Upoznajte Paulu Sambolić čije su nam ilustracije vratile osmijeh na lice

Upoznajte Paulu Sambolić čije su nam
ilustracije vratile osmijeh na lice

piccolasambina-15

Paula Sambolić, rođena Zagrepčanka, za sebe kaže da je sedmogodišnjakinja u duši iako uskoro puni 27. Nije ni čudo jer osim vedrog duha i optimizma koji ju krasi, radi kao odgojiteljica djece rane i predškolske dobi u jednom dječjem vrtiću. Njezin vedar duh možemo prepoznati i u ilustracijama koje objavljuje na svom Instagram profilu PiccolaSambina, a koje su nam odmah vratile osmijeh na lice u ovim teškim vremenima.

Paula-sambolić-2
  • Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje ilustracije? Koji su ti najdraži motivi?

Inspiraciju za svoje ilustracije crpim svuda oko sebe, iz svojih i tuđih priča, šala, misli, ideja i sudbina. Uvijek kažem da su na mene mnogo utjecali dobri stari crtići na kojima smo mi djeca iz 90-ih odrastali. Rekla bih da nekako oduvijek sve situacije u životu provučem kroz šareni filter u svojoj glavi. Za lijepe stvari je lako budući da njima ni ne treba dodatni filter, ali zato tugu pretvorim u nostalgiju, ljutnju ili frustraciju u šalu, a na kraju je došlo do toga da to prenosim na papir ili ekran i da se u mojim radovima pronalaze i mnogi drugi. Najdraži motivi su mi emocije i uspomene, životne situacije, svemir i nebo te igre riječima. Na ilustracijama mi se često pojavljuju prugice, zvjezdice i točkice.

piccolasambina-7
  • Kako je na tebe utjecala 2020. godina i koji su ti planovi za 2021.?

Moram priznati da mi nije lako odgovoriti na ovo pitanje. 2020. godina je zaista pokazala mnogo lica, neka dobra, a neka nažalost loša. U svakom slučaju, svakoga je ponešto naučila, što o njima samima, što o drugim ljudima, svijetu i nepobjedivoj prirodi oko nas. Koliko i sama vidim oko sebe, svima nam je psihički teško i pokušavamo naći snagu u nadi u bolje danas i bolje sutra. Dobili smo jasnu poruku da svaki dan moramo gledati kao dar. Štoviše, ni danas nam nije obećano, dakle svaki trenutak je postao vrjedniji nego ikad. Ipak, uz sve teškoće koje je 2020. godina donijela, ja sam nevjerojatno zahvalna što sam se imala sreće zaposliti u struci, unatoč svjetskoj krizi. Također, tko zna kada bih otkrila svoj talent i bacila se na ilustriranje da nije bilo 2020. godine. Naime, zbog stresa nakon prvog zagrebačkog potresa odlučila sam pitati prijatelje da odaberu najdražu uspomenu našeg prijateljstva, pa sam ih prema njihovim riječima pretvorila u maštovite ilustracije i tako mislima pobjegla u neke ljepše dane.

piccolasambina-6

Na nagovor prijatelja otvorila sam PiccolaSambina Instagram da ih podijelim s drugima i nisam ni mogla sanjati da ću dobiti takav divan feedback od brojnih ljudi koje nikad nisam ni upoznala i da će me to motivirati da stvaram dalje nove radove! Što se tiče planova za 2021. godinu – imam samo želje. Želja mi je što prije moći zagrliti sve one koji mi nedostaju i ponovo disati punim plućima, izaći van i plesati i gužvati se s ostatkom grada bez straha.

piccolasambina-1
  • Mogu li se nabaviti tvoje ilustracije? U kojim formatima radiš i na kojim medijima?

Moje se ilustracije mogu naručiti u obliku personaliziranih ilustracija. Naravno, mogu se nabaviti i ilustracije koje su već objavljene. Što se tiče personaliziranih ilustracija, princip rada je da osoba koja naručuje ilustraciju ispriča za koga je ilustracija, koja je prigoda te jednu ili više priča, anegdota, uspomena i sl. koje želi da na svoj način ilustriram. Moram reći da posebno uživam raditi ilustracije za druge! Klasičan format u kojem radim je 20 x 25 cm, ali sve se to može promijeniti, prema dogovoru. Ono što uvijek naglašavam je da želim da mi se priče ispričaju opušteno i gotovo pa sirovo, kao da smo prijatelji, tako da osjetim istinsku emociju koja se krije iza svih tih dragih i simpatičnih uspomena. Personaliziranu ilustraciju stavljam kao objavu na Instagram s pojašnjenjem (pričom) tek kad ilustracija stigne u ruke onome kome je bila namijenjena, naravno uz dopuštenje onoga tko je naručio ilustraciju. Ilustracije radim i digitalno i ručno na papiru. Grafiku preferiram raditi ručno, pogotovo kad je u pitanju personalizirana ilustracija, jer se pokazalo da ljudima nedostaju ti klasični unikatni načini izrade.

piccolasambina-5
piccolasambina-11
  • Koji su ti drugi interesi osim likovnog izražavanja?

Zanima me jako puno toga! Zato i toliko volim gledati dokumentarce o razno raznim temama, otkrivati nove stvari i učiti. Ono što mi sada pada na pamet je da volim pisati priče, tako da bih jednog dana voljela izdati svoju slikovnicu ili zbirku priča za djecu. Isto tako, voljela bih ilustracije staviti na neke modne dodatke i odjevne komade, budući da sam oduvijek bila zaljubljenik u modu i lijep stil inspiriran elegancijom i klasikom.

piccolasambina-3
  • Kako se opuštaš i kako provodiš slobodno vrijeme?

Najbolje se opuštam na višesatnim kavama s prijateljima, u šetnji prirodom ili dok do sitnih noćnih sati gledam serije sa sestrom. U slobodno vrijeme volim svirati klavir, gledati zanimljive dokumentarce i filmove ili ići u kazališta na predstave. Mama mi je prenijela veliku ljubav prema kuhanju, pa me se često može vidjeti u kuhinji s kuhačom, jer koliko god umorna bila – to će me opustiti.

piccolasambina-16
piccolasambina-12
piccolasambina-8

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori