Novi Hrvatski prirodoslovni muzej trebao bi biti završen 2022.

Novi Hrvatski prirodoslovni muzej
trebao bi biti završen 2022.

Hrvatski prirodoslovni muzej kreće s prvom fazom rekonstrukcije zgrade i novog stalnog postava muzeja. Investicija vrijedna preko 70 milijuna kuna, uključuje niz novih aktivnosti – uz reprezentativan i moderan novi stalni postav, pet certificiranih laboratorija te novu suvenirnicu, multimedijalnu dvoranu i caffe bar, a sve uz dislokaciju čuvaonica muzeja. Tako će novi Hrvatski prirodoslovni muzej, nakon cjelovite rekonstrukcije te 170 godina brige i prezentacije prirodoslovlja u neadekvatnom prostoru, postati reprezentativan prirodoslovni centar i muzej 21. stoljeća kakvog zaslužuje Grad Zagreb i Republika Hrvatska.

Novi prirodoslovni muzej

Cilj projekta „Kultura, znanost i obrazovanje u funkciji gospodarskog razvoja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej“ će obnovom i opremanjem Palače Amadeo osnažiti kapacitete Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te doprinijeti razvoju turističke, gospodarske, znanstvene, obrazovne i kulturne djelatnosti. Novi muzej bi tako, među ostalim trebao uvesti novi postav koji će biti utemeljen na izrađenoj „Stručnoj koncepciji stalnog izložbenog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja“. Stalni postav vezan je uz prostor dvorišta, park šume Tuškanac, prvi kat muzeja i drugi kat muzeja.

prirodoslovni-muzej_2

U prostoru dvorišta uvest će se stalni postav postanka Zemlje i velikih eksponata paleontološke i zoološke tematike, a na prostoru park šume Tuškanac (do ulice Dubravkin put) osigurat će se prostor za prezentaciju botaničkih sadržaja uz popratne sadržaje prirodoslovlja, jer u okviru postojećeg prostora muzeja takva prezentacija nije moguća (Muzej na otvorenom). Po prvi puta bi se ponudile aktivnosti za osobe s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

prirodoslovni-muzej_4

Uvodi se i postav velikih izložbenih primjeraka u atriju Muzeja (solarni sustav i model Zemlje, replika dinosaura, kita, preparati dupina, kostur mamuta, replika mini sekvoje). Otkupit će se novih 100 reprezentativnih mineraloških uzoraka te 10-ak bioloških zbirki kao i velikih modela koji prikazuju osnovne biološke fenomene i eksponate. Novi Hrvatski prirodoslovni muzej bit će dovršen 2022. godine.

Foto: Instagram, www.hpm.hr

Učitati još
Zatvori