Sva događanja zbog kojih ćete htjeti da dani i večeri traju dulje

Sva događanja zbog kojih ćete htjeti da
dani i večeri traju dulje

Za sljedeći tjedan će vam trebati kalendar, dobra organizacija i planiranje, dobra volja i mnogo energije! No, isplatit će se! Krenimo redom…

VEGESAJAM

Ponedjeljak 21. svibnja 2018., od 8 do 19 sati, vrijeme je kada vrijedi prošetati se središtem Zagreba. Štandovi sa sjenicama privlačit će prolaznike raznovrsnom ponudom primamljivih i ukusnih biljnih proizvoda i poticati ih da saznaju više o veganskoj prehrani.

I ove godine svi će se moći rashladiti veganskim sladoledima po promotivnim cijenama, zasladiti kolačima, zdravim sokovima i smoothijima, pojesti varivo ili juhu, ali i nešto od veganske brze hrane poput kebaba od sejtana, burgera s biljnim popečcima i mnoštvom povrća i umaka ili falafela, tradicionalnog libanonskog jela od slanutka, koji se poslužuje u wrapu.

Iz bogate ponude koja će biti dostupna na Sajmu kao zanimljivost izdvajamo i: maslace od lješnjaka i badema, ljekoviti zlatni pesto od češnjaka, sušene buče kao zamjenu za tjesteninu od samo 30 kalorija, konopljine pripravke, slatke namaze od rogača bez šećera, heljdine kolače punjene kremom od limuna, jestive zdjelice za juhu sačinjene od kruha, egzotične baklavice s orasima, cimetom i kokosom i veganske sirne namaze. Nagradni izazov koji se sastoji od izvođenja sklekova na bundevama kreće u 17:30 i vodit će ga trener Dragan Šurlan. Mnogo je razloga za veganstvo, a jedan od njih definitivno može biti i ostvarivanje boljih rezultata u rekreacijskom ili profesionalnom sportu.

Izlagači 7. VegeSajma ujedno će biti i izlagači na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će se održati 7. i 8. rujna 2018. na Trgu bana Jelačića i na kojemu će, osim velike ponude hrane i kozmetike, biti i izvrstan edukativni i zabavni program. Više informacija nalazi se na ovdje.

6mm

Josipa Pavičić Berardini svojim je romanom Šest milimetara izazvala je buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog duha. Poruka: Ako sam mogla ja – možeš i ti, promijenila je živote mnogih žena.

Glumica Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od žena velikih umjetnica koje su se svojim kreativnim umjetničkim djelovanjem priključile akciji – ujedinile su se u kazališno-filmskom projektu 6mm. Zagrebačko kazalište mladih, shodno svojoj senzibilnosti ka važnim društvenim temama, prihvatilo je ulogu koproducenta i domaćina za premijeru koja će se održati u ponedjeljak, 21. svibnja 2018. u 20 sati.

Multimedijalni projekt 6mm čine: knjiga, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke. U centru prezentacije navedenih formata i psihološke podrške ženama su Josipa Pavičić Berardini, autorica romana Šest milimetara i Darija Lorenci Flatz, prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i jedna od naših najpoznatijih glumica nevjerojatne karizme. Ciljevi projekta su prikupiti sredstva za prvi aparat za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj i aktivno sudjelovati u prevenciji bolesti i edukaciji te promjena društvene svijesti, posebice ženske populacije, o pravovremenom i adekvatnom liječenju.

29792168_571145246577535_416800359828412787_n

NESVRSTANI

Prvi umjetnički susret Nesvrstani – tjedan za ljude i umjetnost održat će se u Laubi! No, tko su Nesvrstani? Nesvrstani su moćne kreativne snage, oni slikaju i crtaju, rišu i brišu, kipare i tokare, sto čuda rade da bi vam život bio ljepši! Najvažnija imena budućnoti, svi na jednom mjestu.

