaramo novu pješačku zonu u Staroj Vlaškoj!

U ulici će biti postavljene žardinjere/klupe te posađene magnolije i japanske šljive i druge biljke, dok će urbana oprema prostora poput žardinjera biti izrađena od materijala recikliranog u procesu obnove.

Za ovo proširenje pješačke zone napravili smo analize, naručili projekt i odabrali ponudu dansko-hrvatskog dvojca, ured iz Kopenhagena Healthy Systems uz pomoć domaćeg zagrebačkog ureda Studio ii. Radi se o privremenoj preobrazbi – za trajnu preobrazbu provest ćemo javni urbanističko-hortikulturni natječaj. Na otvorenju ćemo kroz cijeli dan imati glazbeni program i sajam obrtnika, koji će podsjetiti na ono što je Vlaška nekada bila – ulica obrtnika.

Proširenje pješačkih zona je nešto što smo imali u programu i u planu nam je i daljnje širenje, prije svega na istočni dio Masarykove, uz adekvatne studije koje tome prethode. Vidimo se na otvorenju 28.5.”

– izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Osim stare Vlaške plan je u pješačku zonu uskoro pretvoriti i Masarykovu.

Foto: Ana-Marija Topolčić

Učitati još
Zatvori