Lampe insipirirane stambenim zgradama prava su  mala umjetnička djela
Lampe insipirirane stambenim zgradama prava su  mala umjetnička djela

Lampe insipirirane stambenim zgradama
prava su mala umjetnička djela

Jedna od najvećih prednosti društvenih mreža jest ta što nam omogućavaju susret sa umjetnošću koja nije vezana uz fizičke granice. Našu pažnju ovoga su puta privukle zanimljive makete stambenih zgrada, koje su ujedno i svjetiljke, čiji dizajn potpisuje Nikita Anokhin.

Nikita Anokhin, dizajner iz Sankt Peterburga, u svom je radu usmjeren na kreiranje funkcionalnih kućanskih potrepština. U njihovom oblikovanju  poziva se na  stambenu arhitekturu Rusije iz sovjetske ere. Utemeljene na kultnim kompleksima Brežnjevke, Anokhinove svjetiljke od šperploče i betona sastoje se od više katova konformističkih značajki, uključujući uglate balkone i nizove visokih prozora.

Svaki sadrži sićušna, višebojna LED svjetla koja osvjetljavaju pojedinačne stanove te otkrivaju minijaturne scene koje se odvijaju unutar njih.

Osim svjetiljki, Anokhin je dizajnirao i betonske žardinjere za koje je inspiraciju također pronašao u sovjetskoj arhitekturi, točnije zgradama poznatima pod imenom Hruščovke.

Na ovu ideju je došao kada je počeo stvarati suvenire za ljude koji su se iselili iz Rusije, kako bi imali svoj minijaturni dom daleko od doma. S vremenom je proširo asortiman te on uključuje rasvjetna tijela i posude za cvijeće inspirirane različitim razdobljima sovjetske povijesti. Više o njegovim radovima možete doznati ovdje.

Foto: Nikita Anokhin

Učitati još
Zatvori