Nesvrstani su i Ivanka i Mrle glasni i najglasniji, eksperimentalni i vizionarski Mayales, Motovun Film Festival sa svojim najboljim filmovima, najbolji DJ-i – i vi. I Valentino Bošković šalje svoju Marsovku poslanicu za sve nesvrstane i one koji se tako osjećaju. Planirajte tjedan od 22. do 27. svibnja u Laubi kako bi saznali i podijelili sve što se događa na umjetničkoj sceni.

Za više informacija o Nesvrstanima pratite nas i Facebook stranicu.

30688376_574934952865231_969220367467937792_o

PROJEKT ILICA: Q’ART

Napušteni prostor Ilice 87 od 18. do 25.5 postaje carstvo svih ljubitelja knjiga. Knjižni blok priprema mnoštvo interesantnih programa pod sloganom Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima. Ovaj prostor postaje kvartovska knjižara i svi su dobrodošli. No osim programa, Knjižni blok u suradnji s Rotaract Clubom Zagreb 1242 organizira 24.i 25.5.  humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja pa ako ste u mogućnosti donesite knjige za ovu plemenitu namjenu. Isto tako svoje već pročitane knjige možete zamijeniti za nepročitane i tako produžiti knjigama život i ljubavlju prema knjigama „zaraziti“ što veći broj ljudi – kvartovske stanare, građane Zagreba, slučajne prolaznike i turiste.

Ako ne znate koje knjige odabrati za čitanje tu će biti naše književne kritičarke, blogerice i urednice s kojima možete porazgovarati, vremeplovom vas vodimo u šetnju kroz povijest Zagreba i zagrebačkih knjižara, za one koji žele postati pisci i objaviti knjigu organizirali smo predavanja i stručnjake koji vam mogu pomoći. Upoznat ćete nove pisce koje ćete tek čitati, a i prevoditelje koji su jezični virtuozi. Za ljubitelje poezije organiziramo večer Odvalimo se poezijom, a za djecu i roditelje niz igraonica, radionica i čitaonica. Napuštena urarska radnja u Ilici 87 postaje zemlja čuda za sve knjigoljupce. Prođite kroz staklena vrata i opustite se.

Posebna znamenitost Zagreba je njegova arhitektura. Stoga ni ovogodišnji Projekt Ilica nije mogao proći bez naše suradnje s arhitektima koji su osmislili genijalne i zanimljive načine kako arhitekturu približiti svim uzrastima, od 7 do 77.

Arhitekti su se uselili u Ilicu 124, a osim aktivnosti Arhitektonskog fakulteta, bit će prikazane aktivnosti partnerskih udruga Društva Arhitekata Zagreba u okviru inicijative “Akupunktura grada”, kao i udruge FabLab koja će održavati “Kreativne radionice digitalne proizvodnje”.

Arhitektonski fakultet izložit će radove svojih studenata s odličnim primjerima kojima bi se mogle unaprijediti neke od gradskih lokacija.

FabLab vas poziva na kreativne radionice digitalne proizvodnje. Oduvijek ste htjeli raditi s robotskom rukom? Ili vidjeti što može 3D printer? Na pravoj ste adresi. Napravite skicu na papiru srednje debelim crnim flomasterom i donesite ju sa sobom. Ekipa iz FabLaba pretvorit će ju u 3D doživljaj. Znate li da s 3D printerom možete izraditi predmete poput torbica ili majica s crtežom, personalizirane privjeske, vlastite pečate, personalizirane sapune ili oslikanu keramiku?

Kad napravite svoj 3D predmet pogledajte sjajnu izložbu Akupunkture grada, inicijative doc. dr.sc. Kristine Careve i doc. dr.sc. Renea Lisca s Arhitektonskog fakulteta. Vidjet ćete kako se uz minimalne intervencije mogu kreirati sjajna rješenja u prostoru koja doprinose poboljšanju kvalitete gradskog života.

reli po galerijama

RELI PO GALERIJAMA

Reli po galerijama je manifestacija koja okuplja i mapira galerije u hrvatskim gradovima kako bi umjetnicima i umjetničkim prostorima pružila veću vidljivost. No, ove godine Reli donosi novosti! Redoslijed obilaska galerija nije zadan, ali u svakom gradu postoje početne i završne lokacije. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje, a galerije koje sudjeluju po gradovima su sljedeće:

