Odmah smo se zaljubili u keramiku umjetnice Helene Ohnjec

Odmah smo se zaljubili u keramiku
umjetnice Helene Ohnjec

Kako izgleda spoj ilustracije i keramike najbolje možemo vidjeti na radovima umjetnice Helene Ohnjec. Ova akademska kiparica inače je i voditeljica radionica keramike u Ateljeu na br.1 o čijim smo aktivnostima već pisali. Helena svoju keramiku izrađuje u različitim oblicima, od ženskih tijela do životinjskih motiva i to u posebnim specijalnim edicijama. Ovog puta razveselila nas je svojom božićnom kolekcijom, pa smo ju malo priupitali o njezinom umjetničkom stvaralaštvu.

  • Kako si došla na ideju da na ovako fora način spojiš ilustraciju i keramiku?

Smatram da je privilegija što sam odrasla u Zagorju na selu, jer tamo nema ubrzanog života, nema ni sadržaja, ali iako se ne čini tako, uvijek se nešto događa. U meni je uvijek postojala želja da se izražavam kreativno pa sam nakon završene osnovne škole nastavila školovanje u Zagrebu gdje sam završila Školu primijenjene umjetnosti i kiparski odsjek na Akademiji likovnih umjetnosti. Dakle, primarno sam kiparica koja se često voli vraćati na crtež kao brzu skicu, tijek misli, ideju… Tako je i prije otrpilike sedam godina počeo “dnevnik crteža” posvećen čaroliji svakodnevice. To su bili prikazi osobne prirode, npr.uživanje u jutarnjoj kavi, razgovor s prijateljicom na kavi, spontani ples na nekom tulumu… Razvojem dnevnika crteža nastao je i 2016. “Ženski kalendar” koji sadrži 13 ilustracija (naslovnica +mjeseci) u boji, posvećen ženama, a služi kao podsjetnik za lijepe stvari koje se mogu dogoditi tijekom godine. Kalendar prenosi poruku da je ljepota života upravo u malim stvarima, vizualna podrška koja tematski prati određena godišnja doba ili određeni praznik u mjesecu npr.sunčanje na plaži u kolovozu, topli zagrljaj u prosincu, kava s prijateljicama u rujnu…


Prije nekih 5 godina sam kupila peć za keramiku i počela oblikovati skulpture od gline i uporabnu keramiku. Da bih ostala originalna u izražaju spojila sam crtež, ilustraciju i formu! Uporabne stvari od gline su postale podloga za oslikavanje ilustracija, skulpture su dobile novu dimenziju zbog lakoće oblikovanja gline i beskrajnim mogućnostima oslikavanja. Keramika mi pruža mogućnosti da sva stečena znanja, bila zanatska i umjetnička spajam u različite oblike, skulpturalne ili uporabne. Česti motivi za skulpture su ženski aktovi, koje zovem “cure na plaži”, male skulpture praščića u raznim ulogama (morski ili vezani uz blagdane), a na uporabnoj keramici su prikazi plaža, mora, žena na godišnjem odmoru itd.

  • U Atelje na br.1 vodiš radionice keramike, kako izgledaju radionice i kakvi su polaznici?

Na poziv Maše Barišić i Ane Grzunov iz Ateljea na br.1 prihvatila sam suradnju da budem voditeljica keramičkih radionica. Moje polaznice su mlade, obrazovane, samostalne i lijepe žene koje su osjetile potrebu da se kreativno izraze i skupile su hrabrost da se okušaju u oblikovanju gline. Naglašavam na žene , jer su muškarci rijetko viđeni na mojim radionicama. Polaznice ponekad sumnjaju u svoje talente, ali za izradu uporabne keramike nije potrebnu nikakvo predznanje. Uz moju tehničku, likovnu i moralnu podršku svatko može napraviti lijepu zdjelicu, šalicu i tanjur s osobnimm dodirom. Radionice su u večernjim terminima i prilagođene ljudima koji su zaposleni, koji se žele rasteretiti terapijom gline nakon napornog dana na poslu. Podučavam manje grupe, tako da je pristup individualan. Nastojim se držati plana i programa, ali isto tako sam fleksibilna u vezi želja i prohtjeva svojih polaznica. Tako da svaka polaznica u naprednoj grupi ima svoj mali projekt.

  • Možeš li nam opisati proces i kako to izgleda na radionici?

Za nastajanje keramičkog predmeta potrebna su dva paljenja u peći. Oslikani radovi se glaziraju, na kraju radionica ih slažem u peć i uvijek je prisutan efekt iznenađenja, jer se boje promijene pečenjem. Kad polaznice prvi put vide svoje gotove radove to je najveća sreća, usporedila bih to s Božićem ili rođendanom i otvaranjem poklona. I meni je to velika nagrada, jer sreća i zadovoljstvo se širi brže od virusa. Radionice su i moja svojevrsna terapija, uvijek je to lijepo i ugodno druženje pogotovo u današnje vrijeme kad moramo biti antisocijalni.

  • Reci nam nešto o planovima i novim radovima koje pripremaš

Radim na “Ženskom kalendaru” za 2021., uvijek malo kasnim, jer sam kampanjac, a u keramici planiram svašta. Figurice životinja, zanimljive uporabne predmet s razigranimim ilustracijama životinjama. Planiram i istraživati mogućnosti različitih glazura na uporabnim predmetima i skulpturama od keramike. Nikad mi nije dosadno, ne razumijem ljude kojima tako bude.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori