Evo kako bi izgledale hrvatske slavne osobe da su likovi iz filmova Wesa Andersona
Evo kako bi izgledale hrvatske slavne osobe da su likovi iz filmova Wesa Andersona

Evo kako bi izgledale hrvatske slavne osobe da su likovi iz filmova Wesa Andersona

Umjetna inteligencija pokucala je na vrata naše svakodnevice i mi smo ih spremno otvorili. Njezina upotreba u svakodnevnom životu sve je veća, koplja se lome na sve strane i postavlja se uvijek jedno te isto pitanje DA ili NE. Kako će se o tome voditi još milijun rasprava, nećemo ovu priliku koristiti da ih mi otvaramo već ćemo se samo osvrnuti na neke njezine benefite, barem u smislu svakodnevne zabave. Filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz kojeg pratimo u njegovu radu, posljednjih se mjeseci bavi umjetnom inteligencijom, točnije njezinim mogućnostima u kreiranju neke surealnosti. Ovoga puta predmet istraživanja su mu bile slavne hrvatske osobe koje je AI smjestila u likove iz filmova Wesa Andersona. To smo iskoristili da porazgovaramo s Filipom o njegovom radu, ali i općenito stavu o umjetnoj inteligenciji.

  • U zadnje vrijeme dosta eksperimentiraš s umjetnom inteligencijom, od kud razne ideje?

Inspiraciju crpim iz svakodnevnog života, tehnoloških trendova i mog interesa prema novim mogućnostima koje AI pruža. Proučavajući mogućnosti AI-a, često se rodi neka nova ideja koju želim istražiti, i to tako na dnevnoj bazi. Tu prvenstveno pričam o Midjourney AI i Stable Diffusionu kao alatima.

midjourney-philatz3
  • Što misliš općenito o AI kao alatu?

Smatram da su AI alati koje koristim izuzetno moćni i imaju potencijal oblikovati budućnost mnogih industrija. Kao svaki alat, i AI ima svoje prednosti i nedostatke, ali ključ je u tome kako ga koristimo. U nekim stvarima, AI nikada neće moći zamijeniti ljude jer fali taj “human touch”, osobnost i stil. Zato većina ljudi koji koriste ove alate rade kitsch stvari, jer u kreativnom smislu im fali inspiracije. Iz tog razloga i ne preporučujem korištenje ChatGPT-a jer naprosto ne razvija naš mozak i ne tjera nas da razmišljamo. Stvari koje pišemo moraju dolaziti iznutra, kod generiranja slika je lakše.

midjourney-philatz5
  • Pomaže li umjetnosti ili ju koči?

AI sigurno može biti izvanredan alat za umjetnike, otvarajući nove perspektive i mogućnosti. Međutim, također je važno da umjetnici ostanu kritični prema tehnologiji i koriste je na način koji poštuje suštinu umjetnosti. Tu je zaista bitan jedan osobni pristup i stav. Svatko ga ima. Primjerice, način na koji ja koristim AI je drugačiji ovisno o radovima, u ovom slučaju radim pristup koji je ironičan i prikazuje iskrivljenu stvarnost. No, na drugim poljima koristim AI kao alat za kreiranje i vizualiziranje scena u redateljskim i produkcijskim projektima koje radim. Mogućnosti su endless.

midjourney-philatz7
  • Kako si došao na ovu ideju da hrv političare smjestiš u likove Wesa Andersona?

Kombiniranje pop kulture i politike uvijek je intrigantno. Wes Andersonov vizualni stil je prepoznatljiv i jedinstven, pa sam pomislio da bi bilo zanimljivo vidjeti kako bi naši političari izgledali kroz tu prizmu. To je bio moment spoja moje fascinacije Andersonovim radom i želje da lokalnu političku scenu (ali i šire) prikažem na drugačiji, kreativni način.

midjourney-philatz11
midjourney-philatz14

Foto: Midjourney AI

Učitati još
Zatvori