ZAGREB

Street art Studio Lapo Lapo, Galerija Forum, Galerija Kranjčar, Galerija VN, Galerija Pikto, Galerija Matice Hrvatske, Galerija SC, Galerija ULUPUH, Galerija Greta, Galerija Mala, HDLU / Bačva / PM / Prsten, Galerija Karas, Galerija Šira, Galerija Laval Nugent, GALERIJA AMZ, Oris – Kuća arhitekture, Galerija Garaža Kamba, Regalerija, Galerija R3A, Radiona 69 i PMS galerija.

LapoLapo_foto_by Marko_Knezevic

RIJEKA

Galerija Kortil, Galerija Bruketa 2, Erste Club galerija, Galerija Juraj Klović, Atelje (Gea Golović), Galerija RiArt, Galerija Principij, Atelje Vodanović, Blašković, Hercigonja, Mala galerija Bruketa, Klub mladih Rijeka, Rent a bike BRI i Galerija SKC.

PULA

HUIU, MMC Luka, Galerija Cvajner, Galerija Poola, Galerija Motika, Galerija Makina, Galerija Amfiteatar, Galerija C8, Sveta Srca, Udruga UCIPŽ, Dnevni Boravak DC Rojc i Kotač.

Pozivamo vas da obilazite galerije, razgledavate izložbe i družite se na završnoj lokaciji. Ako uspijete posjetiti sve galerije označene na mapi, osvajate Povelju časti za poseban doprinos u kulturi. No, kako osvojiti povelju? Početna i završna lokacija su zadane. Redoslijed obilaska nije zadan. Pokupite mapu na prvoj lokaciji, u galerijama koje posjetite skupljajte naljepnice i zalijepite ih na kružić koji označava lokaciju galerije. Kada obiđete sve galerije donesite popunjenu mapu na završnu lokaciju! Diplome na završnim lokacijama možete preuzeti do 22:30 sata.

POČETNE LOKACIJE NA KOJIMA SE PREUZIMAJU MAPE:

ZAGREB – HDLU
RIJEKA – Galerija Kortil
PULA – HUIU

ZAVRŠNE LOKACIJE NA KOJIMA SE DIJELE DIPLOME:

ZAGREB – Galerija Garaža Kamba
RIJEKA – Galerija SKC
PULA – Kotač

Ako ste se pitalI kako se zabaviti, no i pogledati zanimljive izložbe, Reli po galerijama 25. svibnja je upravo to.

PIKTO

Međunarodna mreža poslovnih žena u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer i Hrvatskom gospodarskom komorom – Europskom poduzetničkom mrežom po prvi puta organizira konferenciju Uloga poduzetništva u jugoistočnoj Europi koja će se održati 22.svibnja 2018.g. u Zagrebu, hotel Westin od 9 do 16 sati.

Konferenciju će otvoriti državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta – Nataša Mikuš Žigman, a o natječajima i sredstvima za žensko poduzetništvo govorit će Ana Mandac, pomoćnica ministrice.

ULOGA PODUZETNIŠTVA U JUGOISTOČNOJ EUROPI

Znate li da poduzetnici čine preko 90 posto gospodarstava svake države? Kako se nose sa poduzetničkim izazovima reći će nam poduzetnici iz Hrvatske i regije.

Na konferenciji će govoriti uspješne poslovne žene i muškarci te predsjednice regionalnih udruženja žena poduzetnica. U temu panela će nas uvesti predavanja predstavnika poduzeća Tokić d.o.o. , Anita Letica – generalna direktorica društva Philip Morris te Jadranka Primorac- članica Uprave Specijalne bolnice Sv. Katarina. Svoje poduzetničke početke će s nama podijeliti i uspješna poduzetnica, Vlasta Pojatina iz tvrtke Olival d.o.o. kao i druge panelistice i panelisti koji su već dugo u poduzetničkim i poslovnim vodama.

