Projekt ‘Okolo’ ponovno je uljepšao Makarsku – pogledajte novu umjetničku instalaciju
Projekt ‘Okolo’ ponovno je uljepšao Makarsku – pogledajte novu umjetničku instalaciju

Projekt ‘Okolo’ ponovno je uljepšao Makarsku – pogledajte novu umjetničku instalaciju

Umjetnički susreti Okolo po Makarskoj nastavljaju se i u rujnu, ovoga puta u dvorištu Glazbene škole gdje su Plesači kiparice Ana Marije Maravić pronašli svoje savršeno mjesto za otplesati zadnji ples ovoga ljeta.

Sve do 12. rujna Plesači će se skrivati u krošnji stabla ispred Galerije Antun Gojak, upijati zvukove glazbe i vibracije umjetnosti te se igrati s vjetrom i svjetlom. To je ujedno i posljednja u nizu umjetničkih instalacija koje se predstavljaju u Makarskoj u sklopu ovogodišnjeg programa Okolo na moru, kao dio kulturnog projekta Maestrale koji traje sve do kraja rujna, a iza kojeg stoji Grad Makarska.

OKOLO

Mlada zagrebačka kiparica Ana Maria Maravić kroz seriju skulptura od terakote nazvanu Plesači promatra život kao melodiju, a ljude kao plesače koji biraju svoje pokrete, svjesno ili nesvjesno. Bili oni graciozni i uzvišeni, lepršavo razigrani, usporeni ili pak tromi i nespretni, pokretima koje biramo definiramo svoju vlastitu melodiju uz koju se gibamo, odnosno svoj vlastiti život.

Hoćemo li pasti i ostati na tlu ili ustati i stvoriti novu verziju sebe te ponovno doći do ugodnih nota?

Okolo

Posljednji ples

Plesači su treće, ujedno i posljednje ovogodišnje umjetničko iznenađenje projekta Okolo koji je u Makarskoj tijekom ljeta, umjetničkim intervencijama prethodno predstavljenima na zagrebačkom izdanju, udahnuo novi život u neke od najljepših makarskih kala i dvorišta stare gradske jezgre.

Postavljajući umjetničke radove u gradski krajolik Okolo oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada čineći ju drugačijom i ljepšom.

Među oblacima

Tako je u srpnju na Lištunu postavljena zanimljiva instalacija mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom Među oblacima, u kojoj njegovi zadivljujući i gotovo nadrealni oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama te u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi.

Imaš zlatne ruke

Program se nastavio u kolovozu radom dizajnerskog kolektiva The All Imaš zlatne ruke, simbolično postavljenim u Prvosvibanjskoj ulici kao svakodnevna gesta odavanja počasti vrijednim rukama. Rad se osvrtao na sve one vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada koji trebamo uvijek iznova cijeniti.

Također, pozivao je na istraživanje lokalne umjetničke scene i Prvosvibanjske ulice, čiji šarm naglašavaju ateljei i galerije raznih kreativaca te poticao na upoznavanje Makarske kroz ruke lokalnih umjetnika, dizajnera i obrtnika.

Photo: Unsplash, Okolo, Ivona Bezmalinović

Učitati još
Zatvori