Zavirite u Tate Modern galeriju i besplatno pogledajte izložbu Andyja Warhola

Zavirite u Tate Modern galeriju i besplatno
pogledajte izložbu Andyja Warhola

Londonski Tate Modern zatvorio je svoja vrata kao i brojne galerije i muzeji diljem svijeta. No kultura se vrlo brzo snašla pa su brojne institucije otvorile svoja vrata online. Brojne su nam izložbe tako sada dostupne besplatno. Jedna od njih je i izložba Andyja Warhola.

https://www.instagram.com/p/B_E2tKYlM_R/

Izložba Andyja Warhola

Vodeća ličnost pop arta, umjetničkog pokreta šezdesetih koji se služi ikonografijom i tiskarskim tehnikama masovne kulture Andy Warhol poznat je svima po svojim prepoznatljivim kromatskim portretima slavnih osoba. Prikazujući Elvisa Presleya, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor i mnoge druge postao je jedan od najprepoznatljivijih umjetnika uopće. Osim već poznatih prikaza masovne potrošnje koje umnožava i izvodi u sitotisku (Campbell-juha, Coca Cola, Brillo sapuni). Kasnije uvećava portrete tzv. super-zvijezda, prikazujući ih u smjelim kromatskim kontrastima (Elvis Presley, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor…). No mnogo je njegovih djela koje vjerujemo još niste vidjeli a sad je idealna prilika da to napravite iz udobnosti svog doma.

Vizionar i svestrani umjetnik

Andy Warhol svakako je bio ispred svog vremena. Bavio se raznim umjetničkim tehnikama, a predvodnik je i uvođenja računala u umjetnički izričaj. Kustosi muzeja Gregor Muir i Fiontán Moran provest će vas kroz neka od njegovih najpoznatijih djela. Upoznajte čovjeka koji stoji iza brenda, i to kroz fokus na neka njegova djela koja se bave pitanjima imigracije, smrti, religije te pravima LGBTQI osoba.

Foto: Pixabay

Učitati još
Zatvori