Prije same konferencije predstavit će se knjiga Mirjane Petković i Ivane Radić – Bez problema do rješenja – knjiga o hrabrosti i fokusiranosti na uspjeh, inspiriranu stvarnim ljudima i situacijama iz poslovnog i privatnog života.

Ova konferencija je regionalnog karaktera s gostima iz Njemačke,  Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te se očekuje značajan broj sudionika, uglavnom uspješnih poslovnih muškaraca i žena spremnih na razmjenu iskustava. Osim visokog menadžmenta i vlasnika poduzeća, među publikom se očekuju i oni koji su tek krenuli u posao te su otvoreni za nove suradnje. Hrvatskom gospodarskom komorom.

U Hrvatskoj je unazad nekoliko godina posebno popularizirana tema ženskog poduzetništva što je dovelo do osnutka raznih organizacija koje okupljaju i umrežavaju upravo žene, pomažući im da se uključe u tržište rada sa svojim znanjem i vještinama. Međunarodna mreža poslovnih žena jedna je takva organizacija, točnije udruga koja promiče žene u poduzetništvu. Iako je fokus naše udruge na poslovnim ženama te ženama poduzetnicama, smatramo kako su za uspješnost projekta važni suradnja i sudjelovanje muškaraca poduzetnika te žena u akademskoj zajednici, korporacija i studenata. Jedino tako je moguće postići najbolje rezultate i potaknuti društvo na kolektivnu promjenu. Vjerujemo kako se Hrvatska kao malo tržište treba prilagoditi i nositi s novim izazovima i novim generacijama koje imaju potpuno drugačije prioritete rada i razmišljanja.

Više informacija o programu možete pronaći ovdje na kojoj se možete prijaviti i kao sudionik na konferenciji. Konferencija je besplatna za sve sudionike uz prethodnu prijavu i potvrdu dolaska.

FILOZOFSKI TEATAR

Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire,Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., gdje je studirala njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalagala se za slobodu govora, odbijala suradnju s rumunjskom tajnom službom, a zbog kritike diktature uskoro joj je bilo zabranjeno objavljivati u Rumunjskoj te je 1987. emigrirala u Berlin gdje je do danas aktivna i angažirana.

Većina djela Herte Müller govore o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, zahvaljujući nakladničkoj kući OceanMore, dosad su prevedena sljedeća njezina djela Da mi je danas bilo ne susresti sebeLjuljačka daha,Remen, prozor, orah i ruže.

Poslije niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim poput proze, opisuje i analizira svijet razvlaštenih.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj programa, filozof Srećko Horvat.

Luke Slater

Luke Slater

SEA STAR FESTIVAL

Sea Star Festival održava se od 24. do 27. svibnja u predivnoj laguni Stella Maris u Umagu. U dva centralna dana, petak i subotu, deseci tisuća mladih iz cijelog svijeta zabavljat će se uz svjetska imena kao što su Robin Schulz, Hurts, Paul van Dyk, Dimitri Vegas & Like Mike, Ofenbach, regionalne snage koje predvode Tram 11, Edo Maajka, Krankšvester, Nipplepeople, Krešo Bengalka, Senidah feat AMN, Dječaci i Sajsi MC, techno virtuozi Luke Slater, Francois X, Tommy Four Seven, Toxic, Ivan Komlinović, Ian F. i DJ Jock te sjajna DJ reprezentacija u kojoj igraju Filatov & Karas, MATTN, VRH, Tekitoka, Leandro Da Silva i Lutemania, kao i Sin, Kiki Belluci i duo Jeulz X Hubris koji će nastupiti na Silent Octopus stageu te izvođači iz Exotic Lagune koje predvode MC Choma, DJ Tender, DJ Sesha, Samba Show & Tito. Ukupan broj izvođača u sva četiri dana premašit će brojku od čak 70 imena koja će nastupiti na sedam pozornica smještenih tik uz more.

Festivalske ulaznice dostupne su po cijeni od 279 kn, što uključuje 40% uštede u odnosu na posljednju cijenu, dok se dnevne mogu kupiti po 169 kn za petak, odnosno 179 kn za subotu. Kompletna ponuda ulaznica i paketa u koje je uključen i smještaj dostupna je na službenoj stranici Sea Star Festivala.

