Upoznajte Mašu i Anu, kreativke koje stoje iza iza omiljenih umjetničkih tečajeva u gradu

Upoznajte Mašu i Anu, kreativke koje stoje iza iza omiljenih umjetničkih tečajeva u gradu

Atelje na Br.1

Aktualna situacija u 2020. godini sve nas je potaknula da malo više razmislimo o sebi, načinu života i ubrzanom tempu koji nam je postao rutina. Stvari se polako mijenjaju i svi se pomalo okrećemo sporijem načinu života tzv. slow livingu. U izolaciji su se mnogi od nas malo više upoznali sa svojom intuitivnom i umjetničkom stranom i ako ništa drugo ova situacija nas više okreće vlastitoj kreativnosti. Posjetili smo jedan takav prostor koji okuplja zaljubljenike u umjetnost, dizajn, kreativnost i maštu. Atelje na Br.1. smjestio se na adresi Ulica Republike Austrije 1, a iza cijelog projekta koji uključuje različite umjetničke tečajeve stoje dvije kreativke Maša Barišić i Ana Grzunov. Razgovarali smo s njima i pobliže se upoznale s njima i onim što rade.

Atelje na Br.1
Tko su Maša i Ana i kako ste došle na ideju da pokrenete Atelje na br.1?

Maša je akademska umjetnica/slikarica s bivšom londonskom adresom. Izlagala je na raznim grupnim i samostalnim izložbama. Ana je event managerica i organizatorica kreativnih programa i aktivnosti. Suosnivačica je i umjetnička direktorica Laboratorija zabave. Upoznale su se kad se Maša doselila u Zagreb i prijateljice su već dugi niz godina. Počele su suradnju kroz par raznih projekata prije nego su odlučile otvoriti Atelje zajedno. Ideja o Ateljeu rodila se u Laboratoriju zabave, kad smo pokrenule radionice crtanja za odrasle koje su izazvale boom. Ogroman broj zainteresiranih polaznika nam je potvrdio da Zagrebu fali mjesto za kreativne sadržaje uz koje se ljudi, nakon dnevnog stresa i briga koje ga prate, žele opustiti, zabaviti i naučiti nešto novo u dobroj atmosferi. Odlučile smo im pružiti baš takvo mjesto, gdje će biti doma i imati svoj odušak. I tako je nastao Atelje na br.1., kao kuća kreativnog i opuštenog druženja.

Atelje na br.1
Kada je sve startalo i kako je zamišljen cijeli koncept?

Startalo je kad smo našle adekvatan prostor i u njemu okupile Ateljeov tim. To su nagrađivani domaći dizajneri, akademski slikari, kipari i ilustratori koji vode i mentoriraju polaznike pri oslobađanju i njegovanju kreativnog duha. Svi ga mi imamo, samo ga je potrebno pustiti iz boce! U to smo već uvjerili mnoge “Tome” koji su bili sigurni da su najveći antitalenti u gradu i okolici te da, kao takvi, umjetnost mogu tek gledati i diviti joj se. Iz prakse znamo da to nije točno i da stvarati mogu svi koji žele. Tu smo da im dokažemo njihov potencijal! Naša je praksa uvijek puno prakse, jer se uz nju najbolje uči i oslobađa. U tome pomaže i sam prostor Ateljea koji je stvoren za stvaranje i imaginaciju. Riječ je o starinskom stanu s visokim stropovima kojeg preko dana naši umjetnici koriste kao atelje, a navečer otvaraju svoja vrata našim polaznicima. U njemu vlada radno-kućna atmosfera, sa šalicama kave i dog friendly pristupom. Sve što čovjek treba za kreativni fluid.

Atelje na Br.1
Na koje aktivnosti možemo doći u Ateljeu na br.1 i koje se radionice nude?