Čak petero sretnika može osvojiti po dvije ulaznice za Sea Star Festival ako pošalju svoje ime i prezime te adresu na ifeellucky@journal.hr s predmetom e-maila “SEA STAR” do 22. svibnja u 18 sati kada objavljujemo sretne dobitnike. Također, kako biste bili u prilici osvojiti ulaznice, ispod Facebook objave ovog članka u komentarima morate označiti prijateljicu ili blisku osobu koja bi isto voljela sudjelovati u darivanju.

Čestitamo dobitnicama: Branka Jakopović, Ema Pavić, Iva Sinožić, Morana Lončar i Maja Vrbanić!

Hurts cover

Hurts

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora, oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka.

Roman Simić, kreativni direktor Festivala, objasnio je kako se FEKP ove godine bavi svim onim temama koje ih se “apsolutno tiču”, a gdje je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina ‘lome koplja’, geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji.

Među ovogodišnjim gostima ističe se američka autorica srpskih i slovenskih korijena Tea Obreht, dobitnica Nagrade Orange za prvijenac, roman “Tiger’s wife” koji je bio i proglašen bestsellerom New York Timesa. Objavljuje u New Yorkeru (koji ju je uvrstio na popis 20 najboljih američkih pisaca mlađih od 40 godina), Atlanticu, Harpersu i Guardianu. Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostaje raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem.

Bit će tu i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne ‘kratkopričaške’ nagrade Frank O’Connor te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom. Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će predstaviti svoj novi roman “Zakon puža”. “Priče tog ukrajinskog autora rođenog u Rusiji obiluju groteskom, satirom, nadrealnim i morbidnim, a tematizira tranzicijski period i jedan je od najcjenjenijih autora iz tog podneblja”, rekao je Sven Popović s Festivala.

Ben Okri

Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom Rachidom Lamrabet, koja se u svojim romanima i pričama bavi sudbinom imigranata marokanskog podrijetla (odakle je i ona) te sudarom dviju kultura. Zalaže se za pravo žena muslimanske vjeroispovijesti da nose burku.

Gosti su još talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice, te nagrađivani pisci Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.
Od kulinarskog druženja preko plesa i stripa do pjesničko-filmskog programa

Festival se neformalno otvara kulinarsko-književnim događanjem 27. svibnja u vrijeme ručka, no već isti dan počinje i s programom, prvim razgovorom o nasljeđu u kojemu će s vlastitim iskustvima nasljeđa iz Srbije, odnosno Nigerije, sudjelovati Tea Obreht i Ben Okri.

Zatvaranje Festivala u Boogieju donosi program G-točka u kojemu sudjeluju Carlos Fonseca, Flavio Soriga i Remi, hrvatska glazbenica, reperica i tekstospisateljica.
Za sam kraj Festivala ostavljen je i program “6 za put: pokretne slike i granice”, u okviru kojega će se prikazati šest kratkih filmova na temu nasljeđa. Riječ je o suradnji šest međunarodnih književnih festivala te pjesnika i filmaša iz Velike Britanije, Kanade, Bangladeša, Južnoafričke Republike, Trinidada, Tobaga i Hrvatske.

DORF DRUŽENJA U LJETNOM VRTU VINTAGE INDUSTRIALA

U nedjelju 3. lipnja, započet ćemo seriju DORF druženja u Ljetnom vrtu Vintage Industriala koju ćemo otvoriti povratkom u 90-te. Promocija reizdanja knjige nikad prežaljenog Ante Perkovića ‘Sedma republika’ (Rockmark, 2018) podsjetit će na jedno od ključnih generacijskih književnih izdanja i, nažalost, još uvijek usamljeni svjetionik. O knjizi i Antinom djelu pričat će – Zoran Stajčić, novinar i moderator, Zdenko Franjić, Slušaj najglasnije čarobnjak, Krešimir Blažević, vlasnik knjižare Rockmark, Petar Beluhan, glazbenik i prijatelj + gost iznenađenja. To će ujedno biti i prva promocija ovog reizdanja.

Iste večeri gledamo i kultni film ‘Geto – tajni život grada’, (B92, 1995.) autora Mladena Matičevića i Ivana Markova. Film prati Gorana Čavajdu Čavketa, bubnjara Električnog Orgazma koji u susretima sa svojim prijateljima, glazbenicima, umjetnicima (Partibrejkers, DLM, Kristali, Svarog, Direktori, Dead Ideas, Darkwood dub, Plejboj + Sonja Savić (glumica), Nataša Bogojević (klasična glazba), Nebojša Babić (fotografija), Dejana Momčilovć (moda), Srđan Anđelić (mediji), Srđan Marković (slikarstvo), Saša Marković (performance art), Petar Ilić (grafiti) prikazuje život u Beogradu pod sankcijama.

Film do sada nije prikazan na DORFu i ovime ispravljamo nepravdu prema jednom od najvažnijih regionalnih (ne samo glazbenih) dokumentaraca. Film traje 72 minute.

MOSAKU U VINTAGEU

U četvrtak 24. svibnja pozivamo vas na nesvakidašnji koncept nastupa umjetničkog kolektiva Moskau koji će se održati u Vintage Industrialu. Drama. Comedia dell arte. Elizabetinska tragedija. Mjuzikl. Kabare. Radio drama. Plesna predstava. Dođi i uvjeri se da uz njih nastupit će i Klinika Denisa Kataneca, koji će vam slušni aparat obradovati i nekim novim materijalom.

VI. RIMSKI DANI

Provedite produženi vikend u najstarijem naselju u Europi, očekuju vas tajne drevnoga Rima, borbe gladijatora, rimski dani, igrokazi na latinskom i još mnogo toga… Vinkovci, grad rimskih careva, Valentinijana I. i Valensa, koji već osam tisuća godina leži u raskošnoj slavonskoj ravnici, i ove će se godine vratiti u povijest kada je Rim imao značajan utjecaj na način života i vjerovanja njegovih stanovnika. Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom, već šestu godinu zaredom, Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.

Manifestacija „VI. Rimski dani“ započinje 26. svibnja i traje do 2. lipnja 2018. godine, a ove godine očekuje se najbogatija do sada. Posjetitelji, oni najmlađi, ali i nešto stariji moći će otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala. U sklopu Rimskih dana se održava i 1. Festival craft piva “Beeram domaće”, a navečer će posjetitelji moći uživati i u koncertima Hladnog piva i Belfast fooda.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: „Barbari opet?!“ a govori o bitki iz 378. godine kod Hadrianopolisa, gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, izgubio bitku i na bojištu poginuo. Od tada Rim gubi kontrolu nad cijelom Panonijom, a ova povijesna borba bit će uprizorena i na ovogodišnjim Rimskim danima.

Stoga, ako želite barem jedan dan maštati da živite za vrijeme drevnoga Rima kao gladijator, rimski car, centurion ili konjanik, dođite u Vinkovce, najstarije europsko naselje koje na poseban način spaja prošlost i sadašnjost te provedite nezaboravni produženi vikend. Više informacija o programu VI. Rimskih dana možete pronaći na ovdje.

MGF – My Global Fashion Awards

Najveći modni događaj u Dalmaciji ‘MGF – My Global Fashion Awards’ održat se u Splitu 6.lipnja u bajkovitoj Vili Dalmacija smještenoj iznad prekrasne uvale tik uz more. Dodijelit će se nagrade u kategorijama za ‘Dizajner 2017’, ‘Dizajner ženske odjeće 2017’, ‘Dizajner muške odjeće 2017’, ‘Dizajner obuće 2017’, ‘Model 2017’, ‘Modni fotograf 2017’, ‘Modni novinar 2017’, ‘Modna ikona 2017’, dok će direktne nagrade direkcije dobiti Neda Makjanić-Kunić, Stefan Lupino i Zvončica Vučković za ‘životno postignuće i doprinos modi’, Josip Grabovac za ‘Najboljeg blogera 2017’ te gosti iz Italije Mattia Alberani i Dalila Palumbo.