Nudimo tečajeve i radionice iz keramike, crtanja, slikanja, ilustracije, kiparstva, akvarela, akta/anatomije i stop animacije. Nedavno nam je izašao web na kojeg smo jako ponosne. Osmislile smo ga s Mood illustration & design studio. Zbog velikog interesa za raznovrsne oblike kreativnog druženja, u Ateljeu organiziramo i team buildinge, humanitarne akcije i rođendane. Sve u onoj istoj „kućnoj“ atmosferi.

Atelje na Br.1
Kako ljudi reagiraju, ima li zainteresiranih?

Ima ih jako puno, a sretne smo što brojke iz dana u dan rastu. Osobito sad u ovo ludo vrijeme, kad kreativnost liječi više nego ikad. Provjereno uspješno oslobađa od stresa, puni baterije i daje novi elan. A to je ono što ljudima sad treba! U Atelje nam dolaze svi profili ljudi, iz svih struka i područja rada. Javljaju nam se i kompanije koje žele intiman i personaliziran team building, u kućnoj atmosferi i u malim grupama. Taj tip team buildinga je sad najtraženiji i drago nam je što ga možemo pružiti u praksi.

Atelje na Br.1
Atelje na Br.1
Kako balansirate između privatnog i poslovnog života? Gdje pronalazite spas iz stresnih situacija?

Balans između privatnog i profesionalnog puno je lakši ako radiš posao kojeg voliš i koji te ispunjava. Mi svoj posao obožavamo, a kreativnost nas pokreće i kad zaključamo atelje. Maša uživa u druženju s drugim kreativcima, obilasku izložbi i kulturnih događanja. Ana se inspirira u druženju s jednogodišnjom kćerkicom Liv, u šetnjama sa psom i u planinarenju. Priroda i dobro društvo vječni su pokretači novih i svježih ideja.

Atelje na Br.1
Preferirate li slow living i ako da, kako? Kako se opuštate u užurbanoj svakodnevici?

U Ateljeu ohrabrujemo ljude na slow living koncept, u smislu kreativnih odušaka i opuštanja od dnevnih briga, stresova i anksioznosti. Podržavamo ih u stvaranju vlastitog „me timea“, koji kod nas uključuje oslobađanje mašte i uživanje u malim, ali velikim stvarima koje sami stvaramo i izražavamo kroz kreativnost. Uživamo u tome svakoga trenutka i drago nam je vidjeti sreću naših polaznika. Često nam govore da su preporođeni! Kreativni „me time“ prakticiramo i privatno kroz stvaranje vlastitih projekata i proizvoda. Maša izrađuje skulpture od keramike pod nazivom MokuMori, čarobnih šumskih bića koja čuvaju energiju i zovu dobar san. Ana uživa u svom Zoo Zidu, u kojem ručno izrađuje dekorativne kaktuse i Glavatare, dizajnirane životinjske glave koje u kućnom, vrtnom ili uredskom dekoru služe kao zgodna eko alternativa lovačkim trofejima i pun pogodak u očuvanju prirode.

Atelje na Br.1
Krajem mjeseca pripremate veliki sajam keramike, što nas tamo očekuje?

Keramičarska kreativna i umjetnička scena u Hrvatskoj, no i regiji je posljednjih godina jako živa, aktivna i dinamična. Lansirano je mnogo brendova koji svoje proizvode publici i kupcima predstavljaju na raznim umjetničkim i obrtničkim sajmovima, izložbama, gift shopovima i concept storovima… Bez obzira na takva mjesta i događanja, ne postoji jedno mjesto, jedno događanje koje objedinjuje samo keramičare. S obzirom na naš rad s keramikom i keramičarima u Ateljeu na br. 1, uvidjeli smo potrebu upravo za takvim događanjem i odlučili ga organizirati. I to u sezonskom ritmu. 25.10. održat će se jesensko izdanje pod nazivom KLEI sajam keramike, a u planu su zimsko, proljetno i ljetno izdanje. Svako izdanje će predstaviti recentnu keramičarsku produkciju sezone – ona je bogata, raznolika i jako dinamična! Jako se tomu veselimo!

Atelje na Br.1

Foto: Atelje na Br.1

Učitati još
Zatvori