– Riječ je o jedinstvenom događaju na ovim prostorima kakvog Split zaslužuje kao fashion grad u kojem svi žive za modu. Riječ je o velikoj dodjeli nagrada u modnoj industriji u deset kategorija u kojima je nominirano po tri osobe. Osam nagrada biraju čitatelji portala žena.hr, a neke od njih direkcija će nagraditi direktnim odabirom. Smatramo kako je ovo sjajna prilika za promociju hrvatske mode i jedan događaj koji je nedostajao gradu pod Marjanom. Nadamo se da će MGF postati tradicija događaj – zaključile su organizatorice Gianna Apostolski i Anamarija Asanović koje se zahvaljuju sponzorima ove manifestacije Turističkoj zajednici Grada Splita, Turističkoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, Gradu Splitu te ostalim pokroviteljima kao to su Hotel Vestibul, Coca-cola, Noor Bar, Smart voda, Bota are, Botanist, Brugal, Schweppes, Lavare kosmetika, Poliderma i brojni drugi.

TP52 SUPER SERIES

Tijekom svibnja i lipnja Šibenik i Zadar postaju središta na svjetskoj nautičkoj karti. Marine u vlasništvu Dogus Grupe, D-Marin Mandalina i D-Marin Dalmacija odabrane su za domaćine jedne od najprestižnijih regata na svijetu pod imenom TP52 SUPER SERIES koje su se dosad održavale isključivo na elitnim svjetskim destinacijama. Tim će povodom u Hrvatsku doći neki od najboljih svjetskih jedriličara poput Sir Bena Ainslieja i Roberta Scheidta.

Na regate u Hrvatsku dolazi 500-tinjak sudionika iz više od 20 zemalja. U 13 momčadi koje će jedriti u Šibeniku i Zadru velik je broj sadašnjih i bivših olimpijskih prvaka, kao i pobjednika najznačajnijih svjetskih regata poput America’s Cupa i Volvo Ocean Racea. U TP52 jedrilicom upravljaju vlasnici koji su priznati poslovni ljudi i strastveni jedriličari poput Patrizija Bertellija, glavnog izvršnog direktora talijanskog modnog giganta Prada grupe i Douga DeVosa, predsjednika Amwaya.

„Riječ je o najznačajnijem nautičkom događaju godine koji u Hrvatsku uz vrhunske sportaše dovodi i priznate ljude iz poslovnog svijeta. Jako smo ponosni i sretni što je baš D-Marin dobio jedinstvenu priliku biti domaćinom ovako značajnom sportsko-turističkom događanju. Vjerujemo da je ovo snažna turistička promocija Hrvatske, ali i Šibenika i Zadra“, izjavio je Burak Baykan, CEO D-Marin Grupe.

Potvrđen je dolazak nekih od najjačih imena u svijetu jedrenja, poput Sir Bena Ainslieja, najtrofejnijeg olimpijca u jedrenju svih vremena. Britanac je na pet Olimpijskih igara osvojio pet medalja, a sa svojom je momčadi lani jedrio kao izazivač na 35. izdanju America’s Cupa. „Nikad nisam bio u Hrvatskoj, ali smo uzbuđeni zbog natjecanja u Šibeniku i Zadru. Jadran je slikovit, pa će to biti lijepo mjesto za jedrenje. Naravno da se nadam i dobrom rezultatu“, najavio je vitez među jedriličarima.

Institucija svjetskog jedrenja Robert Scheidt također je osvojio pet olimpijskih medalja, a CV mu krasi i 17 medalja sa Svjetskih prvenstava i preko 120 pobjeda na različitim regatama. „Cilj je pobjeđivati na regatama. Možda već i u Hrvatskoj. Bio sam dva puta u Splitu, sjajna zemlja. Nadam se da ću osim mora uspjeti vidjeti ponešto od Šibenika i Zadra“, poručio je brazilski majstor.

Regata u D-Marin Mandalina započinje 23. svibnja, a u D-Marin Dalmacija 20. lipnja.

Foto: promo, Unsplash

Učitati još
Zatvori